čtvrtek 24. května 2012

Ekologie: Vystresované žabičky!

S velkou pompou byl na podzim spuštěn nový ekologický systém u Borotic. Jelikož leží prakticky na katastru Českých Křídlovic, je víceméně náš. Údaje na kameni prozrazují veškeré potřebné údaje o stavbě, neprozrazují však některé praktické zkušenosti z fungování jezírek a mokřadů.

Jednou z nich jsou "žabí podchody" vybudované v rámci ochrany žabích jedinců v době "jarního volání rodu". Ukázalo se totiž, že žabičkám se ale vůbec nechce do vybudovaného koridoru a že raději bídně zhynou, než by vlezly do černého tunelu. Prý je tento způsob transferu stresuje, a tak zůstae vybudovaný betonový trychtýř spíše stavební ukázkou ekosystému než praktická a potřebná pomůcka.
Podle názorů mnohých občanů zůstává otázkou, jak dlouho se budeme kochat takto nádherně - za několik miliónů unijních korun - zřízeného území. Zkušenosti s prvním božickým mokřadem nejsou zrovna povzbudivé. I když se prý i tady blízká na lepší časy. Jak dopadly "manévry", které se zde uprostřed tohoto týdne měly odehrávat, nevím. Ale už to, že mokřad ožil, je povzbudivé. Jen doufám, že si odtud děti neodnesly víc klíšťat než biologických poznatků.

                               Ladislav Nevrkla






Žádné komentáře:

Okomentovat