čtvrtek 24. května 2012

Ekologie: Kde se stala chyba?

I s pozorností médií byly vloni na jaře vysázeny stromky za chátrající kapličkou u cesty z Křídlovic do Zámlýní. Rok se sešel s rokem, kaplička září novotou a většina stromků uschla. ptáte se, kde se stala chyba?

Upřímně řečeno, nevím. Nechci nikomu sahat do svědomí. To, že byla výsadba provedena je bezesporu záslužný počin. Kromě božických ochránců zde asistovali žáci naší školy (jestli to byla konkrétní třída, to nevím) a slyšel jsem, že si nad touto výsadbou snad měli převzít záštitu. Jak jsem řekl, myšlenka ušlechtilá, čin záslužný, výsledek do roka a do dne? Nechám na vás.
A řešení? Všiml jsem si, že řada suchých stromků je zastřižená nad zemí a jedincům i vyrazily první lístky. Bohužel současné drastické sucho záchraně těchto dřevin zrovna moc nepřeje. Ty stromky, u nichž zůstaly ochranné obaly, mají v řadě případů zelené větvičky těsně nad zemí, takže taky možnost záchrany. Tak uvidíme. Přesto by "patronát našich pionýrů" nad vysazenou zelení určitě nebyl od věci. Určitě v rámci ekologické výchovy není nad praxi! Co říkáte?

                                                                                           Ladislav Nevrkla





2 komentáře:

  1. Ano chybička se vloudila a spolu s nepřízní počasí způsobila to, co na snímcích vidíte. Na nevyužívaném pozemku u kapličky bylo vysázeno přes padesát vzrostlých dubů o výšce kolem jednoho metru, sazenice jsme dostali bezplatně od správy Národního parku Podyjí. Stromky byly kvalitně zasázeny, zality , opatřeny kůly proti vyvrácení a opatřeny chráničkami.Zimu přežily dobře, ale pak se stala ta chyba, chráničky na jaře byly odstaněny předčasně a zvěř na kmíncích stromků oloupala a sedřela kůru.Přes veškerou další péči a zalévání stromků , je stav takový,jaký je. Na podzim byly u přeživších stromků opět dány chráničky, ale jaro ukázalo, že jen malý zlomek výsadby se uchytil, některé stromky obráží od spoda, no jednoduše, nic slavného. Záměr ozelenit okolí kapličky dubovým porostem se nepovedl, ono také ne všechno se vždy povede. Za našich mladých let bychom asi jako , no řekněme pionýři, stromky klidně zalévali, ale dnes by určitě nějaký nešika padl do řeky a byly by problémy, které jsme hold dříve neznali. Ale k věci, asi bude dobré na podzim výsadbu obnovit, stromky se dají sehnat, ale vysadít jen tak deset kusů, aby péče o ně a hlavně to zalévání v období sucha bylo zvládnutelné. O takovéto izolované výsadby je nutná péče asi tak pět let, něž kořeny dosáhnou na podzemní vodu. Ale co bych vás poučovat, každý máme zkušenosti ze svých zahrad a políček. Na našich písčitých půdách můžeme zalévat denně a výsleden stejně za moc nestojí. Letos začínají schnout i stromky vysázené daleko dříve, schnou už i stromy v lesích. A jak říkám s oblibou , nejdříve vyschne voda, potom uschnou stromy a nakonec , no nakones i my. Nebo nás stromy přežijí? Asi jsme opravdu těmi největšími škůdci na Zemi, ale Země se začíná bránit a to je ....dobře. -hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé stránky ohledně stromů a lesa zde: http://www.mezistromy.cz/

    OdpovědětVymazat