neděle 13. dubna 2014

Fotohádanka: Která firma měla kdysi dávno reklamu na této stodole?

Svět bilboardů a reklam obecně není žádnou novinkou posledních desetiletí. reklama přišla s rozmachem průmyslu a obchodu a už za první republiky se velcí obchodní a bankovní hráči zviditelňovali reklamou.
Neinstalovali se však tenkrát bilboardy a reklamy u silnic, ale typickým projevem byly názvy firem na zdech hospodářských budov, zvláště stodol. Pamatuji si takovou reklamu na stodole jednoho z největších a nejlepších sedláků v mé rodné vísce. Bylo tam velkými tiskacími písmeny napsáno KRATOCHWIL - WOZELKA. To byl známý velký obchodní dům ve Znojmě. Taky banka Slávie měla na dvou domech, které u ní byly pojištěny svou cedulku.
Podle pamětníků byly takové nápisy i na stodolách a domech v Božicích a Českých Křídlovicích. Bylo to na stodolách u silnice od Jednoty k sýpce (naproti Němečkovým) a bylo tomu tak i na stodole, která jako jediná zůstala u silnice z Božic do Křídlovic (naproti trávníčkovým). Na zdi je sice patrné, že tam bylo něco napsáno, to mi ale přijde jako nějaký novodobější nežádaný výtvor sprejerů, když se jim ještě neříkalo sprejeři. Nápisy-reklamy firem byly kdysi spíš v horní části budov - nad vraty, nad okny, pod okrajem střechy.
Nevím, kolik z vás si vybaví, jaká reklama byla na stodole v zahradě Pěchových. Proto dávám nabídku známých prvoprepublikových znojemských firem:
a) BAŤA (slogan Baťa drtí drahotu)
b) SATRAPA (občerstvení - bufet)
c) DAŘILEK (drogerie)
d) NEHERA (slogan Nehera šije šaty dobře)
e) ASO (Ander a syn - největší obchodní dům v Olomouci, velký obchoďák ve Znojmě nad Vlkovou věží))
f) KRATOCHWIL - WOZELKA (textilní prodejna ve Znojmě)



1 komentář:

  1. Firma NEHERA byla předchůdkyní OP Prostějov, jehož výrobní haly byly nedávno srovnány se zemí odstřelem (i s úrazem přihlížejícího občana). (lan)

    OdpovědětVymazat