úterý 20. října 2020

Online, nebo neonline výuka na základních školách? Diskuze nad otevřeným dopisem Patrika Reichla

Ilustrační foto Deník.cz

V chaosu a zmatku vládních nařízení
trpí nejvíc školáci. Hlavně ti na 1. stupni a mezi nimi to mají nejkomplikovanější prvňáci. Těšili se do školy, těšili se na nové prostředí, na paní učitelku, na přestávky, prostě na všechno, co pro ně bylo nové a lákavé. Když teď rodiče poslouchají pány Hamáčky a podobné politiky, že otevření škol 1. září byla největší chyba, tak jsou ve velké většině minimálně smutní ... Největší chybou bylo zavření 1. stupně základních škol. Děti (i jejich rodiče) chtějí chodit do školy, nestojí o žádné náhražky, ani online, ani neonline.


Důvod je jasný: Babišova vláda během prázdnin zaspala a na nový školní rok se prakticky nepřipravila. Svědčí o tom zmatky s rouškami, notebooky, internetovým připojením domácností, podmíněným otevřením škol, současným přerušením a dnes avizovaným vysláním školáků do škol v přírodě po 2. listopadu. Věříte tomu? Asi nevěříte, tak jako nevěříme Babišově vládě

Většina škol (myslel jsem si, že všechny) přešla na online výuku. Dneska mě z tohoto přesvědčení vyvedl hrušovanský zastupitel Patrik Reichl. Přečtěte si jeho otevřený dopis.

Otevřený dopis ředitelce ZŠ Hrušovany nad Jevišovkou
Vážená paní ředitelko,
dovolte mi, abych Vás takto otevřeným dopisem oslovil a požádal Vás nikoliv jako kolega zastupitel, ale především jako rodič dvou školáků, kteří navštěvují naši základní školu. Volím tuto formu otevřeného dopisu, protože když jsem se Vás snažil oslovit jako zastupitel mailem či osobně při zasedání zastupitelstva, nedostalo se mi nikdy uspokojivé odpovědi. Anebo z Vaší strany zaznívalo, že rodiče a žáci jsou s přístupem naší školy v době uzavření škol spokojeni.
S napětím všichni sledujeme zpravodajství týkající se pandemie koronaviru. Již málokdo věří, že děti opět začnou chodit 2. listopadu do školy. Myslím si, že už zameškaly nadmíru času. V podstatě do školy v normálním režimu nechodí od 12. března. Sama jste na posledním zasedání zastupitelstva zmínila, že výsledky domácí výuky byly naprosto neuspokojivé.
Od jara se Vás při každé příležitosti ptám, co by naše škola potřebovala. Jestli potřebuje finance, které by mohlo poskytnou město jako zřizovatel. Vždy odpovídáte, že finance nepotřebujete. Že škola je dostatečně vybavená. Posledně jste nám oznámila, že škola nakoupila za 400 tis. korun nové notebooky. Že škola získala dotaci 600 tis. Kč na další vybavení. A já se Vás tedy znovu ptám, k jakému účelu byly tyto počítače nakoupeny? Při naši poslední diskuzi na zastupitelstvu jste mi místo odpovědí na tyto otázky řekla, že stále jen prosazuji online výuku. Pletete se. Přeji si a věřím, že i většina rodičů (ne-li všichni), aby našim dětem byla poskytována VÝUKA. Pokud kvůli vládním opatřením není možná prezenční, tak já osobně jinou, než online výuku neznám. Pokud máte jiné řešení, tak jej prosím co nejdříve zaveďte. Obávám se, že však jiné řešení neexistuje. Ano, přiznám se, že závistivě pozoruji okolní obce, závistivě sleduji ve zprávách, jak všude jinde už od jara online výuka probíhá. Je mi líto, že děti, které dochází do naší školy, jsou tímto přístupem diskriminovány oproti dětem z jiných škol. Také o to víc mě znepokojuje, že soudíte kvalitu „výuky“, kterou naše děti dostaly letos na jaře…. výuku od rodičů, musím podotknout.
Pokud finance nejsou problém, pokud kompetence hrušovanských učitelů nejsou problém, tak mi a všem rodičům, kterým tato neblahá situace komplikuje život a hlavně dětem, kterým chybí sociální kontakt, vysvětlete, proč naše škola nevyučuje? Nikdo přece netvrdí, že online výuka nahradí prezenční způsob výuky – alespoň v některých předmětech to logicky není možné. Ale je to stále výuka poskytovaná profesionály – to je učiteli, nikoliv rodiči. Rodiči, kteří by měli kvůli zabezpečení domácnosti, chodit do práce.
Ve třech větách téměř po sobě jste nám řekla, že online výuku nemůžete spustit, protože ne všechny děti mají vybavení. V druhé jste nám oznámila, že škola je nejlépe vybavená na okrese a nakoupila nové notebooky na to, abyste ve větě třetí sdělila, že škola nikomu IT vybavení půjčovat nebude. Jako důvod uvádíte, že nechcete být zodpovědná za to, že se některé zapůjčené počítače nevrátí. Protože, cituji Vás: „…v Hrušovanech jsou různé skupiny rodičů“. Nemyslím si, že toto je správný přístup. Nemyslím si, že takto by měl argumentovat a veřejně vystupovat jakýkoliv ředitel či ředitelka základní školy.
Jestli máte skutečně problém zapůjčit dětem (zřejmě jen některým dětem) vybavení, tak řekněte, kolik takových případů to je? Škola přece dělala průzkum vybavenosti v domácnostech. Věřím, že se najde mezi námi spousta již nepoužívaných tabletů či počítačů. Věřím, že se najdou i sponzoři, kteří by těmto dětem, které Vy kvůli Vašemu názoru na jejich rodiče, odmítáte vybavit a tím v podstatě spustit online výuku pro všechny, že by těmto dětem přispěli k nákupu vybavení.
Paní ředitelko, prosím, zajistěte pro hrušovanské děti výuku. Vše potřebné máte k dispozici. S omezeními, které přináší současná pandemie, budeme s největší pravděpodobností žít několik dalších týdnů. Děti potřebují výuku, potřebují sociální kontakt – byť virtuální. Pokud budete potřebovat jakkoliv pomoci, tak věřte, že rodiče pomohou. Kvůli dětem, kvůli složitosti situace v mnoha domácnostech, kterou přináší zavřené školy.
S úctou.
Patrik Reichl, rodič

Z diskuze na FB:
* Napsal to moc pěkně. Ale na druhou stranu, možná ať je rád, že nemusí složitě hledat, kdy má děcko on-line hodinu a kde je zrovna zadaný úkol a kde materiály k němu, co má vytisknout, co odeslat a co ne ... Ti učitelé si evidentně ulehčují situaci, berou teď peníze za nic, no ale s tím nic nenaděláme. Tak jako tak se ty děti toho teď moc nenaučí, ať jsou on-line nebo ne. Ti, co nejsou, mají víc klidu - předpokládám. Pak to budou dohánět - tak jak ti naši. Ta ředitelka je asi taková ta "neomylná" co ví všechno nejlíp. Myslím, že s ní stejně nic nehne. Ale jak říkám, možná ať je tatínek rád, že nemají nervy s on-line výukou :-).

Napíši taky svůj názor ....já se setkala s přístupem 50 na 50 kdy někteří chtějí online někteří ne. Je taky otázka? Většina z nich mají jen jedno dítě a krásné distanční výuku zvládají, ale pokud máte dvě děti už je to problém a já ze zkusenosti z března doufala, že on-line výuka bude. A pořád doufám, že bude. Hodně by nám to pomohlo....

je to asi hodně těžké pro rodiče, viděla jsem i učitele, kteří vyučují on-line z domova a přitom jim tam pobíhají jejich malé děti, viděla jsem zdravotní sestru, vstává každý den do práce, kam dojíždí a školku ani jesle v místě nemá, chce to pevné nervy, které všem rodičům v podobné situaci přeju

To se opravdu děje?? Tady na Jesenicku (myslim ze patri mezi jednu z nejchudsich oblasti v CR) jedou skoly online normalne jak ZS tak stredni.. Ucitele jsou nastvani, rodice jsou nastvani, ale nikdo z reditelu si nedovolil zavrit skolu a nevyucovat alespon online.. pochopil bych to kdyby Hrusovansko bylo nejakou extremne zasazenou oblasti v porovnani se zbytkem CR, ale myslim ze je to prave naopak.. jak dlouho to zatim trva?

No to vám teda nezávidím ale divím se vám že jako zastupitel s tím něco neuděláte. Naše malá chodí do ZŠ Břežany,nová ředitelka Martinková to vzala opravdu z gruntu a doslova školu pozvedla z popela. Nechala upravit pozemek kolem školy na zábavné centrum pro děti a pergolu na výuku venku. Už na jaře jsme se učili na počítačích a mobilech, dala nás dohromady jako tým a teď se funguje už na jiné úrovni, děcka se těší. Ale to jen díky ní, věnuje tomu čas hodně nad rámec povinnosti. Třeba zavolá ve svém volném čase a poradí s problémem. Ale bohužel vám ji nedáme.
🙂

Mám dceru v první třídě ve Vlasaticich, naše paní učitelka je úžasná, nemůžeme si stěžovat. Stíhá pěkně pracovat s dětmi a my pak děláme úkoly, jak kdyby chodili do školy.

ZŠ Višňové funguje super. Konference denně, spousta úkolů, procvičování. Velký dík všem pedagogům této školy.

Velká pochvala pro ZŠ Drnholec. Výuka probíhá každý den přes počítač. Každý žák má svůj gmail. Připravené měli vše už v září pro tuhle výuku. 
👏 s výukou jsme spokojeni.

asi jak která třída, u prvňáků pokyn procvičte stranu 24 až 27 fakt nestačí, zvláště, mají-li začít spojovat slabiky. Jenom doufám, že je to proto, že paní učitelka počítá s návratem do lavic od listopadu a bere to tedy jako procvičování písmen

Z jara vím,že škola Jiřice zapůjčila bez problémů notebooky pokud někdo neměl,takže mi to přijde jako výmluvy

V Šanově taky on-line výuka nefunguje. Slibují, že by se snad a to doufám, měla rozběhnout tento týden. Jsem zvědavá. To mám syna v devítce a čekají ho přijímací zkoušky na SŠ. Něco jako on-line doučování????.......v žádném případě nefunguje.

"Vláda v pondělí schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. " "Školy si musí podle zákona zakotvit podmínky distanční výuky do školních řádů. Upravit v nich mají podle ministerstva i způsoby hodnocení nebo omlouvání z výuky, pokud se jí žák například z důvodu nemoci nemůže zúčastnit "


4 komentáře:

  1. no pěkné počteníčko... například u nás doma,obě děti (6 a 8 třída) pěkně ráno v 7h budíček a od 8h do 12h jedou pěkně poctivě v online režimu. potom úkoly, vypracovat nějaké práce a u nás doma teda nuda není:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To potvrzuje v diskuzi příspěvek od božické maminky, jejíž dítě navštěvuje stejnou školu: ZŠ Pražská super 👍 každý den on-line 4 hodiny 👏👏

      Vymazat
  2. Tak hlavně že učitelům budou zase přidávat. To se tak někdo má..Ikdyž za tuto situaci jaká zrovna je nemůžou. Ale přidávat by se mělo úplně někde jinde

    OdpovědětVymazat
  3. Nejnovější reakce na zavřené školy. Můžeme podepsat PETICI VRAŤME DĚTI DO ŠKOL: https://www.petice.com/signatures.php?tunnus=vrame_zemi_do_normalu&page_number=270&num_rows=10&uv=29918039

    OdpovědětVymazat