neděle 20. května 2012

Fotbal: Za bojovnost aspoň branku (akt. 2x)

Z nedělního zápasu s předním celkem Hostan OP IE Znojmo B jsme si nakonec odnesli porážku 6:1. Ale bojovali jsme do poslední minuty, přeskupili jsme původní rozestavení a v 80´jsme se dočkali čestného gólu. Hlavou do břevna a odtud odrazem do branky ji dal Jara Jandásek, hrající v té době již na hrotu útoku.
Více k zápasu IE Znojmo B - Božice A 6:1 (3:0) napíšu v průběhu odpoledne, o přestávkách mezi hokejem Česko-Finsko. určitě budu mít dobrou inspiraci, protože Češi jsou prostě Češi a svou kůži nedají proti finským favoritům zadarmo.
Hostan OP: IE Znojmo B - Sokol Božice A 6:1 (3:0)
Do Znojma jsme dorazili na nedělní dopolední zápas s torzem sestavy a s jediným náhradníkem na lavičce. Došlo i na avízované změny v základním rozestavení a to i přesto, že nám chyběl předstoper Aleš i další adept na toto místo Pavel (byť už byl dnes přítomen na lavičce). Dalo se očekávat, že nás domácí nebudou šetřit, jelikož v boji o čelo tabulky potřebují nejen každý bod, ale i každou branku. A taky potřebují mít tým v pohodě, což znamená, že svým soupeřům chtějí ukázat, "kdo je tady pánem".
Naše sestava: Ivo Urban - Zdeněk Chrenovský , Pavel Ležák, Svatopluk Nevěčný - Jaromír Jandásek - Marian Vávra, David Švejdík, Jan Kudlička, Petr Horký - Jiří Kubíček, David Mareš. Na lavičce připraven Pavel Michalovič. Trenér Jan Kudlička.
Naše branka: 80´ Jaromír Jandásek.

Od první minuty to ve větrném počasí na hřišti jiskřilo a dá se říct, že prvních patnáct minut jsme hráli rovnocennou partii s mírnou převahou - aspoň pokud jde o pobyt na polovině soupeře. Vyložené šance jsme si však nevypracovali, třebaže některé centry Džampa a Honzy na branku směřovaly. Domácí se do prvního vážnějšího útoku dostali až v 6´a hned minutu nato zachraňoval Lopík výborným skluzem jejich další příležitost. David Mareš na hrotu útoku to měl těžké (podobně jako na druhé straně Jirka) a zadáků domácích většinou neunikl. Vážné ohrožení naší branky přišlo ve 12´, kdy naši branku jen těsně minula křížná střela zprava. Snažili jsme hned oplácet protiútoky, otevírali jsme víc zadní řady a to se nám vymstilo. U domácích výborně rozehrával Samek a jeho míče "do nohy" domácí útočníci s radostí přebírali a s chutí si zastříleli. Tak jsme se nechali ve 14´ vylákat k čáře, ve středu obrany najednou zela díra velikosti "mexického dolaru" a přesná tvrdá střela skončila v naší síti - prohrávali jsme 1:0.
Nic jsme nevzdali a po celý zápas jsme se snažili narůstající nepříznivé skóre aspoň zkorigovat. Neúnavný jara se probíjel, Džampova střela šla těsně mimo, Honzovu střelu "sklepl" znojemský obránce. A k tomu výpady domácích, z nichž jeden zastavil Lopík ve vápně faulem. Rozhodčí Gáfrik ukázal bez zaváhání na značku pokutového kopu a tak jsme ve 20´ prohrávali 2:0.
Většina našich pokusů končila v té době na hranicích šestnáctky později už na půlce. Znovu zasahoval úspěšně Lopík, který výborným skluzem zachraňoval mj. i svou chybu nebo zachraňoval na roh míčem tečovaným zády nad branku. Míče se dlouhé době dočkal i Jirka. Na naše dlouhé nákopy nikdo z našich buď nenabíhal nebo nedosáhl. v 29´jsme opět chybovali v rozehrávce, následoval faul na půlce, standardka, výborná rozehrávka i zakončení a prohrávali jsme 3:0.
Honza si ve 32´vykoledoval faul, později v 34´kopal přímý kop přes zeď do rukou brankáře. O kombinaci se snažil Jirka, Honza a Džamp, na druhé straně zachraňoval Čert, domácí poté stříleli vedle. Po faulu na Džampa kopal v 36´ přímý kop Honza, výborně ho u tyč zklepl Marian, ale gólman svou branku uchránil.a míč šel těsně při zemi vedle tyče. V 37´šel do gólovky jara, ale výborný domácí gólman byl opět úspěšný. I Čertova koncovka šla vedle tyče. mezitím ovšem tlačili i domácí, plné ruce měl nejen Lopík, ale i Zdeněk a Svaťa. Největším bojovníkem těchto chvil byl Jara. Ještě před odchodem do šaten měl po faulu příležitost Džamp, ale jeho střela-centr šla  daleko mimo.
Přestávku jsme strávili na lavičce "bojovou" poradou.
Druhou polovinu zahájili domácí opět velkým tlakem, který korunovali ve 49´další brankou a zvýšili své vedení na 4:0. Průběžně potom vystřídali tři hráče, zatímco náš Pavel se sice na lavičce rozcičoval, byl však připraven naskočit pouze, kdyby byl někdo zraněn. Hra se přelávala z jedné strany na druhou, naše kombinace byly nepřesné nebo končily na kopačkách soupeře, domácí zase své příležitosti trestuhodně zahazovali. Jedním z pěkných momentů na naší straně byl centr v 57´, který převzal Jirka, ale v konečném výsledku mu střelu odnesl vítr. Stále bojoval jara, Džamp i Honza. Sil ubývalo starším hráčům, ale i oni bojovali a nevzdávali to. Potrestaní jsme byli v 59´ z protiútoku (měli jsme dojem, že to byl mírný ofsajd) a prohrávali jsme už 5:0. Domácí labutí písní byla šestá branka v 64´po sóle z protiútoku domácích do naší otevřené obrany - stav byl 6:0. V 66´provedl trenér Kudlička přesuny v sestavě a naše hra ožila. Zkušení hráči ukázali, že vůbec nezapomněli hrát pohledný fotbal a když se k sobě dostali Honza, Džamp a Jara, tak byla radost se na to dívat. Jara v útoku zle zatápěl domácím zadákům (68´). Nádhedrná byla Jarova přihrávka Džampovi do běhu, ale i tentokrát byl domácí gólman na místě. Kopali jsme několik rohů a pěknou "kličkovanou" se blýskl Honza. Asi nejhezčí moment na naší straně přišel v 77´ : Džamp kopl při zemi a Jara před brankou tečoval. Jenom škoda, že nezměnil směr ještě o pár centimetrů, aby skončil v brance, nikoliv zásahem brankáře. jara si to však vynahradil v 80´, kdy centr (nevím čí) poslal hlavou tvrdě do břevna a odražený míč poté skončil za brankovou čárou - snížili jsme zaslouženě na 6:1. Za neutuchající bojovný výkon jsme si aspoň tuto čestnou branku doopravdy zasloužili. I ve zbývajících minutách jsme několikrát tlačili před branku, ale na výsledku už se nic nezměnilo.
Poučení ze zápasu je jasné: Změny na postech byly ku prospěchu našeho mužstva - Lopík  i přes nějakou chybu na stoperu obstál a Jara po dlouhé době v útoku se našel a ohrožoval nebezpečně soupeře. Taky spolupráce Honza - Džamp - Jara přinesla několik pozitivních fotbalových momentů. Zůstáváme při zemi, ale věříme si. A to je povzbuzující do posledních čtyř zápasů.
Co nahlásila "Ajka" na OFS: IE  Znojmo B-Božice 6:1 (3:0). "Od úvodního hvizdu domácí svého soupeře přehrávali, vyjádřili to i brankami. Mrzí je jen gól ve vlastní síti v závěru utkání. Střelecky se blýskl Tibor Ostrý, autor čtyř gólů, další přidali Kubále z penalty a Logr. Čestný úspěch poražených zaznamenal Jandásek." Řewkl bych, že je to objektivní.
    Ladislav Nevrkla
P.S. Tentokrát doplňuji i několik fotografií ze sobotního zápasu Božice B - Hatě B 1:4 (0:2). naši branku dal Tomáš Kudlička, za hosty všechny čtyři Matouš Cileček. Naše horkou jehlou poskládané mužstvo nestačilo na dobře hrající hosty. Po dlouhé době se v našem dresu představil v 1.půli i Leoš Kučeřík. V průběhu zápasu nastoupili i dorostenci (Martin Zedníček, Sláva Urban a Čížek), kteří se těsně před zahájením vrátili ze svého zápasu v Jevišovicích.










Žádné komentáře:

Okomentovat