pondělí 5. října 2020

Jak jsme volili na jihovýchodě Znojemska? Bodovalo ANO, Piráti a SPD


 Tradiční komunistické bašty
na jihovýchodě Znojemska vyluxovalo v letošních volbách Babišovo hnutí ANO 2011. Spokojeni však jsou v této oblasti i Piráti a Okamurova SPD. Voličská účast byla tak jako jindy a v porovnání s celkovými výsledky se částečně jihovýchod Znojemska liší od celkových výsledků na jižní Moravě. Především tím, že na jižní Moravě skončili celkově na 2. místě lidovci (KDU-ČSL) a zdá se, že díky tomu obsadí i post hejtmana.
Osobě jsem očekával výraznější úspěch Starostů pro jižní Moravu (STAN). Těm možná paradoxně ublížilo to, že nekandidovali pod hlavičkou STAN, ale jako Starostové pro jižní Moravu a některé voliče to mohlo mást s podobným názvem Spolu pro Moravu, což byla koalice TOP 09 a dalších menších stran.

Jednou z obcí, kde nevyhrálo hnutí ANO, jsou Práče, kde výrazně vyhrála KDU-ČSL, za niž na 44. místě kandidoval práčský starosta Zdeněk Dvořák. Jinak starostové a místostarostové nebyli často proroky ani ve svých domovských obcích a strany, za které kandidovaly, skončily většinou na druhém místě za hnutím ANO. I když často jenom o fous, jako právě v Božicích, kde hnutí ANO mělo 70 hlasů a STAN (s božickým místostarostou Jiřím Čadou na 11. místě) 68! A podobně dopadl třeba i Pavel Málek v Jevišovicích. To miroslavský starosta Plechatý zabodoval a přivedl svou ČSSD k vítězství. V Miroslavi tak odsunuli ANO na 2. místo.

Jen málokde pak skončilo ANO až třetí. Stalo se tak třeba v obci Miloše Zemana Kyjovicích, kde vyhrála strana Tomia Okamury SPD a druzí zde skončili lidovci (KDU-ČSL).

Jedinou obcí naší oblasti, kde vyhrál STAN, byl Velký Karlov se zdejším starostou Bronislavem Prudkým na kandidátce.

Největší propad ve všech obcích zaznamenali komunisté (KSČM). Jenom v Hraběticích a v Hrušovanech n. Jev. skončili na 2. místě a v Boroticích, Šanově a Hevlíně na 3. místě.

Vítězní lidovci (KDU-ČSL) kromě vítězství v Práčích skončili na 2. místě v Dyjákovicích, Kyjovicích a Tasovicích a třetí v Hodonicích, Hrádku a Břežanech.

ODS bodovala jako druhá v Litobratřicích a Břežanech a jako třetí v Lechovicícha a Práčích.

Spolu pro Moravu (koalice TOP 09 a dalších stran a hnutí) získala 3. místo v Pravicích (měli na kandidátce svého občana Tomáše Ignáce Fénixe), Čejkovicích a Miroslavi.

Největší úspěchy tak sklízeli Piráti a Okamurova SPD.

SPD zvítězila ve zmíněných Kyjovicích, druhá byla v Boroticích, Litobratřicích, Pravicích, Hrádku, Valtrovicích, Oleksovicích a Čejkovicích a třetí v Mackovicích, Jaroslavicích, Hevlíně a Dyjákovicích. 

Největší překvapení těchto voleb je spojeno s Českou pirátskou stranou (Piráty), za něž jako lídr kandidoval Lukáš Dubec z Vranovské Vsi a do zastupitelstva se ještě dostala Eva Havlová ze Znojma. Nevyhráli sice v žádné z našich obcí, ale téměř všude se pohybovali v první pětce. 2. místo jim patří v Šanově, Lechovicích, Mackovicích, Jaroslavicích, Hevlíně, Valtrovicích a Hodonicích a na třetí příčce skončili u nás v Božicích a dále v Oleksovicích, Tasovicích, Čejkovicích, Hraběticích a Hrušovanech n. Jev.

Taky zase za čtyři roky .....

                                    (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat