sobota 16. srpna 2014

Přestupní terminály. Klady, zápory i problémy. Jak se jezdí do Božic?

Obrátila se na mě jedna nespokojená občanka Božic. Nespokojená s přestupními autobusovými terminály v Lechovicích a nespokojená s odpovědí odboru dopravy Jihomoravského kraje. A jelikož jsem si osobně před 14 dny vyzkoušel, jaké to je s přestupováním v Lechovicích, docela chápu, o co jí v žádosti šlo.
Žádost (možná zvolená forma - Stížnost kvůli přestupování z 108 na 822 - nebyla nejvhodnější) má jasné racionální jádro: "Stěžuji si na špatné přestupování v Lechovicích na autobus do Hrušovan n.J.," píše naše spoluobčanka, "kvůli tomu, že v Lechovicích je velmi vytížená silnice, kterou projíždí hodně kamionů a velké množství aut, které komplikují přechod mezi zastávkami." A ještě dodává: "Je tam velmi krátká přestupní doba na autobus 822 do Hrušovan n. Jev." V závorce upřesňuje, že se jedná o autobusy, které vyjíždějí vždy v půl z autobusového nádraží ÚAN Zvonařka.
Co je podstatné a co víme všichni: Přestupní terminál autobusů 822 a 108 ve směru z Božic na Brno nemá problém. Ten je naprosto vyhovující a zřízením krytých zastávek a přilehlého parkoviště i bezproblémový. Potíž je v opačném směru. Vystoupit při cestě z Brna (Pohořelic, Miroslavi) v Lechovicích a bezpečně a rychle přejít na druhou stranu k autobusové zastávce u Obecního úřadu ve směru na Borotice, Božice, Hrušovany n.J. je přímo HOROR!!! Bohužel právě o tom to je a o tom nechce nikdo slyšet.
Integrovaný systém se zavedl chvatně. Pro nás z Božic se bohužel dopravní spojení do Brna spíš zhoršilo a zkomplikovalo. Dlouholeté úsilí bývalého jednatele BDS Josefa Rebendy přišlo vniveč! Na všechno si cestující už nějak zvykli, ale na přebíhání státní silnice v Lechovicích si nelze zvyknout nikdy. Už slyším ty argumenty, že brzy bude hotový obchvat Lechovic a průjezdnost vozidel bude třetinová než dnes. Bohužel to neberu. Opatření se měla přijmout už včera (!!!) a já marně přemýšlím, kdo nese hlavní díl odpovědnosti za tento nepovedený terminál. Situaci tam komplikuje ještě víc faktorů, ale ty ponechávám stranou.
Božická občanka se svou stížností-žádosti neuspěla. V odůvodnění Odboru dopravy JmK se píše: "Dle služebního jízdního řádu linky IDS JmK č. 822 mají spoje této linky vedené do směru Hrušovany n.J. v zastávce Lechovice, ObÚ povinnost vyčkat 10 minut příjezdu spojů linky IDS JmK č. 108 z Brna s tím, že řidič autobusu zajišťujícího provoz linky č. 822 se musí s autobusem linky č. 108 vidět a samozřejmě musí vyčkat na přestup cestujících z autobusu č. 108 z Brna." To je psáno.
Skutečnost je taková, že se přestupující cestující obává, aby mu autobus č. 822 na Božice neujel, snaží se státní silnici v Lechovicích přeběhnout co nejkratším směrem a to už je jenom krůček k něčemu neblahému! Správně by totiž cestující měl přejít po dvou přechodech a to se normální chůzí nedá do 1 minuty stihnout. Takže, vážení pánové a dámy, kteří můžete rozhodnout jinak a lépe: Vaším rozhodnutím vystavujete cestující ve směru od Pohořelic každodenně zbytečným stresům a ani řidičům myslím na zdraví nepřidáváte. Je to jenom o dobré vůli. Všechno ostatní jsou výmluvy.
Odbor dopravy to napsal takto: "Závěrem konstatujeme, že garantované přestupy s přestupní dobou mezi spoji nula minut nebo jedna minuta a s povinností řidičů příslušných autobusů IDS JmK se vidět fungují v celém IDS JmK a jedná se prakticky o nejspolehlivější možnost přestupu, protože řidiči autobusů nemohou odjet bez toho, aby toho druhého viděli. Na základě zde uvedených skutečností na zajištění přestupů ze spojů linky IDS JmK č. 108 z Brna na spoje linky IDS JmK č. 822 do směru Hrušovany n. J. v zastávce Lechovice, ObÚ nebudeme oproti stávajícímu stavu nic měnit."

Myslím, že by možná stálo za to, oslovit kancelář jihomoravského hejtmana Michala Haška, aby nechal situaci prověřit. Třeba zřízením ještě jedné "zebry" u zastávky Lechovice, ObÚ na státní silnici (viz ilustrační foto). Toť můj názor.

                              Ladislav Nevrkla, PRO BOŽICE 2014, "Vždy na vaší straně!"


P.S. Rád bych panu vedoucímu jeho slova věřil, ale zkušenost z tohoto týdne na jiné lince IDS je bohužel jiná. Naše kolegyně přestupuje na terminálu v Pohořelicích. Přijížděla v 8:25 h (v úterý nebo ve středu) linkou č. 108 do provizorního terminálu v Pohořelicích na Cukrovarské ulici. Bohužel linka č. 164, která má na tento spoj čekat se dala do pohybu, přestože řidič musel naši kolegyni, která po zastavení linky č. 108 vystoupila a utíkala na svou linku č. 164, vidět, nezastavil a ujel jí! (Asi s ohledem na jiné cestující po trase!!!). Kolegyně neváhala a volala na Kordis, takže věc už je v šetření.
Mně nejde o to, že řidič bude možná (?) nějak potrestán, ale mně jde o ten stres, rozčilení a další negativní jevy, které takto zažívá takový cestující každý den!!!. Stihnu to? Neujede mi zase??? Jak se dostanu do práce? Myslím si, že pánem je vždy CESTUJÍCÍ!!!

Ilustrační foto: https://www.google.cz/maps

Žádné komentáře:

Okomentovat