úterý 5. února 2013

Bude nám viset?

Na stručnou otázku, kdo nám budet viset, lapidární odpověď: nejlíp asi nikdo! Řeč je o portrétu prezidenta v úředních budovách.Ve školách a na úřadech se začaly sundávat portréty dosluhující hlavy státu, s pořizováním nových prezidentských obrazů to však vypadá všelijak. Jak píše dnešní Mladá fronta Dnes, zdá se, že nepsané tradici sahající až do starého mocnářství letos odzvoní.
Vyvěsit portrét státníka, ač si to mnozí lidé myslí, není a nikdy nebylo povinné. "Umístění obrazu prezidenta ve třídách je pouze výrazem tradice a úcty k hlavě státu. Žádný zákon ani vyhláška to neupravuje," potvrdil Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva školství.Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/obrazy-prezidentu-v-ceskych-skolach-d77-/domaci.aspx?c=A130204_204131_domaci_ert
 
Deník oslovil řadu škol a obecních úřadů a velká část starostů a ředitelů škol se nechystá k instalaci nového prezidentského portrétu. Důvod je jasný. Než kontroverzi, raději nic.
Vzpomínáte si na film Marečku, podejte mi pero! Na zdi nevisel prezident Husák, ale byl tam portrét Jana Amose Komenského! To byla odvaha tvůrců, která unikla i cenzorům. V dnešní době bych se však nepřimlouval ani za Komenského. Jeho odkaz je dnešní době hodně vzdálený, dokonce ani Mezinárodní den učitelů není spojen s Komenským a slaví se v listopadu.
Jediný univerzální portrét, ke kterému se hlásí všechny relevantní politické síly v České republice (od levice po pravici) i podstatná část veřejnosti, je osobnost T.G. Masaryka. Možná by toto univerzální řešení bylo jak v duchu tradice, tak v duchu současné emocemi prosáklé doby.

Jak budou vypadat úřady a veřejné instituce v Božicích, uvidíme za měsíc. Nemají to vedoucí pracovníci jednoduché, rozhodnutí viset, či neviset je na nich.

                                                   Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. K mému včerejšímu zamyšlení už vznikla petice (nezávisle na mě :-) ) a článek v dnešním Deníku to posije rovněž. http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/petice-vymente-obraz-prezidenta-ve-skolach-za-komenskeho-20130206.html a www.petice24.com.
    Myslím, že by se k tomu doopravdy vyjádřit veřejnost - ve školách rodičovská, na obcích minimálně zastupitelstvo, ale lépe rovněž občané. Ať si té přímé demokracie užijeme do sytosti. (lan)

    OdpovědětVymazat