středa 2. prosince 2020

Fotbal: Seriál rozhovorů OFS Znojmo. Tentokrát Libor Nevrkla, trenér Hostimi

První rozhovor poskytl Libor Nevrkla,
trenér fotbalistů TJ Hostim


 Na FB stránkách  https://www.facebook.com/okresnipoharfacrdospelych byl včera zahájen seriál rozhovorů s fotbalovými funkcionáři týmů Znojemska, které se zapojily do letošního ročníku Fotbalového poháru OFS Znojmo.


Zde pro Vás máme připravený první rozhovor.
Libor Nevrkla
, od roku 2007 trenér TJ Hostim, 42 let
⚽️Co říkáte na na pohár, který po dlouhých letech organizuje náš OFS?
🗣Určitě je dobře, že se pohár hraje. Je to pro hráče i nás funkcionáře nová soutěž, kde potkáme týmy, na které běžně v soutěži nemůžeme narazit. Každé utkání má náboj, taktika se liší od zápasů v dlouhodobé soutěži. Jsem rád, že do toho vedení OFS „šlo“, ačkoliv se na začátku našli pochybovači, kteří tvrdili, že o pohár zájem nebude. Nakonec se účastnilo přes 30 mužstev, což je parádní a věřím, že tomu tak bude i v dalších ročnících.
⚽️Uvažujete o přihlášce i do dalšího ročníku?
🗣Určitě ano, lákadlo zahrát si finále v Husových sadech je velké. Letos jsme to nezvládli, tak to musí být příští rok lepší 🙂.
⚽️Sledoval jste průběh poháru? Pokud ano, tak bylo něco nebo někdo kdo Vás překvapil?
🗣Já sleduji výsledky všech okresních mužstev jak v soutěžích, tak i v poháru. Bylo vidět, že výsledky jsou ovlivněny obdobím dovolených, kdy se pohár rozehrál, a tak nebyla nouze o překvapivé výsledky. Mě hodně překvapil už ten zahajovací, kdy Valtrovice na svém hřišti přehráli Jaroslavice, které považuji za velmi zkušené a silné mužstvo. To je ale právě krása pohárových utkání, každý může překvapit.
⚽️Uvítal byste nějaké změny v našem poháru? Případně jaké?
🗣Pohár je „klasika“, otázkou je, jestli garantovat minimálně ta tři utkání jako letos, kdy se rozehrál v čtyřčlenných skupinách, nebo hrát hned od začátku vyřazovacím způsobem. Asi rozumím té miniskupině, protože kdyby nebyla garance těch tří utkání, tak by se stalo, že by tým, který by hned na úvod vypadl, mohl zůstat bez zápasu týden před soutěží, což nikdo nechtěl. Mě osobně tenhle systém vyhovoval. Co bych změnil? Možná bych jako vyvrcholení udělal takový fotbalový superden, kde by se v Husových sadech neodehrálo jen finále mužské části, ale pojal bych to jako takový svátek fotbalu. Například odehrát dopoledne souboj vítězů soutěží přípravek, nejlepších žákovských mužstev, odpoledne třeba i zapas o třetí místo v poháru, finále poháru dorostu, který se chystá a nakonec finále poháru mužů jako takovou třešničku. Určitě by se dalo sehnat i pár osobností, které by svou přítomností pohár podpořili (Vlasta Hrubý, Petr Švancara, Andrea Stašková…). Takový formát by jistě přilákal spoustu diváků a vytvořil by se tak prostor např. i pro nějaké ocenění úspěšných hráčů, funkcionářů, nebo prezentaci sponzorů OFS.
⚽️Věříte, že se konečně zlepší koronovirová situace a budeme mít možnost pokračovat v soutěžích?
🗣Nám vlastně zbývá jen věřit 🙂. Už teď je jasné, že se začne nejdřív na jaře. Situace se mění a je nepřehledná, tak uvidíme, co přijde. Byl bych rád, kdyby se fotbal mohl hrát. Třeba v Hostimě je to neoddělitelná součást společenského života v obci a jednoduše chybí. Na druhou stranu si všichni uvědomili, že zdraví je nejdůležitější, a tak to musíme brát. Pauza neprospívá nikomu, trpí zejména děti. Snad se vše zvládne a brzy se vše rozjede. Myslím rozjede se vším všudy – tedy i s diváky, bez kterých ten vesnický fotbal není fotbalem. Těším se na to!
⚽️Jak vlastně probíhal Váš běžný týden bez fotbalu? Nenudil jste se trochu?
🗣No ze začátku to byl hrozný nezvyk. Kromě našeho zápasu v OP navštívím o víkendu ještě minimálně 1-2 další utkání na různých úrovních. Navíc fotbal začíná hrát v Příměticích i syn, tak jezdím samozřejmě i s ním a snažím se trochu pomoct. S lockdownem přišla spousta volného času a trochu nuda. Ale asi jako všichni jsem se přizpůsobil – více času trávím s rodinou, kterou někdy kvůli fotbalu trochu zanedbávám. Teď si manželka nemůže stěžovat 🙂.
Trochu odbočíme od poháru…
⚽️Co říkáte na současné dění v našem fotbale, který utrpěl v očích fanoušků díky problémům v kterých se momentálně nachází?
🗣Nevím, jestli utrpěl v očích fanoušků. Spíš v očích široké veřejnosti. Fanoušci, kteří fotbal sledují o některých praktikách vědí, tak je myslím vývoj moc nepřekvapil. Já jsem rád, že se ledy hnuly. Byl bych ale ještě radši, kdyby se hýbaly dál a současné vedení skončilo. Ty desítky let budované struktury se musí roztrhat a fotbal musí začít fungovat přehledně, rovně a transparentně. Osobní vazby samozřejmě fungují všude, ale nemůže to být proti fotbalu. Já jsem hrozně rád, jak na krajské a celostátní úrovni působí náš předseda OFS Milan Večera. Ono se to moc neví, ale on osobně byl vždycky jedním z nejhlasitějších kritiků Romana Berbra a jeho praktik. A není sám, takových je víc. Proto věřím, že se situace může zlepšit, jen je potřeba celou tuhle revoluci dotáhnout.
⚽️Jak jste spokojen s prací lidí na našem OFS?
🗣To je trochu otázka na tělo – nechci, aby to vypadalo, že si nějak „hrabu“ píseček. Myslím, že svaz funguje nejlíp za tu dobu, co dělám okolo fotbalu. Soutěže mají své sponzory, podporuje se mládež, a tak se jeví jako největší problém nedostatek rozhodčích. Já jsem moc rád, že na svazu sedí komunikativní lidé, kterým se nikdo nemusí bát zavolat nebo napsat mail. Velkou devízu pak máme ve zkušeném sekretáři Romanu Švarcovi – to je člověk na svém místě. O osobě Milana Večeři jsem psal u předchozí odpovědi. Lidsky si ho vážím a cením si jeho práce pro náš okres. Je to taková hybná síla. I díky němu se vytvořil dobrý tým lidí, kterým musí každý rozumný člověk poděkovat.
Všem, kdo tento rozhovor dočetli až sem, přeji krásný adventní čas a snad nejen fotbalově lepší rok 2021!

1 komentář:

  1. Přibyly další rozhovory - místopředseda OFS Znojmo Pavel Brabec (Dobřínsko) a Jaroslav Hycl, TJ Sokol Hevlín

    OdpovědětVymazat