pátek 13. července 2012

Božický radar: Já se vrátím a se mnou přijde zákon!

Kam se poděl před časem nově instalovaný měřič rychlosti umístěný u Míčovy zahrady při vjezdu do Božic od nádraží?
S touto otázkou se na mě včera obrátil jeden všímavý božický občan, který zjistil, že na něj na obvyklém místě nebliká žádný upozorňující digitální orientační ukazatel rychlosti! Jelikož na tuto stranu Božic jezdím pouze občas, ověřil jsem si pravdivost tohoto tvrzení dnes ráno a dotázal jsem se na obec, co se stalo s radarem. Podstoupil nějakou "léčebnou kúru" a "v průběhu příštího týdne by se měl vrátit na své místo".
V souvislosti s tím se ovšem rozhořela znovu debata o umístění druhého radaru při vjezdu do obce z druhé strany téže komunikace od mostu přes Jevišovku. Občané, kteří bydlí zvláště v ulici u kina, velice nelibě nesou současný stav, kdy při zvýšeném provozu nákladních automobilů, tahačů a jiné nadměrné a hlučné techniky, trpí jejich obydlí silnými devastujícími otřesy. Problém je ale v řešení. Na přetřes přišlo několik variant, z nichž -podle mého názoru - jediná relevantní je ta, že se zde rovněž umístí radar! Ty další jsou problematické až neschůdné. Tak kupříkladu vydat zákaz vjezdu nad určitou hmotnost do obce. To nikdo neposvětí, jelikož taková vozidla nemají žádnou vhodnou náhradní komunikaci, jedou-li od Brna či Mor. Krumlova do Pískovny, Bestu, "Landu" či do bioplynky u Velkého Karlova. Umístění retardérů. Nevím, jaké jsou předpisy (např. pro průjezdnost autobusů, asi by je to neomezovalo, ve Velkém Karlově jsou na silnici rovněž), každopádně se domnívám, že na silnici II. třídy by tyto zpomalovače být neměly. A navíc: U kterého domu by měly být umístěny? Kdo by chtěl poslouchat to mlácení při jejich zdolávání? Určitě nikdo. Dodržování povolené rychlosti nás řidiče příliš nešlechtí. Ruku na srdce: Kdo z vás tady jede povolenou padesátkou? Vsadím se, že skoro nikdo. Zpomalovací ostrůvky. Výborná věc. Jezdím jedním takovým před Jiřicemi, občas před Trnovým Polem. Bylo by to asi nejlepší a nejúčinnější řešení. Obávám se však, že je finančně tak náročné, že do toho Správa a údržba silnic momentálně nemůže jít, ani kdyby chtěla. Navíc si myslím, že zde průjezdnost vozidel v normálním režimu (nikoliv nyní při kanalizačním obchvatu) není zase až tak velká, aby vedla k rozhodnutí zde zpomalovací ostrůvek budovat. Navíc by zde asi vznikl problém, kde tento ostrůvek vybudovat. No a tak zbývá jediné schůdné a dostupné řešení: umístit při vjezdu do Božic někde u Hatašového druhý radar! Samozřejmě, jde opět o peníze. O obecní peníze. Jestli však projde Parlamentem změna rozpočtového určení daní, polepší si Božice o nějaký ten miliónek, a pak se snad několik desítek tisícovek na nový radar bez problémů najde.
Momentálně připravují zoufalí občané petici, kterou chtějí předat na obecní úřad, aby se problémem začal znovu zabývat. Myslím si, že takové petice není třeba. Náš současný obecní úřad zatím vždy pružně reagoval na všechny připomínky a prosby občanů, pokud bylo v jeho možnostech těmto prosbám vyhovět. Předpokládám, že i nedodržování rychlosti při vjezdu Božic od čerstvě opraveného Bílého kříže či od Zámlýní, je řešitelné bez emocí, v klidu a ke spokojenosti nás občanů. Horší už to je a bude s nadměrnými náklady a s vozidly, která znečišťují vozovku. Jen minimum provozovatelů a vlastníků této techniky se podílí na úklidu znečištěných komunikací. Ale to už je zase téma na jiný článek.

                                        Ladislav Nevrkla


P.S. To, že u jednoho domu v ulici u kina spadla v těchto dnech zděná vstupní branka, je pouze náhodným souběhem událostí a nesouvisí to se zvýšeným provozem těžkých vozidel jedoucích vyšší rychlostí než 50 km/h.



1 komentář: