neděle 29. července 2012

Anenská zábava a fotbalové odpoledne? Určitě i za rok

Hráči i početný Fans Club Tatranu Moravičany to vyjádřili přesně: jak my sem přijedeme, tak prší! Samozřejmě. Je to škoda, ale jak jsem se na vlastní oči přesvědčil, nemusí to být nepřekonatelnou překážkou. Hodně pomůže, když se lidi chtějí bavit.
Pro mě fotbalová část začala i končila rozpačitě. Na začátku mi chyběla aparatura, kterou hasiči nevrátili ze svých posledních akcí a na konci přišla vichřice, která mi "vymetla pult" a mnou poctivě psané poznámky k utkání, včetně božické sestavy, lítají někde po Božicích. S prvním problémem mi pomohl Jindřich Solař, díky, s tím druhým se nějak "poperu" sám.
Co tedy říct k nové podobě tradičního fotbalového termínu? Plně podporuji myšlenku "fotbalového odpoledne" namísto bývalého turnaje. Z mnoha důvodů. Třeba i z toho, že se pro příští rok dá přemýšlet o tom, kdo s kým si během odpoledne zahraje. I všechny tři letošní zápasy byly fotbalové a dívatelné. Škoda jen, že příznivců Moravičan, kteří tuto akci pojímají jako velkorysý rodinný výlet, bylo téměř po celé odpoledne více než našich. Těžko soudit, proč si božičtí diváci nenašli svou cestu na božické hřiště v hojnějším počtu.
V úvodním zápase zvítězili naši žáci nad Miroslaví 5:3 (3:0), ale je třeba poctivě přiznat, že o našem úspěchu rozhodlo trio Roman Šob, Matěj Zifčák (hrál v poli) a Tomáš Tóth. Hráli jsme celý zápas (i se střídáním) v deseti, Miroslavští nastoupili spíše s týmem mladších žáků. Ale zápas byl zajímavý, zvlášť když Miroslav začala dotahovat - ze 4:0 na 4:3 a střídající Roman Šob dával "pojistku" minutu před koncem. Zápas s přehledem řídil Karel Hala.
Sestava: Robin Šotkovský - Tomáš Tóth, Radek Šob, David Hájek, Radek Horáček, Roman Šob, Petr Řihák, Matěj Zifčák, Karel Vávra, Jiří Čada
Druhý zápas Rezerva Božice - FK Lechovice 2:1 (1:0) přinesl rovněž dobrý fotbal. Jádrem našeho týmu byli     dorostenci, včetně tří posil z Břežan, ale obě naše branky vsítil jediný starší hráč našeho týmu Roman Šob starší. Fanoušci ocenili fotbalové kousky naší velké fotbalové naděje Lukáše Svobody i spolehlivé výkony našich opor Martina Zedníčka, Slávy Urbana, Rudy Čížka či Matěje Zifčáka v brance. V závěru byli hosté z Lechovic lepší a zle dotírali na naši branku, vítězství jsme však se štěstím uhájili. Zápas řídil rozhodčí Pokorný.
Sestava: Matěj Zifčák - Michal Kutlák, Tomáš Tóth, Jakub Strádal, Pavel Grégr, Roman Šob, Martin Zedníček, Ruda Čížek, Karel Vávra, Lukáš Svoboda, Sláva Urban, Roman Šob st.
Očekávaný souboj TJ Sokol Božice - Tatran Moravičany 1:1 (1:0) splnil naše očekávání tak na 80%. Do stoprocentní spokojenosti především chybělo v našem týmu několik hráčů, s nimiž se počítá do základní sestavy. Někteří nenastoupili z důvodů pracovních či dovolených, jsou však hráči, kteří se zatím ještě nerozhodli. Přitom bylo zcela zjevné, že jejich místo v naší sestavě by bylo jisté a že by se zcela určitě zařadili mezi naše opory. Tréninky probíhají pravidelně pod vedením nového trenéra Viktora Luskače.
Náš tým nastoupil v kombinované sestavě a zahráli si i ti, kteří do kádru "áčka" momentálně nepatří. Ve velmi dobrém světle se představil nový hráč předstoper Marek Chýla (z Hrušovan n. J.) a středový záložník Evžen Egner. Zadní řady ve složení Zdeněk Chrenovský, Viktor Luskač a Lukáš Chromý (další posila) pracovaly velmi spolehlivě, stejně jako náhradní gólman David Mareš (má jít na hostování do Lechovic). Ten byl trošku zklamaný z vyrovnávací branky 5´ před koncem, kdy se míč nejdříve odrazil od břevna a pak nakonec skončil v naší brance. Záloha v základním složení Kuba Zifčák, Tomáš Kudlička, Evžen Egner a Marian Vávra byla výborná, od 10´ se ale průběžně střídalo a kvality hry středové řady tím značně utrpěla. Přesto i v průběhu zápasu bylo radost pohledět na kombinace dvojice (v 1.půli i trojice) Pacík - Evžen - Marian. I tak právě s kvalitou hry středové řady směrem dopředu nebyl (tentokrát hrající) trenér Viktor Luskač úplně spokojen a pro příští přípravný zápas s úplnější sestavou plánuje sestavit zajímavé útočné duo. Jaké, to nechám jako překvapení, i když to vím. V útoku se po celý zápas pohybovala dvojice Mirek Klíč a Honza Szabó, zvláště Honza měl gólovek půl tuctu a jak říkal po zápase trenér: Proč jsme po půlce nevedli 5:0? No, nevedli. Ty branky prostě neměl kdo dát. Naše stará bolest tak zatím zůstává otevřená! Jak však píšu, bude se na jejím odstranění intenzivně pracovat.
Kdybych měl vybrat naši nejlepší trojici, byla by následující: Marek - Evžen - Pacík! Osobně však musím konstatovat, že snaživý výkon, mnohdy na hranici svých možností, podali všichni a vyložených slabin jsme ani v této improvizované sestavě neměli. Že občas vázla souhra, nebo že se hráči na nových postech tu více, tu méně sehrávali, bylo asi zákonité. Každopádně jsme se shodli na tom, že náš výkon byl povzbudivý a nadějný a že bychom v našem týmu velmi přivítali i zbývající váhající hráče, aby se nemuseli zajišťovat další "zahraniční" posily. Jednu - nového gólmana Slámu z Přímětic - máme již podepsanou.
Utkání řídil sudí Pokorný, který hostům neuznal druhý gól pro ofsajd. Přesto chtěly fanynky hostů, abych jim aspoň na chvilku "nahodil" na světelné tabuli dvojku, aby si ji mohly vyfotit a na svém webu prezentovat :-)! No, jo, tak jsem to nemohl udělat! Naši vedoucí branku dal už v 1.p. Tomáš Kudlička.
Sestava Božic: David Mareš - Zdeněk Chrenovský, Viktor Luskač, Lukáš Chromý - Marek Chýla - Kuba Zifčák, Tomáš Kudlička, Evžen Egner, Marian Vávra - Mirek Klíč, Jan Szabó. Střídali: Vlasta Žilík, Dan, Roman Šob a Martin Zedníček (ten mě v celém turnaji velmi příjemně překvapil).
Tatran Moravičany (okr. Šumperk) - podle přezdívek: Bláža - Davos, Mara, Valdés, Mates, Torpédo (Radek Pavlíček, hráč č. 6), Skřivan, Greplik, Dokiš, Belmondo, Wajda, střídající Předseda, Šléšek a Hopik. Mužstvo vedli Rafik (vedoucí) a Tompa (trenér).
                                                                                               Ladislav Nevrkla

Hrozivě se černající mraky a silný vítr ovlivnily nejen závěr zápasu (viz foto), v němž jsme taky inkasovali vyrovnávací branku, ale i připravenou Anenskou zábavu. Následující déšť pak vedl k úvahám, zda zábavu vůbec spustit či ji (podobně jako loni) předčasně ukončit. Nakonec se hrálo (velmi dobrá skupina Klaxon Jindřicha Bulína), tančilo, jedlo, pilo a hodovalo a myslím, že se končilo až ve dvě v noci. A dokonce došlo i na půlnoční překvapení. Takže poděkování patří i skupině hodovníků, kteří obětavě přerušili svoje účinkování na mackovických hodech a na hodinku se přesunuli do Božic. Jejich vystoupení - omlouvám kvalitu snímku - je samostatnou přílohou a najdete je i na YouTube.
Tak zase za rok, s více fanoušky, s více návštěvníky zábavy a se spolehlivějším a příjemnějším počasím!

                                                                                                         (lan)

















Žádné komentáře:

Okomentovat