neděle 17. srpna 2014

Využilo by se u nás mateřské centrum? A muzeum kinematografie?

Že nevíte, o čem je v titulku řeč? Pak vězte, že to jsou jedny z možností, kterými by se mohly Božice aktivně zapojit do nedávno letos založené MAS Hrušovansko. V současné době jsou zástupci 12 členských obcí zapojeni do tří pracovních skupin a zpracovávají "karty projektu", jež budou podkladem pro zpracování Strategie komunitně vedeného místního rozvoje na období 2014 - 2020.
Času tedy není nazbyt, jelikož naše mladá "MASka" musí nejdříve splnit standardy MAS, aby poté mohla využívat všech možností, které členství v tomto sdružení nabízí. A přitom musíme mít na paměti, že další aktualizace přijaté strategie bude až v roce 2017!
Jde tedy o to, abychom podali smysluplné podněty, na něž by v případě úspěšného přijetí projektu, bylo možno čerpat příslušné dotace. Pracovní skupiny zahrnují následující oblasti: sport a kultura, životní prostředí a místní producenti. Na setkáních se projednává a připomínkuje návrh strategie (analytická část) MAS Hrušovansko. Pracovní skupina zaměřená na sport a kulturu (jíž jsem členem) se již sešla tento týden (13.8.2014) v zasedačce Obecního úřadu Šanov. Vedoucím skupiny je totiž šanovský starosta Petr Škarek. Další pracovní skupiny se sejdou ještě do konce srpna: PS zaměřená na životní prostředí (vedoucí Ing. M. Miloš) 21.8. v 17 h v modrém salonku v Hrušovanech n. J. a PS zaměřená na místní producenty (vedoucí R. Kovařík) v úterý 26.8.2014 v 17 tamtéž. Zájemci o zapojení do pracovních skupin by se měli o svých možnostech informovat na kontaktní adrese: Jitka Jirků, manažerka MAS, tel.: 515 229 897, e-mail: info@hrusovansko.cz

Úvodní titulek uvádí některé z možností, o nichž má smysl i v Božicích uvažovat. Mateřské centrum pro maminky s dětmi by bylo velmi zajímavým počinem, který by maminky se svými ratolestmi určitě přivítaly. Aktuálně je v Božicích problém s vhodným objektem. Ale co třeba nevyužitá nedokončená místnost pro původně plánovanou kavárnu-cukrárnu v druhé budově na hřišti? Když už tam vedle venku stojí krásný altán a malé dětské hřiště? Každopádně se s tímto námětem setkáte ve volebním programu sdružení PRO BOŽICE 2014, které vede Robin Turoň.

Podmínky pro vznik malého Muzea kinematografie taky máme. Jenom by to potřebovalo řádný projekt a generální přestavbu celého objektu kina Marta, aby zde nebyl pouze ucházející kinosál, ale i zázemí pro exponáty, toalety, topení a další nezbytnosti... Myslím, že i na tom se v povolebních Božicích shodneme napříč kandidátek. Jen jestli tam na nás nespadne nějaký "kostlivec ve skříni"...

                                        Mgr. Ladislav Nevrkla, PRO BOŽICE 2014, "Vždy na vaší straně!"

Ilustrační foto: https://www.google.cz/maps





Žádné komentáře:

Okomentovat