středa 2. října 2019

Handicapovaným v Šanově pomohl starosta a sousedé

Proč to někde jde a jinde je to velký problém, má vždycky nějaký podtext. O jednom pozitivním příkladu informuje poslední číslo týdeníku 5plus2 Znojemsko v titulním článku S "životem" pomáhají sousedé.



Devátým rokem bydlí jedenáct lehce mentálně postižených lidí ve dvou rodinných domcích v Šanově a velmi dobře se tu začlenili.
Ředitel domova pro osoby s postižením Zámek Břežany Vít Janků, pod který Chráněné bydlení Šanov spadá, říká, že se začlenění handicapovaných do obce povedlo hlavně díky starostovi Petru Škarkovi, který je všude zmiňoval a zval na veřejné akce. Velký podíl na úspěšném začleňování mají však i šanovští  občané, kterým obyvatelé Chráněného bydlení chodili na "sousedskou výpomoc" třeba na zahrádky nebo mýt okna. Na oplátku byli tito sousedé zváni na narozeniny či jiné společenské akce, které Chráněné bydlení pořádalo. Vytvořily se tak vzájemné vazby, které prohloubily vzájemné soužití.
V letošním roce bylo otevřeno nové chráněné bydlení, kdy se šestice klientů, kteří se nejvíc osamostatnili a jsou schopní vykonávat samostatně běžné denní činnosti (nakupování, vaření či cestování hromadnou dopravou), nastěhuje do tří zbrusu nových bytů. Všech šest pracuje - ženy v šicí dílně ve Znojmě, dva muži pracují s údržbou zeleně v Šanově a jeden jako údržbář v Břežanech - sami si již své budoucí bydlení uklidili a připravují se k nastěhování.

                                      (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat