sobota 7. listopadu 2020

Kdo to ví, odpoví...

 


Na fejsu Naše Božice jsou z posledních dnů dva příspěvky, v nichž se autoři obracejí na veřejnost s dotazy. Ten první se týká krásného stromu a jeho současných plodů a druhý posledního Karlovského rybníka, kterému v Božicích říkáme Páťák.

On to vlastně už ani není "božický" rybník, ale rybník ležící na katastru Šanova. Z Kolonky to tam však je "co by kamenem dohodil" a leží na Příčním potoce, který pramení někde na Petrovsku a protéká akumulační nádrží, Božickým rybníkem, dávno zrušený Petrodolským mlýnem (Tesaříkovo) a třemi Karlovskými rybníky. Otázka zní: Nevíte někdo, proč je "Páťák" vypuštěný? Lapidární odpověď zní: Asi proto, že zde byl výlov, ale přeci jenom, jestli neví někdo něco víc....



No a o záhadném tajemném krasavci a jeho plodech píše Jirka: Tento strom mě letos překvapil dvakrát - poprvé, když na jaře kvetl, a teď na podzim svými plody. Dokážete někdo určit druh a víte kde roste ?






4 komentáře:

  1. Že by Malus prunifolia...?

    OdpovědětVymazat
  2. ....prunifolia urcite ne ta kvete bile...toto bude okrasna jablon...neco ve stylu malus red....

    OdpovědětVymazat
  3. Na Jirkově FB je k tomu bohatá diskuze, zdá se, že to skutečně bude nějaký druh okrasné jabloně. Franta Ch. píše, že je to jabloň třešňoplodá, já bych se k tomu přikláněl též. Plod prý je trpký.

    OdpovědětVymazat
  4. Pozor, žadna jablon třešňoploda taxonomicky neexistuje... když už tak jabloň třešnolista!!! (Malus prunifolia) ale ta kvete vždy jen bilou barvou květu...
    Dle meho nazoru to je okrasna jabloň původem z číny popř Japonska... z linie Red...
    Takze asi tak...

    OdpovědětVymazat