čtvrtek 1. října 2020

Vyšlo 2. číslo Božického zpravodaje s řadou podnětů

 

Reprofoto Božický zpravodaj 2/2020

Druhé číslo Božického zpravodaje roku 2020 se zcela nepochybně zařadí mezi ty dokumenty, které si zaslouží, aby byly uloženy a uschovány. Zvláštní pozornosti si zaslouží především dva materiály. Mravenčí odborná práce Mgr. Martiny Kvardové, PhD. a velmi podnětný příspěvek Ing. Zdeňka Čurdy. 


Já vím, píší mi sem tam jedinci, že je naše božická historie nezajímá. Na druhou stranu je nás hodně, kteří si myslí pravý opak a naše minulost nás zajímá. A tak každý podle svého času, svého zájmu a možností pátráme, bádáme, shromažďujeme a publikujeme. Patent na rozum si nebereme a rádi své poznatky zkorigujeme nebo doplníme. A tak je to i s aktuálními výše zmíněnými příspěvky.

Martina Kvardová se pustila do vyčerpávající práce týkající se letos v březnu obnoveného a rekonstruovaného kříže a taky pátráním po osobnosti dlouholetého božického starosty Michaela Morda. Sám moc dobře vím, co práce dá vyhledat dokumenty, pak je přečíst (psány kurentem) a přeložit. Je dobře, že to množství pramenů, kterými se musela prokousat, uvedla u svých příspěvků. Je to důležité i pro další možné badatele. Pro odbornou veřejnost je tento aparát nezbytností.

Mě v jejím příspěvku zaujaly některé momenty ze života Michaela Morda. Narodil se v roce 1854 v Hevlíně (jeho matka pocházela z Božic). Před svatbou roku 1878 (s Marií z Božic) bydlel však již v Božicích v domě č. 7 (dnes Bětíkovo). V letech 1885 (?) - 1902 byl starostou Božic. Zastával i další veřejné funkce jako předseda božické raiffeisenky a taky školské rady. V roce 1905 na blíže neurčenou dobu přesídlil zpět do Hevlína. Kdo čtete můj blog ProBožice, jistě vám naskočil v souvislosti se jménem Michaela Morda příběh, který jsem zde nedávno publikoval. Myslím si, že právě zde můžeme najít důvod, proč na nějaký čas Michael Mord z Božic odešel. Tak bude možná dobré si ten příběh o Michaelu Mordovi vytisknout a vložit do tohoto čísla Božického zpravodaje.

P.S. K příspěvku Ing. Zdeňka Čurdy se vrátím příští týden v samostatném článku.

                              (lan)

















Žádné komentáře:

Okomentovat