neděle 22. listopadu 2020

Z historie obce Pravice: Předsedkyně národního výboru


Jeden z mých spolupracovníků objevil v práci prachem zašlé tiskoviny. Mezi nimi svázaný ročník čtrnáctideníku Československého svazu mládeže Mladá vesnice z roku 1954. Pane jo, to jsme ještě ani nebyli na světě. V čísle 19 ze dne 29. září 1954 je otištěna rozsáhlá reportáž nazvaná Předsedkyně národního výboru. Autorka Ljuba Horáková ji věnovala životu a práci paní Marky Hanckové z Pravic.

Z hutného textu jsem vybral několik kapitol věnovaných zajímavým událostem a taky lidem z Pravic. Kdo by chtěl dílko přečíst celé, ať mi napíše a já mu naskenovaný materiál pošlu mailem. Reportáž se rozdělena do sedmi kapitol. 

Takže obsah:  

Vzdám se funkce 

Úřední hodiny od rána do noci  

V Marčině tempu  

Muži na vedlejší koleji  

Rozhodující rok  

Podívejte se do sýpek  

Nejen přes zimu


Vzdám se funkce

 Z kanceláře místního národního výboru v Pravicích se ozývá hluk. Vzrušená debata mezi předsedkyní MNV Markou Hanckovou a zaměstnancem dráhy Otou Navrátilem? Kdepak, to už není "debata". Navrátil na Marku křičí jako na lesy. Jak to rozdělila žňové hlídky? On přece nebude  hlídat osm hodin! Má svoje zaměstnání a v noci se chce vyspat. Tohle on dělat nemůže ---.

Ale žně nežně, Navrátil se vymlouval jak uměl. Prý dostal pozdě pozvání a bůhví co ještě. A když už nemohl jinak, vylil si svou zlost i na předsedkyni. Že prý se dere jen o předsednictví, ale on že ji stejně nevolil! 

....

Marka už zůstala v kanceláři dlouho sama, ale ta hádka jí nešla z hlavy. 

A Marka napsala na kousek papíru: "Žádám o zproštění funkce předsedkyně MNV," zamkla kancelář a šla přes náves domů ...

Ráno se tajemník soudruh Peřestý překvapeně díval na vzkaz na stole. Ale když se dozvěděl, co se stalo, připsal pod stručnou žádost předsedkyně rozhodně: "Teď na takové věci není čas. Až po žních!"


Úřední hodiny od rána do noci

... Nevím, kdo vstává dřív, zda Marka nebo pravičtí kohouti. Ale jistě je pravická předsedkyně vždy  mezi prvními družstevníky na poli. Pracuje na poli. Pracuje v rostlinné výrobě. A protože má jejich družstvo přes 400 ha půdy a 40 členů, mají družstevníci co dělat, aby všechnu půdu dobře obdělali.

V poledne Marka spěchá domů, rychle uvařit něco k obědu pro pětičlennou rodinu. Z okna národního výboru kdosi volá: "Mařenko, stav se tu na chvilku!" Marka ráda vítá soudruha Nocara z ONV, který zde pomáhá ve výkupu. "Jak to dnes vypadá s výkupem?" Marka a Nocar se sklánějí nad seznamem soukromě hospodařících rolníků a říkají, za kým budou muset ještě zajít a koho pozvou dnes večer na schůzi národního výboru. Umluveno a Marka spěchá domů.

.........


V Marčině tempu

U železniční trati, mezi silnicí a listnatým hájkem, je lán jeteliny. Z poloviny je už jetelina v kopkách. To udělala četa od rána. Zbývá ještě druhá polovina - na čtyři dlouhé řady. Družstevnice se rozdělily a od trati zároveň narůstají dvě řady. K cestičce doběhla dřív řada, kterou stavěla Emilie Mašková s Rosalií Šerou a Miladou Kovářovou. Za chvíli potom stála i řada Marčina. 

"Zpátky budeme zase první," s jistotou tvrdí soudružka Mašková. "A nebudete, když my se do toho dáme," ... a Marka vyskakuje a dává se znovu do práce.

........


Průběžně budu doplňovat z dalších dnech.

                                        (lan)


3 komentáře:

  1. zdravím,prosím o zaslání celého textu děkuji Mirek

    OdpovědětVymazat
  2. zdravím,tak jsem trochu vyzvídal a paní předsedkyně byla prý původně z Božic,a v článku jmenovaní lidé žije ještě paní Kovářová Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možné to je, zkusím taky popátrat. Pokud žila v Božicích za svobodna, asi měla jiné příjmení. Tak uvidíme. Díky za info. (lan)

      Vymazat