neděle 8. ledna 2017

Ohlédnutí za hasičským rokem

Dáda Szabóová s potomkem
Na sobotní valné hromadě SDH Božice byly připomenuty některé stěžejní akce roku 2016, výjezdy zásahové jednotky, účast v soutěžích hasičského sportu a podíl hasičů na společenském životě v obci.


V roce 2016 připravili hasiči tři velké akce: fašank, oslavy 125 let SDH v Božicích a soutěž v požárním sportu. Dále fotbalový turnaj na Škárkovce a podíleli se na soutěži 7v1 v Božicích, drakiádě a rozsvícení vánočního stromu v Božicích. Ocenili spolupráci s obcí i se školou.
Ve vnitřním životě připomněl velitel M. Beneš zavedení elektronické evidence zásahové jednotky, takže veškeré změny jsou provedeny prakticky ihned. Ocenil péči o techniku, účast na odborných školeních a všichni se již těší na zánovní "patnáctku", tj. novou hasičskou stříkačku. Hasiče taky v roce 2017 čeká výměna průkazů. V současné době má sbor 51 evidovaných členů.

Zásahové jednotce bylo hlášeno 16 výjezdů, z toho jednotka vyjela 7x do akce a jednou na taktické cvičení k cukrovaru v Hrušovanech, plané byly tři poplachy a 5x jednotka nevyjela, neboť se nedala dohromady. Šlo o výjezdy v ranních hodinách, kdy větší část zásahové jednotky byla již ve svém zaměstnání (třeba k velkému požáru v Šanově 2.2. nebo k požáru rodinného domu v Čejkovicích 24.10.2016).
Z provedených zásahů byly připomenuty např. následující výjezdy:
7.5. zásah k záchraně osoby - paní byla zaklíněná ve sprchovém koutě v koupelně DPS v Božicích a nemohla se dostat ven.
9.5. požár osobního automobilu v Božicích. Požár byl zaviněn cizí osobou.
23.6. požár osobního automobilu v Lechovicích.
30.6. likvidace odpadu z padlého stromu v Božicích.
14.7. požár posečené slámy na farmě Klíč zaviněný cizí osobou.
1.12. požár u mostu v Zámlýní způsobený od zbytků spalovaných větví za silného větru

Účast družstva žen ve Znojemské lize připomněla Lenka Kudličková. Děvčata se zúčastnila se ctí, i když si v řadě závodů musela vypomoci na některém postu hostující hasičkou. Největším úspěchem byla dvě 2.místa na závodech v Jezeřanech-Maršovicích a  Blížkovicích. A příjemného ocenění se dočkala i jedna ze stabilních členek Dáda Szabóová, která se v roce 2016 stala maminkou malého (budoucího) hasiče (nebo fotbalisty).
S účastní družstva žen ve Znojemské lize se počítá i v roce 2017. Novinkou bude, že závody budou pouze jednokolové, takže odpadne taktizování silných týmů a závody slibují dramatické rozuzlení až v posledních kolech.

Zásahová jednotka se připravuje na doplnění a výměnu na některých postech. V roce 2017 se počítá s těmito hasiči: Velitel jednotky: Miroslav Beneš, velitel družstva: Jan Szabó st. a Petr Fiala st., strojníci: Antonín Szabó, Dalibor Tomášek a Antonín Beneš a připravuje se Luboš Petráš. Členy družstva jsou: Petr Bojda, Radek Kapaňa, Petr Fiala, Lukáš Fiala, Tomáš Široký, Jakub Zifčák,  Jan Szabó ml. a připravují se Luboš Zifčák a Jan Peterka.

Výbor SDH Božice zůstává beze změn, tj. starostou SDH a zástupcem velitele je Jan Szabó st., náměstkem starosty a hospodářem David Šperka, velitelem a jednatelem Miroslav Beneš atd.

        (lan)
Mirek Beneš přednáší zprávu

Lenka Kudličková referuje o účasti božických hasiček ve
Znojemské lize 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat