neděle 6. prosince 2020

Toulky naší přírodou. U Hraběcí studánky a na Mokřadech Božice - Příční potok


 První prosincový víkend
nebyl asi zrovna nejpřívětivější k těm, kdo se rozhodli využít vládního rozvolnění a vyrazili někam do přírody,. Přesto ti, kdo tak učinili, nelitovali a kromě příjemné procházky a bláta na obuvi si odnesli řadu hezkých i nevšedních zážitků. 

Častý cíl našich vycházek, Hraběcí studánka  s pitnou vodou, leží sice na šanovském katastru, ale i my ji od nepaměti bereme za svou. Návštěvníkům se nyní nabízí trošku jiný pohled na její bezprostřední okolí. Snad poznáte, co tady bylo v sobotu 5. prosince jiné než obvykle.

U Hraběcí studánky:






Dalším místem, kterému svědčí letošní vlhké počasí a přispěl mu i první, byť rychle tající sníh, je náš poslední mokřad, biotop na Příčním potoce. Mokřady Božice - Příční potok nám slouží již dva roky, ale prakticky až v tomto období je vidíme v plné kráse. Na dané ploše by se mělo nacházet 13 tůní rozličné velikosti a rozličné hloubky. Mokřad byl vybudován s minimálními umělými zásahy do přírody, je odvislý od spodních vod a jeho břehy jsou ponechány jako nezpevněné, typické pro lužní biotop.

               (lan)

V Mokřadech Božice - Příční potok:










Žádné komentáře:

Okomentovat