úterý 15. května 2012

Za krásami 31: Stavby v lužních lesích

Nedaleko od nás v lužních lesích můžeme najít dvě překrásné stavby,  kterých snímky vám předkládám. Stavby jsou dobře přístupné pěšky i na kole, cesty vedou krásnou lužní krajinou kolem  rozsáhlé ptačí rezervace, kolem hnízd čápa bílého.
Ideální jednodenní výlet pro starší turisty i rodiny s dětmi. Nehrozí kolize s auty, občerstvení je možné u větší ze staveb. Protože si myslím, že hádání je velmi jednoduché, víc tentokrát neprozradím.  Tak jak se stavby jmenují,  a kde stojí?               
                                                                                                                                                                 -hic-






4 komentáře:

  1. pohansko u břeclavi

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, ta první stavba je zámek Pohansko, ale co ta stavba druhá? Ta má také svoje jméno. -hic-

    OdpovědětVymazat
  3. Pořád se nikomu nechce hádat, která stavba v Lednicko-valtickém areálu to je na obrázku? Pravda, není tak známá, jako třeba Tři Grácie nebo minaret, které byly vždy přístupné. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Je pravda, že stavba nebyla dříve přístupná, protože zde byly drátěné zátarasy a hraniční pásmo. To však je už více než dvacet let,vede kolem cyklostezka, tak jsem myslel, že už tam někdo z vás zabloudil. Jedná se o zámeček Lány! Vidíte, že i my na jižní Moravě máme svoje Lány, jako ti v Praze. Od záměčku je to 8 km s místu zvanému Soutok a je vlastně soutok řek Moravy a Dyje. Moc krásné a kouzelné místo ukryté v lužních lesích, na jaře obvykle zaplavené, ale při letošním suchu voda chybí i v lužních lesích a některá slepá ramena a tůně jsou téměř vyschlá. A sucho má být i v příštích deseti letech! No, je to špatné, začínáme sklízet plody konzumního stylu života, nadměrné spotřeby energie a bezohledného drancování přírody a přírodních zdrojů. A tak třeba místo blokád silnic traktory, bych raději viděl zlepšení péče o půdu,vysazování remízků a hlavně rychlé a účinné opatření proti erozi půdy , a to jak vodní, tak větrné. Důležité také je, abychom vodu v krajině udrželi a ne ji co nejrychleji odvedny napřímenými a mnohdy betonovými koryty z krajiny pryč. -hic-

    OdpovědětVymazat