neděle 1. listopadu 2020

ČT: Tři minuty z ..... Šanova

 


Pravidelné okénko Týdnu v regionech na ČT nás tentokrát zavedlo do sousedního Šanova. Reportéři ČT Brno si náhodně vylosují místo, které navštíví a kde naročí zajímavé reportáže. Tentokrát si vytáhli Šanov a tak tam vyrazili. Viz https://www.ceskatelevize.cz/porady/1181680258-tyden-v-regionech-brno/320281381891031-tyden-v-regionech/video/798749
Projeli návsi, kde natočili moc hezké momentky kolem hasičské zbrojnice a pak je upoutali umělí "ptáci", jak sami říkají "v okrajové části vesnice". Manželé ze Šanova chovají na dvorku své novostavby asi dvě stovky exotů a pozvali reportéry dál. Starší pán (původem z Rakouska) roztomilou českoslovenštinou přiblížil, jaké druhy chovají, a jeho mladá česká manželka se přiznala, že dříve ani netušila, že by ji péče o exoty tak bavila...

Na ulici pak dal mladý muž typ na další návštěvu - zámek Emín. Paní ředitelka tam reportérům přiblížila něco z historie i současnosti tohoto krásného historického skvostu. Je vlastně malým zázrakem, že pár let po válce neshořel celý, ale "pouze" vyhořel.... Taková holt byla tenkrát doba a řada lidí ji má stále pod kůží. Přitom je jasné, že když se o tyto skvosty v našem pohraničí postaráme a nezbouráme je, ale citlivě opravíme, tak máme kam pozvat návštěvníky i sami si je můžeme vybrat jako cíl vycházky.

A v době pocovidové to budou právě takové procházky naší přírodou, které nás budou lákat a které nám budou doporučovány. A tak si třeba položte sami otázku: Kam byste poslali návštěvníka za něčím krásným a zajímavým v Božicích?


                           (lan)








19 komentářů:

  1. Je toho hodně, jen namátkou - božické rybníky (Údolí lásky), studánka, ale i ten Emín. Dále mokřady, Nová hora, Alej života, zámeček Samota a odtud k vinicím na Staré hoře a ještě třeba prelátova vila, socha Madony, obecní sklep. A v neposlední řadě hejna havranů:-). LN ml.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybník v Údolí lásky ano, Hraběcí studánka i Emín jsou na katastru Šanova, zámeček Samota je takový zapomenutý, svým způsobem nepřístupný klenot, vinice nejsou ničím zajímavé, snad jenom ta nejhorší U Donáta je atraktivní díky soše, Obecní sklep s kládovým lisem je dobrý tip, škoda jenom, že prakticky "nežije". Prelátova vila (její zachovalá a opravená část) je dobrý nápad, jenom to chce v příštím roce nechat opravit sochu Madony s dítětem. O hejnech havranů se nedá mluvit. Mokřady s lesoparkem určitě stojí za návštěvu a propagaci.
      Určitě ale můžeme taky nabídnout křídlovické "náměstí" počínaje opraveným klášterem a novým vodojemem, přes kostel s památkově chráněnou farou až po sochy, kříže a památníky.
      Osobně bych každou návštěvu poslal na božickou Kolonii se zastávkou u Jiráskova domu. A pak k hrobce preláta Maxe Mayera na krásně upraveném a výrazně modernizovaném božickém hřbitově.

      Vymazat
    2. To, že je něco na jiném katastru, mi přece nebrání poslat návštěvníka Božic na pěkné místo, pokud je to blízko a to platí pro studánku i Emín. Navíc cesta z Božic na Emín na jaře umožní pochopit, kde bral Alfons Mucha inspiraci pro svoji další uměleckou kariéru (na Emíně ji začínal) – jeho secesní obrazy, to je prostě božická příroda:-) A vinice, že nejsou zajímavé? Pohled z Nové hory na Božice je jeden z nejhezčích a nezvyklých a myslím, že ani řada Božičáků ho nezná. LN ml.

      Vymazat
    3. Ještě mě napadlo, že by mohla v Božicích vzniknout naučná stezka preláta Maxe Mayera – dal by se udělat okruh, který by začal u jeho vily (sochy Madony) přes mokřady, Křídlovice na hřbitov k jeho hrobce a odtud kolem kostela a kláštera zpátky. LN ml.

      Vymazat
    4. JJ, taky jsem si vzpomněl, že jeden z nedávných božických radních navrhoval tuším Na Terasách malou rozhlednu. To by pak byl celý nápad ještě o jeden level výš. Ale pozor: Jsme v Božicích a tady je každý dobrý nápad zadupán do země i s jeho autorem!!!! :-)

      Vymazat
  2. Určitě bych je na přivítanou poslal do obchodu pro gumáky, protože mezi vjezdem od Brna a výjezdem na Karlov se čistou botou projít nedá!
    BAZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi trefné! Ale ve kterém božickém obchodě koupíte gumáky nebo galoše? :-)

      Vymazat
  3. Silnice od výjezdu Hortimu (areál u Míčů) včera zaneřáděná od blata jako by vyjeli z pole.Hned po ránu kusy blata které odpadaly z traktoru jedoucí na pole.Je jedno jestli jedou z pole nebo z parkoviště naproti voj. bytovek kde to vypadá jako kaliště od prasat. Nikde na okrese není tak špinavá silnice jako zde v Božicích. Auto nemá smysl umývat protože by se to muselo dělat každý den a to nemluvím o zanesených kanálech a poškozených obrubnících na novém úseku od kruhového objezdu ven z obce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už v často kritizovanych 50.letech naši předci věděli, že s rozvojem moderní techniky nemůže být hospodářské centrum firmy uprostřed vesnice a vybudovali areál strojní stanice na jedné straně a kraviny a prasečaky na druhé straně silnice při výjezdu z obce za Jevišovkou.

      Vymazat
    2. Nejen nikde na okrese, ale nikde v tomhle státě! Opravdu takové terorizování nejen našich občanů tady skoro nikomu nevadí? A obecní potentáti, kteří mají řádnou péči o obecní majetek danou zákony, mají situaci úplně u p*dele!
      Ale asi by si měl někdo, kdo se se*e do vedení obce i přečíst zákony, podle kterých obec řídí! Například Zákon o obcích - 128/2000Sb. kde se třeba píše:
      § 2
      (2) Obec pečuje o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů; při plnění svých úkolů chrání též veřejný zájem.
      § 58
      (2) Obec může uložit pokutu až do výše 100 000 Kč osobě uvedené v odstavci 1, která neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, tak, že naruší vzhled obce.
      (3) Obec může uložit pokutu až do výše 200 000 Kč osobě uvedené v odstavci 1, která znečistí veřejné prostranství, naruší životní prostředí v obci nebo odloží věc mimo vyhrazené místo.
      § 59
      (3) Uložení pokuty podle § 58 nezbavuje osobu, které byla uložena pokuta, povinnosti odstranit závadný stav ve lhůtě stanovené obcí s přihlédnutím k okolnostem případu.
      § 102
      (2) Radě obce je vyhrazeno
      k) ukládat pokuty ve věcech samostatné působnosti obce (§ 58); tuto působnost může rada obce svěřit příslušnému odboru obecního úřadu zcela nebo zčásti
      § 103
      (4) Starosta
      d) může požadovat po Policii České republiky spolupráci při zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku

      Takže vastně na první pohled vidíme, kdo tady v záležitosti rozbitých obrubníků a zablácených silnic dělá ho*no.
      BAZ

      Vymazat
    3. Tak to asi jezdíte jen v božicích :) protože to bahno a bordel je i třeba směr Hrádek. Ale i jinde. A to se samozřejmě nezastávám těch co ten bordel po sobě zanechává. Je to hnus který by se rozhodně řešit měl. A že tady urážet jak někdo dělá hov.no..a že má všechno u pr.dele. To tady v Božicích jde každýmu nejlíp. Někdo kolem sebe hodně kope (že by někdo hodně ukřivděný) :)

      Vymazat
    4. Taky se mi ten vybraný slovník nepozdává a je mi jasné, že tato situace někoho hodně vytočila. Na druhou stranu to, že je bahno i v jiném směru nás asi moc neuchlácholí. Emoce tomu moc nepomůžou a urážek, které nejsou opodstatněné, bychom se měli vyvarovat. (lan)

      Vymazat
  4. :-D, koukám, že máte v Božicích nějakého on-line psychoanalytika, opět někomu diagnostikoval ukřivděnost, tentokrát vynechal zakomplexovanost, no je-li to studovaný odborník (o čemž pochybuji, ten by se k tomuto nesnižoval), tak prosím, pokud ne, měl by se podobných odsudků vyvarovat. Takto to vypadá, když chybí věcné argumenty - přichází urážky a ponižování. Vždycky je lepší, jak sám píšete - kolem sebe kopat a bránit se, než nechat kolem sebe všechno lhostejně plynout. A navíc - vždycky to jde bez urážek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, pojmenoval jste toho "psychoanalytika" naprosto přesně, ale na druhou stranu známe své božické pappenheimské a dobře víme, kdo se za anonymními křečovitými jízlivostmi skrývá. To jen tak pro pořádek. (lan)

      Vymazat
  5. Plně souhlasím s pisatelem BAZ,když umyju auto doma ,vyjedu do práce hned je špinavé,když umyju auto ve Znojmě ,tak vydrží být čisté celou dobu pokud nedojedu do Božic.Je ale taky pravdou že znečisťovateli silnic není jen Hortim ale taky jiná společnost která zde v poslední době sklízí kukuřici a bláto roznáší jejich technika-těžké traktora a kamiony.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pisatel BAZ má Božice velmi dobře přečtené a dokáže situaci jasně a srozumitelně pojmenovat. Nemusíme se ale kvůli tomu někteří čepýřit, zvláště když to není "po našem".

      Vymazat
    2. Za zveřejnění námětu, jak je napřiklad možno snad pomoci k řešení nelichotivé situace na našich vozovkách, správci blogu opravdu děkuji přes to, že použité výrazy byly na hranici publikovatelnosti. Tímto se za jejich použití všem, kterým výrazy způsobily duševní újmu, hluboce omlouvám. Ale nikoho výrazy samy o sobě neurážely a ani to nebylo mým zámyslem. Myslím že jen připomenutí znečišťovateli, že v pravomoci obce je udělení dosti citelné pokuty, může dotyčné donutit k přehodnocení svého vztahu k obecnímu majetku. Ale ne připomenutí tady (s prominutím) v kecárně, ale pomocí obálky s tou správnou barvou pruhu.
      Nemám v úmyslu tady zabřednout do nesmyslné a hloupé diskuse, ale argument o "bahně a nepořádku i jinde, třeba směrem na Hrádek" je snad i pod úroveň třeťáka ZŠ.
      BAZ

      Vymazat
    3. Znak: *
      v IT terminologii je náhradou kteréhokoliv ze znaků ASCII tabulky.
      Proto jsem přesvědčený, že pisatel neměl na mysli žádný nevhodný výraz, ale kdo si dá tu práci, tak nějaký znak pro vytvoření ne až tak slušného slova určitě najde. :-)

      Vymazat
    4. Na co si to tady kdo hraje zase.tak zařiďte teda obálku s pruhem a nemusíte si tady stěžovat v té kecárně. Nechcete zabřednout v téhle diskusi ale jak tak koukám se vám to nedaří.aby si někdo nemyslel tak určitě nejsem zastánce toho bordelu na silnici!! S pozdravem Pavel

      Vymazat