čtvrtek 28. března 2013

Když u vás zazvoní ... (akt.28.3.)

"Dotěrnému podomnímu prodeji odzvoní," tak se píše ve včerejším vydání týdeníku 5+2 dny Znojemsko. Již před posledním zasedáním božického zastupitelstva jsem na těchto stránkách plédoval za to, aby se tímto problémem zabývali i božičtí radní. Zatím moje výzva zůstala nevyslyšena, ale věřím, že se na příslušné vyhlášce již pracuje a na některém příštím zasedání třeba bude zastupitelům předložena. Inspirací najdou naši radní v okolí již několik.
Možná taky u vašich dveří zazvonili během pátečního dne "agenti" jedné zdravotní pojišťovny. Možná jste neotevřeli, ale možná taky ano. Nevím, jak kdo, ale já jsem od určité doby na tyto neohlášené "zvonicí" návštěvy alergický. Dokonce nejásám, když mi takhle zazvoní kominík!
Byl bych raději, kdyby i on přišel, když si ho objednám, nebo kdyby dal dopředu informaci, že třeba v týdnu tom a tom, bude navštěvovat jednotlivé domácnosti. Tak jak to třeba dělají zástupci energetických firem, když dělají odečty elektroměrů.
Ale zpátky k páteční (22.2.) náborové akci zdravotní pojišťovny. Dotázal jsem se na naší obci a byl jsem docela potěšen sdělením, že zástupci této pojišťovny nejdříve navštívili obecní úřad, podali informaci, že jsou zde jako skupina (tuším šesti lidí) a budou obcházet božické domácnosti s nabídkou uzavřít smlouvu s touto pojišťovnou. Tolik na vysvětlenou.
A tak jediné, nad čím jsme v podvečer diskutovali, bylo, jestli by se mělo nebo nemělo takové oznámení vyhlásit (mimořádné hlášení) obecním rozhlasem. Klidně napište, co si o tom myslíte vy! Sice jste nikdo nenapsali, ale jsem dnes již pevně přesvědčen, že ve chvíli, kdy obecní úřad schválí podomní pochůzky prodejců, měl by okamžitě prostřednictvím obecního rozhlasu (i prostřednictvím mailových zpráv - prý je nás v Božicích registrováno kolem 150 odběratelů) tuto skutečnost oznámit občanům. V tom nevidím žádný problém. Rozhlas máme moderní a dobře dostupný a slyšitelný po celé obci.
                                                        Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. "Klepání a zvonění nejrůznějších prodejců na dveře domů se rozhodli nově omezit v Miroslavi a Chvalovicích. Od podzimu platí zákaz podomního prodeje ve Višňové, upozornění na nekalé praktiky energetických firem zveřejnili nedávno na webu Hrušovan nad Jevišovkou. Prodejci přitvrzují ve svých lžích a vydávají se dokonce za pracovníky E.ONU. Naprostý zákaz podomního prodeje je podle zástupů obcí zřejmě jediná ochrana." To jsou citáty z tisku. Přimlouval bych se za to, aby podobný zákaz "klepání na dveře" přijali i zastupitelé Božic a to už na svém pátečním zasedání 8.3. Připravit jednoduché znění vyhlášky není přece problém. (lan)

    OdpovědětVymazat