úterý 8. prosince 2020

Z historie božického fotbalu. Nové foto z přelomu 60.a 70. let


 Po delší době jsem získal nové unikátní fotografie, které jsme bohužel neměli k dispozici při přípravě oslav 60 let božického fotbalu před pěti lety.


Takto zacelujeme jednu z výrazných mezer z božické minulosti a na vás, vážení čtenáři, nyní je, abyste mi pomohli s identifikací jednotlivých aktérů. Řadu z nich poznávám i já, byť jsem tehdy v Božicích ještě nežil, ale samozřejmě že bychom tu mozaiku rádi měli úplnou. Tak spoléhám na vás pamětníky, nejen fotbalu, ale božického života vůbec. A budu rád, když třeba k těmto fotkám i něco připíšete.

P.S. Podle různých indicií se zdá, že to bude fotbalový zápas v rámci tehdejšího zemědělského družstva (družstevní pohár?), ale řada hráčů hrála fotbal i soutěžně za TJ Sokol Božice. Tak prosím pište.

                (lan)




8 komentářů:

  1. zdravím,chci se zeptat,hřiště bylo pořád tam kde je dnes?díky Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo,akorát trošku natočené podle bývalé,před časem zbourane,zděné tribuny. A převlekali se přes silnici u Jandasku v garáži. To byly tenkrát šatny.

      Vymazat
  2. Bylo to utkání mezi JZD a Prefou a pochodující jednotka kráčí zatáčkou kolem tehdejšího kulturáku a hospody, za hráči je vidět dnešní autodílna Dušana Juřeny a Turoňovy stodoly. Foto od spodní fotografie: Úplně všichni poznali před časem zesnulého Pepinka Romaniuka, vpředu kráčí Mira Klíč a Jaroslav Barák st., Jiří Zarboch st., ?, Jarek Kapaňa st. a Antonín Kapaňa. Na nejpočetněji zaplněné fotografii poznáte jistě pana Klíče nejst. zvaného Rámus a pod ním v podřepu Mira Sochor. Uprostřed v podřepu Zdeněk Čurda st. a pravidelný pomezní pan Kučera zvaný Kytarista. Na horní fotografii je úplně vlevo stojící Jan Kašpárek nejst. Ty prefáky jsme zatím moc nepoznali....

    OdpovědětVymazat
  3. Na první foto: stojící z leva : Kašpárek Jan, Zimčík(bývalý učitel na ZDŠ a pak OU Lesná), Zarboch Jiří, Kapaňa Jarek, Nevděčný Laďa, Klíč Mirek, sedící z leva: Zdeněk Čurda, Kučera(Kytarista), Kapaňa Antonín, Barák Jarek, Jan Solař, Pepa Romaňuk, Zouhar..... Možná se pletu ve jménu Nevděčný a Zouhar, ale už je to kolem 50 let a na všechny si pamatuji, ale některá jména už se vypařila. (JB)

    OdpovědětVymazat
  4. 1. obrázek - Honza Kašpárek, ?? Jarek Kapaňa, ? Mirek Klíč. Vpředu Čurda, Kapaňa Antonín. Barák Jara, Romaňuk ?.Zcela v předu ?, Alois Dvořák. 2. obrázek - ??, Romaňuk, Kapaňa Jarek, ?????, Mirek Klíč, ??, Jara Viterna, Klíč st. . Uprostřed - ?, Jarek Barák, Petr Kašík, ?. Zcela v předu - toho baculatého znám (bydlel v domě Floriánů v Křídlovicích), Kapaňa Antonín, ?, Alois Dvořák, Čurda, ??, Sochor. 3. obrázek - kráčející souhlasím s komentářem č. 3. Nevím jestli jsem je to správné, ale snad aspoň něco málo. Je to už opravdu dlouho, takže se těžko vzpomíná. (me)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, ten baculatý je traktorista (Super 50) Erik Košút, a na dvou fotografiích by to měl být Petr Kašík. Ale s tím Laďou Nevěčným chlapi nesouhlasí....A otázkou je Franta Zouhar, Lojza Dvořák, Honza Solař...

    OdpovědětVymazat
  6. Už si také vzpomínám, že ten baculatý je Erik Košút. Petr Kašík a Lojza Dvořák jsou tam určitě. Za tím si stojím. Jeden byl spolužák a druhý bydlel v ulici pod námi, takže si je opravdu dobře pamatuji. (me)

    OdpovědětVymazat
  7. Omlouvám se, že jsme použili u některých jmen přezdívky. Určitě to nebylo ve zlém úmyslu. Uznávám, že to nebylo v pořádku.

    OdpovědětVymazat