pondělí 23. ledna 2017

Daňkova pistole od generála Herberta Němce, původem ze Šanova

Herbert Němec jako navigátor
britské 311. bombardovací
 perutě RAF
V dnešním vydání Znojemského týdne (23.1.2017) je publikována obsáhlá vzpomínka na velkého českého vlastence Herberta Němce, který se narodil 16.1.1916 v nedalekém Šanově (Starém Šanově). Navigátor proslulé britské 311. bombardovací perutě RAF za války a pracovník CIC (pozdější CIA) po únoru 1948 ve Vídni dožil v roce 2001 v USA. Na Znojemsku žije dodnes jeho příbuzenstvo, např. Jan Oberreiter na Šumné.


Herbert Němec se však taky objevuje v materiálech, v nichž najdeme jméno hostinského Antonína Daňka z Božic. Z nich je patrné, že se tito dva muži ve Vídni roku 1949 potkali. Bohužel publicistické zpracování v knize Hyeny v akci je plné nepřesností, osobních postojů autora knihy a tudíž pro hlubší pátrání po exilovém působení Antonína Daňka nepříliš kvalitním zdrojem informací.
Generálmajor H. Němec, který v rakouském exilu používal krycí jméno Reiner, byl vedoucím vídeňské kanceláře Sdružení československých uprchlíků při americké okupační správě. Na jeho dveře zaklepal po své emigraci jeden z vedoucích představitelů Světlany-Jarmily Antonín Slabík a oba muži spolu uzavřeli celoživotní přátelství.
Herbert Němec vzpomínal i na události z přelomu března a dubna 1949. Prý k němu asi po týdnu Antonín Slabík přivedl nějakého člena Světlany, kterému prý hrozilo v Československu zatčení. Ten člověk se jmenoval Daněk. Šlo o Antonína Daňka, hostinského z Božic na Znojemsku. Daněk se ve Vídni přihlásil jako politický uprchlík a ubytoval se u Slabíka (s nímž do Rakouska uprchl). Po nějakém čase  přišel Slabík opět za H. Němcem a chtěl, aby mu ze sbírky různých pistolí a revolverů, které měli v kanceláři od jiných uprchlíků, půjčil pistoli pro Antonína Daňka. Tvrdil prý, že jdou opět do ČSR a pistoli chtěl mít Daněk pro případ, že by se musel bránit.
To se nakonec taky stalo. To, co se odehrálo mezi tím, není zatím spolehlivě osvětleno. V knize Hyeny v akci je to plné protiřečících si informací a konkrétní dokumenty, existují-li, jsem nestudoval.
Podstatné je to, že zaskočený Daněk čekající v noci z 15.na 16.5.1949 v domě u Smetanů, se pokusil z domu uniknout, přitom zmíněnou pistolí od H. Němce střelil velitele zatýkacího komanda majora Hlavačku do břicha (málem ho připravil o život), výstřelem zranil ještě dalšího zasahujícího příslušníka, sám byl při kontaktu ovšem též zasažen. Přeběhl ulici do domu Jana Filipa (dnes Alena Škrabalová a Roman Himal), ukryl pod sudem na dešťovou vodu obálku se 118 000 Kč, které měl Slabíkovi do Vídně donést od manželky Marie Slabíkové, vběhl do kuchyně domu Filipových a tam se s největší pravděpodobností těžce zraněný bývalý partyzán Antonín Daněk ve věku nedožitých 27 let raději pistolí zapůjčenou od H. Němce zastřelil, než by padl do rukou nepřítele. Identifikovat ho musela jeho manželka Františka. Tříletá dceruška už svého tátu nikdy neviděla. Mrtvé tělo Daňkovo bylo odvezeno Znojma, po třech dnech vydáno rodině a ta Antonína Daňka pohřbila do rodinného hrobu na hřbitově v Prosiměřicích, kde sní svůj odbojový partyzánský sen dodnes.
           (lan)

Plán útěku Antonína Daňka a Antonína
Slabíka do Rakouska


Daňkův doklad v rakouském exilu

Daňkův doklad v rakouském exilu

Svatební foto Antonína Daňka a paní Františky

Táta Antonín Daněk s dcerou Martou u Havranovy vily
v Suchohrdlech u Znojma

Dcera Antonína Daňka paní Marta K. před
několika lety
  
Antonín Daněk na svou partyzánskou minulost nikdy
nezapomněl

Dům řezníka Františka Smetany, kde v noci z 15.na 16.5.1949
čekal Antonín Daněk na auto ....

Kdysi dům Jana Filipa (zelenkavý). Foceno od Smetanovy
masny

Pohled na bývalý dům Jana Filipa zespodu

Původní hrob Antonína Daňka na hřbitově
v Prosiměřicích


Rodinný hrob Daňkových na hřbitově v Prosiměřicích










4 komentáře:

  1. Přišel velmi zajímavý diskuzní příspěvek, bohužel opět anonymní. Tvrzení v něm uvedená se dotýkají i jiných osob než pouze Antonína Daňka a tudíž platí, co už jsem napsal dříve. Ať se do bádání konečně pustí historici z některého odborného ústavu nebo vysoké školy, ať tady planě nediskutujeme. Témat a názorů zde bylo za ta dlouhá léta otevřeno až moc a nic nového hodnověrně potvrzeného nepřichází.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, výzkum předního moravského historika Jiřího Pernese bych považoval za významný posun. Můj záměr není adorovat někoho. Myslím, že jsme se i s vámi shodli na tom, že nezodpovězená zůstává otázka, jestli Antonín Daněk (a jiní ze Světlany nebo z Božic) byli či nebyli v nějaké formě spolupracovníky StB. Z vašeho příspěvku uvádím to podstatné. Uvedu trochu faktů: 1) Vídeň byla v sovětské okupační zoně ,velitelství CIC ve Frankfurtu a expozitury především v americké okupační zoně. Ve Vídni byla pouze uprchlická kancelář s úkolem "zajimavé emigranty" tajně přesouvat do západní zony a současně odhalovat agenty STB kteří přicházeli především přes sovětskou zonu. 2) H. Hěmec zde pracoval a podařilo se mu mnohé agenty STB odhalit a převerbovat - získat pro spolupráci, takže se z nich stali tzv. dableři, kteří se vraceli zpátky do Československa. Program výběr bývalých partyzánů pro válku a následné cvičení těchto lidí organizoval H Němec až od roku 1952 tj dávno po smrti A Daňka ( 1949 ). Program byl brzy Američany zrušen. H Němec mohl dát pistoli A Daňkovi jako nově naverbovanému dablerovi to se nevylučuje .Bohužel Američané nejsou zatím ochotni k činnosti agentů CIC po roce 1945 ( Německo - Rakousko ) otevřít archivy. PŘEDEVŠÍM TO NECHCE ZA KAŽDOU CENU VYTVÁŘET HRDINU BEZ RESPEKTOVÁNÍ HISTORICKÝCH FAKTŮ.
      Ano s tím souhlasím. Já se nepovažuji za badatele, to bych musel ležet v archivních dokumentech od rána do noci. Svým způsobem mě mrzí, že se za ta dlouhá léta nepodařilo osvětlit víc. Rodiny Švarcovy, Kudličkovy, Nevídalovy, Divišovy, Smetanovy, Hanušovy, Paděrovy, Slezákovy, Župkovy a řady dalších by si nesporně zasloužily, aby bylo odkryto nejen pozadí tehdejších událostí. Proto se taky nyní vrátím ke kdysi započatému publikování pamětí Svatopluka Župky z Božic o jeho zážitcích z pobytu v komunistické věznici v Uherském Hradišti.

      Vymazat
    2. Doplňuji ještě rodiny Smrčkovy a Nedělovy.

      Vymazat
    3. Pane magistře jsem opravdu rád,že jste jmenoval tyto rodiny. Božice nejsou zase tak velká obec a přesto na tak malém prostoru bylo postiženo tolik rodin a to na celá desetiletí. Víte pane už na počátku jsem si položil základní otázku CO PŘINESLO OBCI BOŽICE A BOŽICKÝM OBČANŮM PŮSOBENÍ PANA A. DAŇKA ? Popravdě nenašel jsem jediné pozitivum, a na božické občany to byla řízená provokace ( lži) za kterou krutě zaplatili . Pro samotnou obec i jmenované rodiny byl A. Daňek katastrofou at už byl či nebyl agentem stb/cic , at už s jeho počínáním souhlasíme či nikoliv. Navíc jsou zde ( u historiků) velké pochybnosti zda Světlana byla vůbec odboj, protože Světlana byla od počátku řízena členy KSč i spolupracovníky stb a přitom si kladla za cíl změnu systém tj zrušení vlády komunistické strany - TOMU SE OPRAVDU NECHCE PŘÍLIŠ VĚŘIT. Nebo bylo vůbec reálné po podepsání jaltské a následně postupimské dohody aby Československo osvobodila ze sovětského bloku v zahraničí se formující armáda jak to slibovali řídící velitelé Světlany ? Dnes víme , že se ve Francii žádná armáda ani formovat nezačala. Působení CIC a posílání agentů je také plné pochybností protože oni se připravovali na 3 sv válku a přitom Američané dodržovali dohody až do války v Korei .Následně bezohledně opustili všechny agenty i programy a mnohé z nich tím poslali do komunistických lágrů. Otázek a nejasností je příliš mnoho a nedomnívám se ,že jsou to schopni uspokojivě vyřešit historici jakéhokoliv ústavu. Ano na tom se co uvádíte se shodneme a já doufám ,že shodneme i na tom, že celá akce postihla především toho obyčejného člověka, který mnohdy ani netušil .

      Vymazat