neděle 13. května 2012

Kaplička k Zámlýní již září novotou

Drobné zděné stavby církevního charakteru zvané kapličky nebo suše akademicky zděné poklony utrpěly za minulého režimu vesměs nebývalou, mnohdy nevratnou škodu. Řada těchto stavbiček na našem katastru již dávno není mezi námi. Asi nejznámější a nejkrásnější takto odstraněná kaplička stála u dnešní I. mateřské školy.

Zmizela kaplička u nádraží, zmizely kapličky na rybnících, kříže ze Zámlýní k Čejkovicím. Málem podobný osud čekal i dlouhá léta chátrající a pomalu se k zemi sklánějící kapličku, kterou tady naposledy připomněl v sérii památek Ivan Hudec. Dnes tedy můžeme konstatovat radostnou zprávu: Kaplička k Zámlýní je zachráněna, zrekonstruovaná a dá se říct září novotou - doslova a do písmene. Dílo, které vytvořil Karel Fučík v režii našeho obecního úřadu, se tak zařadí do stále se rozšiřující galerie opravených a udržovaných kulturních památek v naší obci.
 Jenom jsem zůstal na rozpacích, když jsem v neděli dopoledne ke kapličce přijel, že na mě metr o kapličky civěla rozbitá pivní láhev, ještě k tomu od "plzně". Co to bylo za kulturního barbara, který měl tuto potřebu takto hyzdit upravené prostranství kolem nové kapličky?

                                         Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat