středa 18. července 2012

Tip na výlet: Za krásou i poučením do Slupi

Ani vlastně nevím přesně proč mě dneska ráno napadlo, podívat se do Slupi. Že bych už chtěl u zdejší kvalitní firmy Oekoplant koupit nové stromky, to určitě ne. Tak, co jiného by mě mohlo vábit do "Čule"?
Ale no samozřejmě, jsou to tamější památky a zajímavá místa. Nedalo mi to, abych se nejdříve nepodíval, jak je to kde s otvíracími dobami, a tak jsem se dostal taky na webové stránky http://www.veslupi.wbs.cz, které o Slupi vydává pan Petr Řezníček. O dnešním "tipu na výlet" bylo rozhodnuto.
Nebudu se široce rozepisovat o známém vodním mlýně. Věřím, že většina z vás se tam již byla podívat. Spíš je lákavý první víkend v září, kdy se zde konají Slavnosti chleba (místo dřívější děkovné pouti), které mají rok od roku stoupající kvalitu. Taky vedle mlýna přibyla moderní stavbička - původně jsem myslel, že to k mlýnu nepatří a proto jsem ji ani pořádně nevyfotil - což je prý pekárna, kde se letos bude poprvé při slavnostech chleba skutečně péct!
První, co jsem ve Slupi vyfotil, byla tzv. Rybárna. Je to ta budova, kousek před odbočkou ke mlýnu, která by si zasluhovala dokončení opravy. Jak jsem se však později dozvěděl, možná by se byla rekonstrukce podařila, ale změny po roce 1989 zasáhly tuto rekonstrukci neblaze, takže to tam momentálně vypadá, jak vypadá. Ne, že by budova - pravděpodobně bývalý správcovský dům (něco jako božický "Panský dům" neboli dnešní zdravotní středisko) - podlehla restitučnímu sporu. Byl však o ni podnikatelský zájem (měl zde vzniknout vícehvězdičkový hotel), a současný stav je toho němým svědkem.
Prakticky na návsi (směrem ke mlýnu) je další němý svědek nezdařeného podnikatelského záměru - vyhořelé zborcené historicky cenné selské stavení. Tak dlouho památkáři bránili přestavbě, až došlo k požáru, a to, co vidíme, je toho už třetím rokem důsledek. Možná by obecní úřad mohl před ruinou natáhnout zelenou folii, aby nebyla krásně upravená ulice ke mlýnu, ke kostelu a k obecnímu úřadu hned na začátku nepěkně poznamenaná.
Obecní úřad sídlí na bývalé faře (před mlýnem), za ním stojí výstavný poutní kostel Jména Panny Marie. Je to nádherně opravená památka, která zvítězila v loňském roce v soutěži O nejlépe opravenou památku jižní Moravy. Škoda, že se k němu jen tak nedostanete. Všechny vstupní brány a branky jsou pod zámkem.
Pro mě nejzajímavější nakonec - Československé vojenské opevnění ve Slupi. Měl jsem štěstí - tento týden je ve zdejším Muzeu čs. opevnění 1938 ve Slupi u Znojma otevřeno (14. - 22.7.2012, 10 - 16 hodin), pobývá zde jeho majitel s rodinou, a tak je to tu takové příjemné a živé. Vždy, když sem po několika letech přijedu, zjišťuji, co přibylo. Letos to je dřevěná budova - replika Celního úřadu - s malým muzeem uvnitř a maketa hraničního přechodu se závorami, zátarasy a opevněním. I budova celnice je vytvořená podle skutečné celnice, která fungovala v obci Hnízdo. Vojáčky a techniku tam ještě ráno majitel neměl vystavenou, i tak se mi maketa moc líbila a až tam jednou pojedu se svými vnoučaty, určitě budou kluci velmi zaujati. Novinky jsou i v hlavním bunkru - místo repliky získal majitel originál kulometu i funkční nabíječku kulometného pásu. Taky se do "řopíku" vrátilo vnitřní dřevěné obložení, vytrhané v minulosti kvůli "pojímání" radioaktivity.
Do Slupi se prostě vyplatí zajet a máte na celý půlden docela pěkný zážitek. Nevím sice, jak je to v obci s občerstvením, ale to při návštěvách památek nebývá to rozhodující. Důležitější je zážitek z viděného a slyšeného. A to je ve Slupi - obci s cca 440 obyvateli - naplněno vrchovatě.
Docela Slupským závidím, to v Božicích nemáme. Nádherný mlýn jsme zbořili už v 60. letech, bývalý malý zájezdní hostinec u mlýna je na spadnutí, panský dům (zdravotní středisko) je v soukromém vlastnictví, kostel máme daleko skromnější a opuštěná fara nám chátrá před očima. Naštěstí máme výraznou památku - klášter Maria Hilf alias domov důchodců - která se průběžně opravuje a modernizuje. Taky obecní úřad sídlí v multifunkční moderní budově kulturního domu. Je toho však v této budově na mě nacpáno až moc! Asi kvalitnější máme sportovní a společenské zázemí a na vysoké úrovni máme pohostinství a obchody. Taky školy, školky a řadu podnikatelských subjektů. Taky jediný mlékomat na Znojemsku. A lesopark s mokřady. Nejbližší řopíky už jsou na katastru Hrádku a Velkého Karlova v dezolátním stavu, nějakou tu ruinu selského stavení u hlavní silnice bychom tady u nás bohužel našli taky, no a muzeum tady zatím - podruhé bohužel - nemáme. Čím dál jasněji mi ale to "muzeum kinematografie" v prostorách božického kina tane na mysli. Na rozdíl od nerealistického muzea vinařství v obecním sklepě, je muzeum kinematografie připravené. Jenom tomu dát "kabát" a vyřídit formality. Tak to vidíte - od návštěvy Slupi jsem se dostal zase k nám domů. Máme toho vlastně docela dost, ale mohli bychom toho mít víc.
                                                                                                          Ladislav Nevrkla



















Žádné komentáře:

Okomentovat