úterý 1. května 2012

II. etapa kanalizace Božic spuštěna (akt.)

Zítra opět vypukne v naší obci stavební ruch. Podle infotabule umístěné na hranicích Božic a Českých Křídlovic bude právě 2.5.2012 zahájena realizace projektu nazvaného Kanalizace Božice - II. etapa. připravit se musíme i na nezbytná omezení a přesuny.

Na webu obce je následující sdělení: 2. května 2012 byly zahájeny práce na výstavbě II. etapy kanalizace v obci Božice.
Z důvodu výkopových prací bude dočasně přesunuta autobusová zastávka u Jednoty v Českých Křídlovicích o 120 metrů ve směru na Borotice (na vyústění polní cesty do Zámlýní). Ostatní autobusové zastávky zůstanou beze změn.
Dopravní uzavírky:

Silnice III/4141, obec Božice, okr. Znojmo, uzavřeno, práce na silnici. Od 02.05.2012 07:00 do 30.07.2012 00:00úplná uzavírka silnice III/414 1 v km 1,000 – 1,200 staničení silnice, v k.ú. Božice, z důvodu výkopových prací prováděných v levé polovině komunikace ve směru od Borotic, včetně úpravy povrchu. Objízdná trasa OBOUSMĚRNĚ pro všechna vozidla vyjma vozidel BUS a vozidel s povolením stavby vede z křižovatky silnice III/414 1 a II/397  (Zámlýní)  v obci Božice dále po silnici II/397 ke křižovatce silnic II/397 a II/414 a dále pak po silnici II/414 zpět na silnici III/414 1, kde objízdná trasa končí. Vydal: Městský úřad Znojmo
Silnice III/4141, k.ú. Božice, okr. Znojmo, stavební práce, Od 02.05.2012 08:00 do 02.05.2013 07:00, zvláštní užívání a částečná uzavírka silnice III/414 1 v km 0,300 – 1,500 staničení silnice, v k.ú. Božice, z důvodu výkopových prací prováděných v levé polovině komunikace ve směru od Borotic, včetně úpravy povrchu. Vydal: Městský úřad Znojmo
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Delší dobu připravovaná akce je prováděna v režii Zájmového sdružení obcí Vodovody a kanalizace Znojemsko, které je příjemcem dotace v celkové výši 70,2 mil. Kč. ZS VaK Znojemsko přispívá částkou 7 mil. Kč a zbývající milióny dodá obec ze svého rozpočtu (prostřednictvím úvěrů). Hotové dílo bude po dokončení převedeno do vlastnictví VaK Znojemsko, která zajišťuje již stávající provoz již dříve vybudované kanalizační sítě, ČOV a obecního vodovodu.
Největší dotační částkou přispívá na projekt Evropská unie (59,7 mil. Kč), což je opět jasně viditelným důkazem, že v naší republice se bez finančních prostředků EU nedá obrazně řečeno kopnout do země. Když si vzpomenu, jak nesmyslně odpůrci vstupu do EU strašili Evropskou unií a jak nebyl nikdo pořádně schopen argumentovat na jasných příkladech, proč je pro nás členství v EU výhodné. Ale ono je to většinou tak, že proti křiklounům všech barev a jejich jednostranným, z kontextu vytrženým údajům, se argumentuje velice obtížně. Navíc jsou to vesměs lidé, kteří ani nechtějí jiný názor slyšet. Takže je možná lepší mlčet a nechat tyto "nevěřící Tomáše" prohlédnout až vlastní zkušeností.
Celý projekt II. etapy kanalizace Božic, který se z větší části bude týkat Českých Křídlovic (Zámlýní bohužel musím škrtnout) a Kolonie u Dvora, má být ukončen 30.9.2013, tj. téměř rok a půl bude naše obec opět rozkopaná a s různými omezeními, která budeme muset sledovat.

                                                                  Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Je dobře, že stavba začala, jen to tempo se nám zdá hlemýždí.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímalo by mě, kdy dojde budování kanalizace ke mlýnu. Mysleli jsme, že nikdy, je to pro mě celkem překvapení...Předpokládám, že až v závěru.
    M.F.

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, chybička se vloudila, i když bych Zámlýní kanalizaci taky moc přál. Byla by to však technicky (i finančně) velmi náročná akce. Takže se musím Zámlýňákům omluvit za zavádějící informaci a popřát jim trpělivost se současným zvýšeným provozem. Třeba se aspoň dočkají opravy silnice, která současným zvýšeným provozem utrpí ještě větší šrámy, než má již řadu let.(lan)

    OdpovědětVymazat