pondělí 2. července 2012

Hodovní neděle v kostce

Ty nejvýraznější akce hodovní neděle jsem zpracoval do samostatných příspěvků, to však neznamená, že to bylo všechno. Paní Miriam Kočí nás odpoledne potěšila s vystoupením svých malých svěřenkyň - mažoretek, hodovní chasa zatancovala na úvod podvečerní zábavy a skupina Danteso nám hrála k tanci a poslechu až do noční bouřky.
Na malé i větší mažoretky se přišla opět podívat řada svátečně naladěných diváků a mohutný zasloužený potlesk byl pro ně tou nejlepší odměnou. Ani snad nemusím zdůrazňovat, že to v tropickém vedru byl obdivuhodný výkon.
Výstavka archivních fotografií, hodovní fotbalové derby Božice - Křídlovice a posezení pod pergolami vyplnily druhou část odpoledne. Kdo nebyl u vody, na hřišti, či doma, mohl taky na kolotoče či houpačky. Kdykoliv jsem tam šel s foťákem, nebyl tam bohužel nikdo.
Podvečer zahájilo hudební show Petra Špatiny na skleněnou harfu a poté nedělní taneční zábavu uvedla krojovaná chasa. Následná zábava se skupinou Danteso nebyla až tak navštívená, ale nejdřív ještě doznívaly tropické teploty a kolem osmé hodiny večerní se na jihozápadě začaly objevovat zlověstné barvy na obloze. Dokdy nakonec nedělní zábava trvala, nevím. Každopádně jsem rád, že držíme hody i v neděli. Mají své kouzlo a kdo se chce pobavit a zatančit si na méně zaplněném parketu, ten má ideální příležitost.
K celkovému hodnocení hodů je asi brzo, ale až na drobnosti a jednu nepříjemnost (zničení trampolíny za brankou o sobotní noci) se vše podstatné podařilo. Účast na sobotní zábavě byla více než slušná (téměř 400 platících návštěvníků), nápojový lístek byl maximálně "vytěžený" a jídelní lístek nabízel takové množství pochutin, až se sliny sbíhaly - od Vlacha po Bacha, od živáně po smažák!
Hlavní pořadatelé si "užili" moc a moc starostí, ale svých úkolů se zhostili se ctí. Věřím, že božické hody mají již několik let svou vysokou kvalitu a tu je třeba udržovat a chránit. A když se zadaří a každý rok se přijde s něčím novým, neotřelým a zajímavým, bude to jenom ku prospěchu věci. Nic se neudělá samo, všechno chce ochotné a schopné lidi. A těch je naštěstí v Božicích dost a dost. Jednou je to nový tanec, podruhé hodovní věnec, potřetí půlnoční překvapení, počtvrté nové hodovní právo, jednou mažoretky, podruhé roztleskávačky, jednou myslivecké trofeje, podruhé archivní fotografie a pak třeba skleněná harfa Petra Špatiny. A taky třeba harmonikář Jirka Šotkovský. Taky nové kroje. Brňáci zde hráli veteránský fotbal prý už pojedenácté a nejstálejší klasikou je nedělní fotbalové derby Božice - Křídlovice. S jakou novinkou přijdou příští pořadatelé, no to se necháme překvapit. Tak zase za rok, vážení přátelé - vypadá to na 29. a 30. června 2013!
Nějaké fotografie z vystoupení mažoretek a hodovní chasy přidám večer.

                                       Ladislav Nevrkla

























Žádné komentáře:

Okomentovat