středa 13. srpna 2014

Jak vypadala Šifra mistra Leonarda v Božicích?

Jak funguje teleskop ...
Možná si někteří vzpomenete, že jsme na tomto blogu koncem dubna upozorňovali na letošní novinku v nabídce volnočasových aktivit pro naše děti. Pod hlavičkou SVČ Miroslav se ve dnech 21.-26.7.2014 uskutečnil první příměstský tábor nazvaný Šifra mistra Leonarda v Božicích.
Už samotný název netradičního tábora napovídá, že zde určitě šlo o techniku, záhady a dobrodružství. A taky o nepřeberné množství zážitků. A když k tomu přidáme zkušené vedoucí, kteří o zajímavé nápady nemají nouzi, tak můžeme dětem jenom tiše závidět ...
O tom, jak to předposlední červencový týden vypadalo v Božicích se podrobně píše na http://svcmiroslav.blogspot.cz/. Vybral jsem odtud několik postřehů a fotografií. Osobně mě pak zaujalo krátké video zachycující zhotovování rakety a její vypuštění "do vesmíru" z nového božického kosmodromu. Ale na to se podívejte na https://www.youtube.com/watch?v=OdO7RYnbJSY.
Všichni účastníci se v pondělí sešli v božické klubovně na hřišti. Tam se rozdělili do tří skupin a byli seznámeni s programem celého týdne. Tím je provázela celotýdenní hra o tzv. Leondýny neboli speciální táborové platidlo. Už první den začaly práce na zhotovení přistávacího modulu. Cíl byl jasný: kvalitní modul byl ten, v němž při dopadu přežil kosmonaut - vajíčko. Dařilo se střídavě oblačno!
V úterý se pracovalo na letadlech poháněných vzduchem z nafukovacího balonku. Završeno bylo závody. Pan chemik ukázal v rámci odpoledního programu, jak dokážou být některé vynálezy nebezpečné! Následující den měl ústřední téma neobyčejně lákavé: tvorba animovaného filmu Ples příšerek. Každý si z plastelíny vyrobil svou příšerku, společně byly zhotoveny kulisy a pak už se začalo natáčet ... Výsledek byl skvělý a všichni byli nadšení! Stavba obří kuličkové dráhy zabrala dva dny a mezitím si mladí "Leonardové" zašli k božické meteorologické stanici na břehu Jevišovky. Vyvrcholením čtvrtečního dne byla výroba rakety a její start "do vesmíru". "Šifrovacímu výletu" do Znojma pak patřil předposlední den tábora, pátek. Na znojemském nádraží rozdával dopisy s úkoly samotný mistr Leonardo da Vinci. Večer po návratu ze Znojma byl spojen s opékáním špekáčků, hledáním pokladu (podle mapy, kterou si každý musel složit s dílků objevených při šifrovacím výletě ve Znojmě) a stezkou odvahy. Sobotní ráno a dopoledne patřilo technickým vynálezům. Účastníci zjistili, jak se skládá a funguje teleskop a co je to kaleidoskop. Za získané leondýny si všichni nakoupili v táborové kantýně a pak už se přiblížilo loučení. Rozdání pamětních listů, hry na rozloučenou - a hurá domů! Stálo to za to!!!

                                                        Podle blogu SVČ Miroslav vybral a upravil -lan-








Žádné komentáře:

Okomentovat