sobota 26. května 2012

ZO: Konečně zastupitelstvo!

Najít ten správný titulek pro páteční zasedání zastupitelstva naší obce nebylo nakonec zase až tak jednoduché. Nabízela se sice řada přívlastků (i když televizní Taxík mě přesvědčil, že i v této oblasti někteří tápou), ale ani jeden nebyl přesný nebo s dodatkem "až na to, že ...". A tak jsem raději ponechal lapidární podmět s vykřičníkem a s důrazným příslovcem na začátku!
Už jen to, že se schůzovalo jak za "starých časů" - kdy se zasedání často uměle natahovala, aby se nešlo brzy domů - plných 90 minut, svědčí o tom, že se jenom nedeklamovalo, nemávalo, ale že se dosti diskutovalo - a až na jeden bod programu - se diskutovalo v okruhu zastupitelů. A tak to má být, a tak jsem po tom vždycky volal. Jsou to právě zastupitelé, kteří mají po celé čtyři roky rozhodovací pravomoci, jsou zodpovědni za chod a správu obce a jsou podle toho taky patřičně finančně ohodnoceni. Jestli pobírají málo nebo hodně není rozhodující, pobírají totiž tolik, kolik si schválili. Tento princip je stejný jak v Parlamentu, tak "u Ratha", tak i v Božicích. Dokonce jsem měl pocit, že potřebu "vypovídat se" měli tentokrát někteří zastupitelé velkou,důležité je, že tentokrát byla i slušná. Celkově diskuze bez emocí nebyla, ale emoce vzplály tam, kde se to dalo očekávat. Na obecních orgánech teď je, aby konaly tak, jak slíbily a na příštím zastupitelstvu, které bude během letních dovolených, byl "gordický uzel" rozetnut. Podle návrhu by se na inkriminované pozemky měli zajít podívat radní, členové finančního a kontrolního výboru. To je plných 15 lidí, kteří snad jsou schopni zodpovědně posoudit situaci a dát zastupitelstvu relevantní podněty k jeho příštímu rozhodování.
Všechny základní strategické body ze schváleného programu najdete v pondělí na webových stránkách obce, já se zde zastavím pouze u některých. Ve zprávě Rady obce, kterou přednesl starosta Karel Hala, zaznělo, že byly dokončeny dvě zimně-jarní akce: rekonstrukce veřejného osvětlení a instalace bezdrátového rozhlasu. Akce byly provedeny bez dotací z vlastních zdrojů obce (cca 2 milióny), což bylo jedním zastupitelem zpochybněno. Starosta postup obce jasně a srozumitelně vysvětlil a konstatoval, že jsou obě akce hodnoceny pozitivně. Z části obce podél krajské silnice zmizely nevzhledné sloupy a po kontrolních dnech se ještě někde doplní chybějící lampa i nastavení ozvučení a doplnění rozhlasových amplionů. Jak fungují světla vím (jsem maximálně spokojen), jak funguje rozhlas, nevím (ještě jsem jeho hlášení neslyšel). Z reakcí občanů je však patrné, že problematických míst bude v obci víc, než je radnici zatím známo.
Nejvášnivější diskuze se rozvinula kolem areálu božického kina. Padala pro i proti, diskutovali zastupitelé i přítomní občané. Konečným hlasováním 9 pro, 4 proti, 2 se zdrželi hlasování, byl tento bod odložen.
Posledním důležitým bodem zasedání bylo schválení návrhu Změny územního plánu obce č. 3. Tam si nechal jeden zastupitel vysvětlit, proč nejsou do plánu zahrnuty dva pozemky, o nichž se uvažovalo již za minulého zastupitelstva. Pro nás pro všechny tam zazněla svým způsobem zajímavá informace: asi 7 ha pozemek za jezírkem Pískovna, kde se kdysi navrhovala výstavba větrných elektráren (brrrr!), s jejíž výstavbou nesouhlasila Armáda ČR, "byl - jak konstatoval starosta - obětován" při pozemkových úpravách obce, takže se tam již nikdy nic stavět nemůže.
V závěrečné diskuzi došlo i na pořádání letošních Božických hodů. Konat se budou ve dnech 30.6.a 1.7.2012 a hlavním pořadatelem je TJ Sokol Božice, fotbalový oddíl. Určeny jsou odpovědné osoby, dolaďuje se program a tak jste všichni zváni na hodovní zábavu, na doprovodný program a těšit se můžete na návštěvu hodovních párů, které vás přijdou během soboty navštívit a které vás na hody přijdou pozvat. Letos by to mělo být časově přijatelnější pro hodovníky i občany.

                                                       Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. staré sloupy pryč, ano!Ale ten rozhlas,to nevím,nevím.S kým mluvím,tak si stěžuje,že ho neslyší,něco se s tím musí udělat.

    OdpovědětVymazat