sobota 25. června 2016

Jak se předávalo hodovní právo

Sobota 25.6.2016 ráno je už tradičně spojena s předáváním hodovního práva. To současné je poměrně nové. Jeho lícní stranu si asi dokážete vybavit, ale víte někdo, co je na rubu této "obří vařečky" z lipového dřeva?


Tak určitě to bude vědět stárek Míša, možná i jeho partnerka Karolína, no a určitě to ví pan starosta Karel Hala, který tento symbol božických krojovaných hodů nechal zhotovit.
Slavnostní obřad předávání hodovního práva se odehrál též tradičně v božickém svatostánku sv. Petra a Pavla. Hodovní chase popřál zdárnou pouť po obci správce božické farnosti P. Petr Bartoněk z Břežan. Všechny zaujalo jeho přirovnání hodovní chasy při její pouti po vsi k pouti apoštolů. A taky to, že apoštolů bylo celkem patnáct. P. Bartoněk doslova řekl: "Těch dvanáct asi všichni znáte. Mezi nimi byl jeden zrádce, Jidáš. Toho nahradil Matěj. Dalším novým apoštolem se stal jistý Šavel, jenž se po svém "obrácení" jmenoval Pavel. A ten patří k nejznámějším apoštolům a šiřitelům víry. A je spolu s prvním apoštolem sv. Petrem patronem našeho božického (křídlovického) kostela. Patnáctým apoštolem byl Barnabáš, známý jako misionář."
A pak předal pan starosta letošním stárkům Míšovi a Karolíně hodovní právo, popřál jim úspěšnou pouť po vesnici a zdolání všech nástrah a obtíží v dnešním tropickém dni.
A pak už hodovní chasa v doprovodu muzikantů a dalších pořadatelů vyrazila do božických ulic. Nejdřív již tradičně k panu starostovi. U nás je čekáme každou minutou.
P.S. Už jsme se dočkali a obdivovali jsme výdrž a fyzickou svěžest. Příkladem šli aktivní fotbalisté a stárek. :-) - viz foto na konci galerie.

                (lan)































Žádné komentáře:

Okomentovat