neděle 24. srpna 2014

K čemu je dobré být členem Svazu měst a obcí

Božice jsou členem ledasjakých spolků a zájmových sdružení. Naposledy jsem se stali členy MAS Hrušovansko, kde bychom měli do konce tohoto měsíce (31.8.2014) předložit návrhy, které by se staly součástí Strategie MAS a po schválení by se na ně daly čerpat dotace. Namátkou: kvalitní dětské hřiště, mateřské centrum, cyklostezky, rozhledna, minimuzeum kinematografie ... Věřím, že už se na podání "karet" intenzivně pracuje. Ještě mocnější pákou by však mohlo být využití našeho členství ve Svazu měst a obcí (SMO ČR). Tak dneska dáme pár slov právě o něm.
Vedení SMO ČR (členskou základnu tvoří asi 40% obcí s více než 75% obyvatel z celé ČR) zaslalo v těchto dnech starostům petici, v níž apelují na českou vládu a parlament, aby zajistili veřejný pořádek a sociální stabilitu.
Petice byla vytvořena na základě podnětů a zkušeností starostů a skládá se ze 6 bodů. Mj. se zde požaduje rychlejší a razantnější vymahatelnost práva, rychlejší a důslednější postižitelnost trestných činů a přestupků. V anketě se také podporuje požadavek, aby se některé opakované přestupky staly trestným činem. Je zde požadavek na novelu zákona o odpadech a někteří starostové jdou dokonce tak daleko, že požadují, aby sběrny nesměly vykupovat kovy od soukromých osob! Čtvrtý a pátý bod se týkají úpravy sociálního bydlení a sociálních dávek a poslední bod pléduje za lepší využití dotovaného institutu VPP (veřejně prospěšných prací) a obnovení veřejné služby. Petici může za obec podepsat pouze starosta a já věřím, že na ní podpis božického starosty nebude chybět. Petice bude po skončení sbírání podpisů předána vládě a Parlamentu ČR.
Při pročítání webových stránek SMO zjistíte, že zde starostové dostávají dokonalý servis pro svou každodenní nelehkou práci. Mají možnost sem posílat jakékoliv dotazy týkající se obecní problematiky, mohou se účastnit seminářů a jiných akcí. Teď je třeba před nimi seminář "Možnosti měst a obcí při 

čerpání prostředků na rekonstrukci a výstavbu bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek".

Když už jednou někde jsme, měli bychom toho umět smysluplně využít. Možností pro Božice se najde nepřeberně ... 
A s chodníky, ty u nás umíme :- !

                                             Ladislav Nevrkla, PRO BOŽICE 2014, "Vždy na vaší straně"







Žádné komentáře:

Okomentovat