pondělí 14. května 2012

Představujeme božické weby: Kino Marta

Kdo si myslí, že webové stránky v naší obci jsou nějakou vzácností, ten žije v hlubokém omylu. V průběhu uplynulých let se objevila řada webových stránek, které nás můžou zajímat.

Pokud odhlédneme od oficiálních webových stránek obce, pak zde najdeme jak weby profesní (domov důchodců, škola, Prefa, Best apod.), tak i zájmové či soukromé. O několika se zmíním i na těchto stránkách a na vás už je, jestli se na recenzované weby podíváte podrobněji či nikoliv.
Začínám tím webem, který mě zaujal nejvíc: web Kina Marta - http://kino.koumes.eu/. Web byl založen vloni a najdete tam docela dost zajímavostí o našem kině.
Nejzajímavější pro mě byl diskuzní příspěvek o původu názvu Kino Marta. Myslím si, že po létech dohadů a spekulací je tento výklad nejpravděpodobnější. Především pak doufám odsune do zapomenutí jednu z tradovaných verzí, a to, že prý se kino Marta jmenuje po manželce bývalého komunistického vůdce Klementa Gottwalda.
I když měl Gottwald na Kolonii, kde Kino Marta začalo původně působit v sále Jiráskova domu, příbuzného pana Čeňka Školaře, tak si nemyslím, že by kolonisti dopustili, aby se jejich kino jmenovalo zrovna po manželce člověka, který soukromým zemědělcům nepřál ani omylem.
Ale dosti povídání o politice, klikněte si na diskuzi na webu http://kino.koumes.eu/ a čtěte, co tam k názvu našeho kina uvádí jedna z diskutujících.

                                                                                 Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Dobrý den,
    myslím, že se v božickém kině pořádá dost akcí.
    Když vezmete v úvahu to, že se o kino stará prakticky pouze jeden člověk, ve svém volném čase a téměř vše si financuje ze své kapsy, tak se divím, kde bere tolik elánu a chuti něco pro lidi - hlavně pro děti - dělat. Jana

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíte. A odplatou mu za tu snahu je to, že obecní vedení hodlá prodat půlku zahrady, která patří ke kinu. Takže se všichni můžeme rozloučit s posezením venku, které bylo součástí nemalého počtu akcí v kině. Více v záměru obce na webu: www.bozice.cz.
    http://www.bozice.cz/uredni-deska/zamer-obce-bozice-prodat-nemovity-majetek-pozemky-3/

    Myslím si, že tento přístup není z hlediska vedení obce férový. Navíc, když v minulém ročníku soutěže Vesnice roku získala obec nemalou finanční částku právě za obnovu provozu kina.
    HL

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, to je pravda. Kde je ta nová fasáda na tom božickém kině? Jana

    OdpovědětVymazat