pondělí 2. července 2012

Hodovní skleněná harfa Petra Špatiny

V duchu známé lidové písně Skleničko ty skleněná (ej, dobré vínko z tebja)... nám v nedělním hodovním podvečeru předvedl v areálu na hřišti své mistrovství Petr Špatina. Jak sám podotkl, stal se před několika měsíci občanem Božic, dokonce už mu Šara pooral pozemek na malou zahrádku.
My jsme si ho však v neděli přišli poslechnout naživo v jiném oboru než zahradničení, a to v oblasti umění, v němž hned tak nemá konkurenci. Jeho skleněná harfa rozezněla příjemnými melodiemi prostory pod pergolami na božickém hřišti a díky Petrově bezprostřednosti si s ním zazpívaly, jak malé děti, které s napnutýma ušima a upřenýma očima doslova hltaly každý pohyb mistrových rukou a každý tón jeho netypického hudebního nástroje, tak i návštěvníci hodů.
Závěrečnou píseň Vínečko bílé pak s Petrem zpíval sbor hodovní chasy. Aby toho nebylo málo, připravil náš umělec dvě hudební hádanky - poznat melodie, které hrál. Jedním z úspěšných "hadačů" byl Pavel Vodák, který tak získal zajímavou cenu: CD Petra Špatiny s jeho nahrávkami.
Někteří z přítomných trošku zalitovali, že v úmorném podvečeru, nezavítalo na božické hřiště více návštěvníků. Poslechnout si Petra Špatinu zase tak často u nás nelze. A všichni jsme konstatovali, že to opravdu stojí za to!

Foto dodám večer.

                                                   Ladislav Nevrkla










Žádné komentáře:

Okomentovat