úterý 17. listopadu 2020

Vedrovická alej soutěží o Alej roku. Proč chybí některá božická?

Alej u Vedrovic zastupuje v soutěžní anketě Znojemsko

 O jubilejní titul Alej roku soutěžní ankety spolku Arnika bojuje rekordních 134 stromořadí ze všech krajů republiky. Na jihu Moravy je jich devět a zastoupení mají v každém regionu. Hlasování začalo na začátku listopadu na www.alejroku.cz a končí 7. ledna příštího roku. 

A tak si říkám, že je velká škoda, že do soutěže nikdo nepřihlásil některou z božických alejí. Jen z poslední doby vím o třech, které vznikly za současné radnice. Jistě je dokážete hravě vyjmenovat. A to nemluvím o krásné aleji v lesoparku Niva pod Božicemi.


Absolutní vítěz jako hlavní cenu obdrží let balonem. Všech čtrnáct regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky, knihy o památných stromech, dárky od Muzea Karla Zemana nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice. Patroni ankety mezitím zvolí nejkrásnější fotografii, jejíž autor získá digitální zrcadlovku.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

1 komentář:

  1. Kdysi tudy vedla železná opona. Teď příhraničí mezi Dolním Rakouskem a jižní Moravou v Šatově nově zdobí 700 metrů dlouhá Alej svobody ze sta lip a javorů. V pořadí již třetí památeční výsadbu na oslavu výročí sametové revoluce uspořádala Nadace Partnerství spolu s odborníky z Mendelovy univerzity, Šatova a dalšími partnery. Mezi sázejícími byla i herečka Bára Jánová, známá jako Sylva ze seriálu Slunečná. První Alej svobody na Moravě nakonec požehnal místní farář i spolu s kolekcí mladých šatovských vín.

    OdpovědětVymazat