pátek 22. března 2013

Posunul se někam restituční spor o jaroslavický zámek?

Narazili jsme včera v diskuzi na jeden pozapomenutý problém, který se možná také týká Božic. Tím je vlekoucí se soudní spor o jaroslavický zámek a pokusy dědičky posledního majitele o vracení polností a lesů v okolních obcích. Údaje týkající se Božic a Křídlovic najdete na konci tohoto článku.
Žalobu o vrácení jaroslavického zámku projednával v uplynulých letech několikrát znojemský soud. Dcera posledního majitele hraběte Augustina von Spee dnes téměř devětaosmdesátiletá Felicitas Spee se již 9 let domáhá soudní cestou majetku, který po několik generací vlastnil její rod. Jak v roce 2008 uvedl Znojemský týden, její otec se zámku zbavil v roce 1944 ve prospěch berlínského Říšského spolku mládežnických ubytoven. Majetek po konfiskaci v roce 1945 připadl státu, po roce 1989 dostala zdevastovaný zámek, kde téměř půlstoletí působila armáda, obec. Obecní úřad, který na stamilionovou rekonstrukci nikdy neměl peníze, prodal za deset a půl milionu korun zámek rakouské společnosti dr. Hochfellner - Jaroslavice. Převod na nového majitele však zablokovala žaloba Felicitas Spee o vrácení zámku, přilehlých pozemků a hospodářských budov. V roce 2008 měl případ na starosti znojemský soudce Bohumír Polák.
Rakouský zájemce o koupi dr. Hochfellner chce jaroslavický zámek přebudovat na hotel a sanatorium, hodlá sem převést i svou lékařskou praxi. Brněnská advokátní kancelář Milana Kyjovského, která zastupuje dceru posledního majitele zámku, předložila materiály, že hrabě Augustin von Spee nebyl kolaborant, a že přenechání zámku za druhé světové války říšskému spolku bylo vynuceno tehdejšími poměry v Německé říši. „Převod vlastnictví v roce 1944 byl uskutečněn bez vyplacení finanční náhrady pod nátlakem nacistického režimu, když rodině původního vlastníka hrozila jinak persekuce jako jiným nekolaborujícím šlechtickým rodům,“ vyjádřil se advokát.
Felicita Spee po matce Češka (rozená Mitrovská), neoptovala pro říšskou státní příslušnost a pomáhala spolu s otcem skrývat za války osoby pronásledované z rasových důvodů. Nyní žije spolu se dvěma syny v USA. „Ti pracují v oblasti developerství realit a jistě pro zámek najdou vhodné uplatnění na rozdíl od obce Jaroslavice, která se ho za nápadně nevýhodných podmínek zbavila ve prospěch cizího rakouského spekulanta,“ uvedl Kyjovský. Žaloba o určení vlastnictví k jaroslavickému zámku není jediná.
Felicitas Spee se domáhá vrácení polností a lesů v okolních obcích, například ve Slupi. Její právní zástupce podal u okresního soudu ve Znojmě další čtyři žaloby, jedna z nich se obrací proti státnímu podniku Lesy ČR, další na současné majitele pozemků. Opírají se o tvrzení, že hrabě byl v den své smrti v roce 1961 vlastníkem všech nemovitostí a pozemků. Soudce odložil konečný verdikt o zámku na počátek března, o dalších podáních bude jednat. (Znojemský týden, 6/2008, Aktuálně, (jm))
V uplynulých letech se k jaroslavickému zámku diskutovalo i na webu, naposledy však v roce 2010. Od té doby je ticho po pěšině. Nebýt teď opakovaného nepovedeného televizního seriálu Černí baroni, který se zde  před lety natáčel, ani my bychom si asi na nešťastný zámek nevzpomněli. Otázkou je, jestli se některé restituční nároky v tomto případě týkají i božického či křídlovického katastru. Naše obce patřily do vlastnictví hrabat von Spee a i po první pozemkové reformě z let 1919 - 1920 jim některé pozemky u nás zůstaly. Nepátral jsem však po tom, které to byly a jaký je jejich současný osud. Skličující pohled na křídlovickou hájenku v zatáčce na Borotice však spíše hovoří o tom, že možná i tento majetek neví, jak na tom je. Jednou z návodných informací je ta, kterou jsem před chvílí našel v publikaci Martina Markela  Dějiny Jaroslavic z roku 2006. Ten píše: "Největší dvůr v Božicích (Dvůr Hoja - 476 ha) byl z největší části rozparcelován, z 82 ha se vytvořil zbytkový statek rodiny Pavlíkovy a 44 ha zůstalo hraběti. Mimo to zůstaly hraběti lesní revíry v Hrádku, Českých Křídlovicích  a Hnanicích. Celkově tak po reformě vlastnila hrabata von Spee 866 ha půdy. A máme to!

Z diskuzí na webu jsem vybral následující:
3.12.2007 20:36, Martin
Zatím se tam nic neděje?Děje!Pro milovníka památek je to drsné...!!!
Na zámku probíhá \"rekonstrukce\".Provádí ji samovolně domorodá osoba,o které se,soudě dle jejího verbálního vyjadřování, dá pochybovat, že absolvovala ZŠ.Provádí ji dlátem.Kde ji napadne.Odkrývá nástěnné malby....Pokud by ještě někdo mohl něco zachránit, měl by to udělat rychle a tu paní třeba zamknout do zdejších rozsáhlých sklepů.Natrvalo!
12.2.2009 22:14 Veronika
Ten zámek mě láká od mala.
Jelikož má babička bydlela v Jaroslavicích, na zámek jsem chodila od mala.Celý můj život mě přitahuje a láká.Je tajemný a nádherný.Zajímala by mě jeho minulost a kam se poděl veškerý nábytek, obrazy atd. Musí se najít někdo, nebo něco, co zámek zachrání. Jako malá holka jsem se sestrou procházela pár chodbami zámku. Asi tak při 3 návštěvě jsem uslyšela kroky které se ze zámku ozývaly,klapot, chůze po parketách a děsem jsme se dali k útěku.Možná nás tenkrát vyhostoval tehdejší hlídač zámku, nebo snad dávný duch?
5.4.2010 21:27 Jakub
Soud
O zámek se vede neustálá soudní tahanice a i místním obyvatelům je to očividně jedno.. Je to velká škoda...Tato krásná stavba se pomale rozpadá a osobně už nevěřím, že se tento zámek dočká rekonstrukce.



Pokusím se v následujícím období zjistit, jestli se kolem jaroslavického zámku přeci jenom něco děje.

                                                                                                           Ladislav Nevrkla

Zastupitelé byli starostou informováni, že byla podána na obec další žaloba na určení vlastnictví pozemků, jedná se o 16 parcel, hraběnkou Feli

6 komentářů:

  1. Pane boze a tohle psal zase kdo??? Akorat mi
    vyletel opet tlak!! Bozice pomlouvaji
    Jaroslavice! V Bozicich jsou opet nejchytrejsi a
    v Jozlu samy idiot??Je nam jedno,co se stane se
    zamkem??!! Prosim vas,jak to muzete vedet???
    Kazdy se tady zajima o to,jak to se zamkem
    vypada a to,ze ten podle vas ''cizi clovek'' je
    ochoten dat zamek dohromady,je pro nas
    velike plus a uleva!! I kdybychom mu zamek
    nechali za korunu,porad jsme pro tu budovu
    udelali vic,nez se z prodeje pokusit vytriskat
    co nejvic! Jde snad o to,aby tu zustal i dalsi
    staleti... A ta ''oprava''?? Mily pane,byl jste se
    vubec vevnitr podivat?? Zamecka kaple je
    nadherne zrekonstruovana , v nekterych
    mistnostech je jiz novy starozitny nabytek a
    celkova rekonstrukce bude urcite dale pokracovat,az
    se konecne vyresi soudy s temi
    kolaboranty!!!! Kritizovat neco jen na zaklade domnenek umi kazdy!!
    Mgr. Vendula Cizkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupní smlova na zámek mezi obcí a Holchfelnerem je jasným důkazem toho, že obec vědomě podvedla všechny a prodala zámek za podmínek silně nevýhodných. Holt někdo dostal úplatek.

      ZAJDAN

      Vymazat
  2. Vážená paní magistro, myslím, že vám tlak z mého kompilátu vyletěl zbytečně. Já jsem pouze dal do jednoho článku zprávy z médií, které jsem našel. Samozřejmě, že i já budu rád, když bude jaroslavický zámek chloubou naší oblasti. Nechce se mi polemizovat o každém druhém slově takto veřejně, nikam by to nevedlo, raději bych si prohlédl to, co je už v zámku opraveno a hlavně, když mi k tomu něco řekne někdo fundovaný. A to si myslím, že byste mohla být zrovna vy. Napište mi na probozice@centrum.cz a já se rád do Jaroslavic vypravím. Mgr. Ladislav Nevrkla

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní příspěvek není publikován. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím zda je tam pořád, ale ještě před osmi rokama byl kastelánem na zámku nehoráznej arogantní sprostej a uřvanej chlap

    OdpovědětVymazat
  5. Ve Znojemském týdnu 30/2016 z 25.7.2016 je obsáhlý rozhovor s dr. S. Hochfellner. Vypráví v něm o svým záměrem s jaroslavickým zámkem i o tom, co už stihl dát do pořádku. Momentálně jedná se zájemci o funkci správce zámku, neboť momentálně zámek správce nemá. Zarazilo mě pouze jedno sdělení pana doktora: ...na základě naší prověrky vyplynulo, že během druhé světové války nikdy nedošlo k vyvlastnění, nýbrž byl regulérně prodán." Kdyby tomu tak skutečně bylo, proč se už desítky let táhne ten soudní restituční spor?

    OdpovědětVymazat