čtvrtek 19. ledna 2017

Co se stane, když ...

Co se stane, když v Tišnově jdete po městě a nejsou posypané chodníky? Nestane se nic, protože do Tišnova jen tak nepojedeme. Co se stane, když jdete v Božicích kolem mlíkárky a není posypaný chodník? Ano, správně, postěžujeme si.


A tak věřím, že už zítra budou zledovatělé neposypané části chodníků v  Božicích posypány a my všichni budeme spokojení. Dříve se sypal na chodníky popel. To je na pokutu. Posypete chodník solí? To je taky na pokutu. Fakt, to se taky nesmí!
Těšíte se na fašank? Tak se těšte! Půlnoční hasičské překvapení bude, masky obcházející celou obec budou, zastávka maškar na hřišti na obecní zabíjačce taky bude! Dobrá nálada, ta bude zcela určitě. Už se všichni těšíme. A kdo máte chuť, připravte si masku a doplňte průvod maškar po vesnici, ať je průvod bohatý a pestrý! Pamatujete na tři mušketýry před několika lety, na jeptišky, Hurvínka,  smrtku i kominíky? Jo, já jsem malej kominíček žumcajdá, svého mistra pomocníček, žumcajdá ....
A v sobotu nezapomeňte na školní ples a předtančení deváťáků. Mají pro nás určitě i další překvapení. A parket je jako nový ... Díky kvalitní práci firmy J-mont Božice.
A celý týden má mrznout a my už jsme z toho nějací nervózní. Tolik mrazivých dní za sebou? To už dávno nepamatujeme ... Našel jsem záznam, že poslední kruté mrazy v Božicích byly v roce 1929. Psal jsem o tom v roce 1995 v publikaci o Božicích: "Také nejnižší teplota v Božicích ve 20. století byla naměřena 10.2.1929. Bylo to -31,0°C." Můžu jenom dodat, že ve zbytku 20. století (1996 -2000) už takové mrazy skutečně nebyly.
Dále tam uvádím:"Řada občanů si pamatuje i silné holomrazy počátkem roku 1947 s teplotami až -25°C nebo nebývalou sněhovou pokrývku s mrazy až -29°C v únoru roku 1963 s následným prudkým oteplením na konci února s teplotami +25°C. 
A ještě mám takový dojem, že mrazy přes -20°C byly v Božicích buď v roce 1984 nebo 1985. Nevzpomenete si někdo? Pavlíčkovi tenkrát dělali kluziště na bývalém antukovém volejbalovém hřišti na hřišti... 

Tak zase někdy příště.

                (lan)

10 komentářů:

  1. Jeeejda tady neni posypaný kousek chodníku a je zle.posypany byl piskem,sypali ho.Taky by jste se měli ohlédnout co naopak je vše posypané. Jenom si opravdu stěžujete.Vemte si třeba vánoční stromky,kolikrát bylo zmíněno ke tříděnému odpadu a lidi si ho hodi kam se jim za chce.a obec samozdřejmě uklidí i mimo určené místo.. A toto nevidíte!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělal bych hromádky písku podél těch problematických míst a každý kdo by měl pocit, že je potřeba chodník posypat, tak by si ho posypal. Přece nepojedeme s kolečkem až do pískovny. A to že se obec stará vidíme. Proto zamrzí když něco není ok. To není kritika ale upozornění všímavých občanů.

      Vymazat
  2. Tady jsou občané všímavý až moc.Kolikrat čeho si maji všimnout si nevšimnou věřím že to jsou věční stěžovatele.s hromadkama písku na některých místech souhlasim

    OdpovědětVymazat
  3. Abych to uvedl na pravou míru.Při prvním napadaném sněhu jsem chodník a oboje schody kolem mlíkárky očistil sám, né proto abych se chválil ale abych si tam já či má rodina nenamlátila, dělám to pokaždé, ruce mi neupadnou a na nějakou pokutu kašlu jelikož za mé zranění mi nikdo nic nedá nebo je to zdlouhavé. Bohatě stačí že jsou schody prudké a ve špatném stavu. O chvilku později dojeli zaměstnanci z obce a celou trasu sypali včetně cesty pod mlíkárkou. Poté trochu teplotně povolilo a opět přimrzlo ale schůdné to bylo jelikož posyp tam byl. Tento týden sypali opět cestu pod mlíkárkou a dnes chodník znovu. Uvědomte si že ti zaměstnanci taky nemůžou být všude a ihned, navíc na to nemají ani prostředky krom lopat a svích rukou. Stuchlík.

    OdpovědětVymazat
  4. Pane Stuchlík moc pěkně napsaný. Aspoň někdo to uvedl na pravou míru, protože všichni si asi myslí že zamestnanci nesypou. A já osobně viděl jak to sypou.nemůžou být opravdu všude

    OdpovědětVymazat
  5. Pořád jsou místa kde to klouže.

    OdpovědětVymazat
  6. To už si asi opravdu děláte srandu.někteří by potřebovali aby před nim někdo chodil a sypal:) co vy by jste pořád chtěli?

    OdpovědětVymazat