středa 13. srpna 2014

Okénko sousedů: Sjeďte si Dyji po nových skluzavkách a tábořit můžete v Hrádku!

Nová skluzavka na jezu v Oblekovicích
Ani bych o tom nevěděl, nebýt toho, že se na nedělním fotbalovém utkání s Lopatovem zmínil pan starosta, že má za sebou nádherný sobotní zážitek spojený se sjížděním řeky Dyje - tuším, že z Tasovic do Hrádku.
Máme část trasy za humny a pořádně o tom nevíme. Bude proto dobré, když se najdou další odvážní, kteří si půjčí za 130 korun na osobu a den člun a vyzkouší si to též. Půjčovna lodí Dyje (http://pujcovna.vodaci.org/) nabízí k zapůjčení 30 takových člunů.
Zajímavé jsou ale hlavně novinky. Od včerejška jsou na Dyji od Znojma po Nové Mlýny tři nové skluzavky na jezech, které byly dříve neprůjezdné. Jeden nový jez v Oblekovicích je v provozu od 16.7.2014. Samozřejmě za totality byla Dyje v hraničním pásmu a o jejím sjíždění se asi nemohlo vodákům ani snít. Nyní už brání dokončení poslední skluzavky u Louckého kláštera pouze památkáři. Měl by jim to někdo asi lépe vysvětlit, aby nebránili rozvoji vodních sportů na Znojemsku.
Nás taky může zajímat, že byly vybudována dvě nová tábořiště pro vodáky - v Krhovicích a v Hrádku - protože překonání celého úseku Dyje je plavbou tak na tři až čtyři dny. Takže troška adrenalinu v kouzelné přírodě v meandrech řeky Dyje. Na Moravě nemá momentálně konkurenci.
Fotografie a plnou galerii najdete na https://www.facebook.com/PujcovnaLodiDyje?hc_location=timeline.
Jestli má nějaké fotografie pan starosta, tak třeba uvidíme i něco z jeho vodáckých zážitků.

                                           Ladislav Nevrkla


Nové tábořiště u Hrádku

Tak se stavěla skluzavka na jezu u Oblekovic

Žádné komentáře:

Okomentovat