čtvrtek 26. října 2017

Volně pobíhající psi? Námět pro parlament (akt.9.11.)

Jen se pořádně podívejte: Copak by takové
neviňátko dokázalo někoho zardousit?
Máme krátce po volbách, nová sněmovna ještě nebyla ustavena, ale noví poslanci již hýří nápady a připravují nové zákonné normy. Tak třeba můj bývalý žák Tomáš Vymazal z Pirátů se svěřil, že připravuje věcný záměr zákona o legalizaci marihuany (jinak tzv. trávy, neboli konopí). Cena i se spotřební daní a DPH by se měla vejít do 110 Kč za gram. Rozpočtu to prý přinese 3 miliardy a zničí to černý trh.


Mě by však spíše zaujal poslanec, který už pracuje na na věcném záměru zákona o odpovědnosti majitelů psů a jiného podobného zvířectva. Poslední události v Božicích totiž v plné nahotě obnažují díry v naší legislativě, které znepříjemňují a ohrožují náš každodenní život.
Škody, které napáchali nikým nehlídaní psi v Českých Křídlovicích, jdou do deseti tisíců a při veřejně známé věci, jak solventní jsou majitelé těchto psisek, je naděje na náhradu postiženým vlastníkům vydávené drůbeže a králíků prakticky nulová.
To je ten druhý hladový lidumil ...

Občané se domnívají, že velkou pravomoc v otázce neukázněných a nezodpovědných majitelů psů má obecní úřad. Bohužel tomu tak není. Volat starostovi a nutit ho, aby zakročil je sice možné, ale starosta má v tomto směru velice omezené pravomoci. Obec nemůže takového majitele pokutovat, nemůže mu ani odebrat tyto psy, může pouze použít slovní domluvy majiteli a apelovat na jeho ohleduplnost vůči sousedům i kolemjdoucím, upozornit na dodržování obecní vyhlášky, jež zakazuje volné pobíhání psů a vyzvat majitele k zabezpečení psů před možným únikem mimo objekt, kde je pes chován.
Každému, kdo se cítí psy ohrožen, proto nezbývá nic jiného, než zavolat Policii ČR a domáhat se jejím prostřednictvím ochrany. Policie případ začne šetřit, pokusí se rovněž o domluvu majiteli, pokud je k dosažení, a závěr šetření bude s největší pravděpodobností ten, že případ bude uzavřen jako přestupek - týrání zvířat - a jako takový bude předán k řešení Městskému úřadu Znojmo, který je v tomto směru kompetentní. Poškozeného vlastníka drůbeže odkáže Policie ČR na občansko-právní řešení ohledně škody. Zde můžete využít služeb advokátní poradny nebo konkrétního advokáta a poradit se, jak postupovat dále.
Je rozdíl mezi pobíháním psů a útěkem psa z chovatelského zařízení (kotec, výběh, dvůr). Jako pobíhající je pes vnímán tehdy, když vám uteče třeba při venčení nebo vám zmizí z dohledu při otevření vrat a nevrací se domů. Pak se můžete obrátit na Obecní úřad a vyhlásí se pátrání po pohřešovaném pejskovi. Pes, který uteče a napáchá hmotnou škodu, je považován "pachatele" a jeho majitel je stíhán pro přestupek - týrání zvířat.
Věc je samozřejmě složitější a musí se řešit případ od případu. Jsou však situace, kdy je pes týrán svým majitelem dlouhodobě - a tady je každá rada drahá. Kdo má koho zavolat a koho má požádat o řešení? Kdo má být tím "udavačem" a trpět pak třeba sousedskou nevraživostí? Je toho doopravdy hodně k řešení a já sám jsem zvědav, kteý poslanec se toho chopí. Nejlíp, když to bude někdo, kdo hospodaří a věnuje se problemtice v oblasti chovu zvířat. A takové máme v parlamentu teď jenom dva: soukromého zemědělce Mariana Jurečku z KDU-ČSL a Andreje Babiš z ANO 2011. Při slabém zastoupení lidovců ve sněmovně nezbývá, než aby se tohoto úkolů chopil sám Andrej Babiš. Zadat takový úkol nějakém manažerovi nemůže být pro něho žádný velký úkol ... Tak už se těšme!

          (lan)

P.S.
V současné době jsou oba psi zabezpečeni v obecním dvoře v Českých Křídlovicích, stravují se na náklady obce a jejich majitelka byla vyzvána k jejich umístění do útulku. Obec pak od majitelky bude požadovat doklad o umístění do zmíněného útulku. Víc toho v současné době nelze udělat.
Každopádně obec na svou roli nerezignovala a bude i nadále hledat cesty k řešení tohoto i podobných případů. Zákonné opatření by však bylo více než vítanou pomocí.


12 komentářů:

  1. dnes ráno v 4,45 hodin běželi tito psi kolem našeho domu po silnici k nádraží, když jsem jela do práce. Myslela jsem, že jsou zabezpečeni proti útěku. Snad zase něco neprovedou. Obci jsem to nahlásila. Dávejte si pozor, aby se nikomu nedostali do dvora, zahrady. Kučeříková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a před chvílí jsem se zpožděním jednoho dne zjistil, že hospodáři Honzovi K. zdlachnili 22 králíků a hejno 7 slepic! Zarezať a vyškvatiť! Jenže kdo? V naší zemi, kvetoucí to zahradě, nemá k tomu prý nikdo kompetenci, takže baskervillský teror může v Božicích vesele pokračovat! Kdysi jezdil po vesnicích ras a ten už zařídil, kam s nimi! Dneska jsou to samá lidská práva, zvířecí práva, týrání zvířat, směrnice EU, vyhlášky a nařízení a ani ozbrojené složky nemůžou konat!!! Takže jak paní K.předpokládala, tak se ještě ten den stalo ....

      Vymazat
    2. S těmi psy je to neuvěřitelné. Jestli mají majitele, tak ať platí a jestli ne, tak do útulku nebo utratit. Vždyť policie přece musí konat, když je obecné ohrožení, což takto dva velcí psi jsou.

      Vymazat
    3. Nezlobte se na mě, ale toto je fatální selhání státní správy, samosprávy a hlavně české policie. Kde je ta Langerova odvážná policie, která nám má Pomáhat a má nás Chránit? Tato fraška je dokladem úplné bezmoci. To jsme to dopracovali.

      Vymazat
  2. Ta větší černá bestie už snad není a ten druhý "vořech" je v útulku.

    OdpovědětVymazat
  3. Nezlobte se na mě ale je to od vás dost hnusné psát sem takove věci napadlo vás ze si to majitelé mohou číst jak by bylo vám kdyby jste se dostaly do takové situace ??... měly by jste se nad sebou trochu zamyslet

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím a připojuji se k tomuto tématu.Ať si to majitelé přečtou!!!!!! Proč si pořizují zvířata, která nakonec nechají napospas v domnění,že se o sebe postarají. Již jednou se to už tady řešilo. Mé mamince p.Barákové udělali na dvoře vysloveně jatka.I když se zavolala policie, s majitelem se jednalo o náhradě, stejně se nic nestalo a hlavně nevyřešilo. Byla jsem v tu chvíli naštvaná a mít po ruce nějaký pantok,tak bych vůbec neváhala a psy bych přetáhla. Ale nyní bych ten pantok nejraději vzala a přetáhla majitele. Ano, stane se,že pes uteče,ale člověk se snaží jej najít,ale tady!?!?! Vlastně je mi těch psů líto.Vím,že napáchali mnoho škod,ohrožují,ale cožpak oni můžou za to,že mají hlad,že majitelé jsou nezodpovědní.Člověk se zaopatří,ale oni se o sebe postarat neumí.Neomlouvám je,ale zamyslete se hlavně nad chováním a jednáním majitelů. A tady si myslím,že je chyba. Nikdo nic nemůže,ohrožení zůstává,týrání také a majitelé!?Jsou nepostižitelní.Za svoji nezodpovědnost trpí němá tvář!
    Jana Pavlíková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím to naprosto, ale naprosto stejně. Můj článek není o nenávisti k psům, doma jsme vždycky nějakého měli i tady v Božicích nějakou chvilku, ale člověk jako majitel musí být soudný, jestli na to má, mít pejska a starat se o něho. Od někoho musí vzejít silný apel, aby se s tím něco dělalo. Máme v Parlamentu 9 stran, zastupují prakticky celé politické spektrum, to by v tom byl čert, aby to někoho nezajímalo. Jsou tam např. poslanci STAN, ti k tématu mají nejblíž, protože se s tímto neřešeným problémem potýkají dnes a denně.

      Vymazat
  5. Tak se tedy musím ozvat nikdo z vás co tady posuzujete tuto situaci se do takového situace nikdy nedostal musely jsme pryč na rychlo a nebylo je kam dát v útulcích je plno tak prostě zůstaly na baráku spousta lidí to takhle řeší třeba se zahradou psi byly krmení a to že je prostě někdo pustil se nedá uhlídat.Po Božicích litá spousty psů jenom ti naši se řeší pořád a ani jeden z těch našich " bestii" nikomu nikdy neublížil. Urbanová

    OdpovědětVymazat
  6. Paní Urbanová děkuji,že jste se k tomuto tématu vyjádřila,protože všichni ví, o koho se jednalo.Každý se jednou dostane do svízelné situace, ale vaši psi tuto neplechu páchali i když jste ještě bydleli tady. Pokud jste však museli odejít, tak prosím,ale co předně zaopatřím,tak je němá tvář. Že je někdo pustil??? Proboha jak může někdo někoho nebo něco pustit ze zabezpečeného baráku! Myslím, že by jste měli zvážit co dál.Vím, možná to bude zní krutě,ale určitě by bylo lepší zavolat veterináře a nechat psa uspat, než jej trápit hlady uvázaného na řetězu. To už vysloveně hraničí s týráním.Zamyslete se.Je velice smutné,že většina zvířat musí trpět za svoje nezodpovědné majitele. Je mi to líto.
    Jana Pavlíková

    OdpovědětVymazat
  7. Než psa pustit, mohl se dotyčný, který je vypustil postarat, spíš to vypadalo jako záměr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc mám takové informace, že těch škod bylo daleko více než jen těch, o kterých se tady psalo. Třeba v oblasti u nádraží...

      Vymazat