neděle 4. října 2020

Nejvíc hlasů pro Babiše, vítězí však klidná síla (dopl.4.10.)

Lukáš Dubec (Piráti), Jiří Nantl (ODS),
Jan Grolich (KDU-ČSL) a František
Lukl (STAN)

 Leccos naznačovaly už výsledky krajských voleb v Božicích. Hnutí ANO 2011 zde získalo o pouhé dva hlasy víc než hnutí Starostové pro jižní Moravu (STAN), za které na 11. místě kandidoval božický místostarosta Jiří Čada. Třetí místo v Božicích patří Pirátům, jejichž lídrem byl Lukáš Dubec ze Znojemska.


Konečným výsledkům na jižní Moravě moc neodpovídá 30 hlasů pro KSČM (do krajského zastupitelstva se nakonec vůbec nedostala, neboť nezískala potřebných 5%), ale taky největší překvapení letošních voleb, kterým je Křesťanská a demokratická unie KDU-ČSL. Zatímco v Božicích získala pouhých 16 hlasů, na jižní Moravě obsadila těsně 2. místo a její lídr Jan Grolich je vážným adeptem na post hejtmana Jihomoravského kraje.

Další místa obsadila ODS a Spolu pro Moravu (koalice TOP09, Zelení, Moravské zemské hnutí a další). Obě strany získaly v Božicích po 24 hlasech. V těsném závěsu pak následovalo 23 hlasů pro Okamurovu SPD. 

Více než 10 hlasů získala v Božicích Demokratická strana zelených, za kterou kandidovala Renata Konečná z Božic (14 hlasů) a druhý největší propadlík těchto voleb po komunistech ČSSD (taky 14 hlasů).

Hned po skončení voleb byly zahájeny rozhovory o vytvoření koalice, která by mohla jižní Moravě vládnout. Jednání se účastní KDU-ČSL (její lídr Jan Grolich je navržen na hejtmana JmK a mezi zvolenými zastupiteli je i Jiří Němec ze Znojemska), Piráti (jejich lídr Lukáš Dubec by měl obsadit post 1. náměstka hejtmana a do zastupitelstva se dostala ještě Eva Havlová ze Znojma), ODS (znojemský místostarosta Karel Podzimek) a Starostové pro jižní Moravu (STAN). V 65členném zastupitelstvu mají 37 mandátů - KDU 11, Piráti 10, ODS 9 a STAN 7.

Vítězné ANO nenašlo žádného partnera do krajské vlády, v opozici asi skončí i TOP 09 a sociální demokraté. Tyto tři strany doposud jižní Moravě vládly a tak jim jistě jenom prospěje okusit, jak chutná opoziční chlebíček. A spolu s nimi bude opoziční lavice zahřívat i Okamurova SPD. Ze Znojemska tak v opozici skončí zastupitelé zvolení za ANO (Jana Kochová, Bořivoj Ziegler), Petra Svedíková Vávrová (za SPD) a Tomáš Třetina (Spolu pro Moravu).

                                  (lan)



V rozhovoru pro Deník nový pravděpodobný hejtman Jan Grolich uvedl:
Podle předběžné dohody o koalici byste se měl stát hejtmanem kraje. Co v této funkci plánujete jako váš první krok? Do čeho se chcete pustit?

První, co nás čeká po převzetí funkcí na kraji, je nejspíš školení BOZP. Já osobně bych se ale co nejdřív chtěl začít věnovat situaci v sociálních oblasti. Bude třeba se sejít se zástupci sociálních služeb, diskutovat o jejich podfinancování a navrhnout jak současný stav napravit. Zároveň jsme už během kampaně avizovali, že se chceme věnovat otázce životního prostředí a klimatické změny. Proto jednou z priorit bude i hospodaření s vodou a zadržování vody v krajině na jižní Moravě.


Žádné komentáře:

Okomentovat