pátek 1. března 2013

Fotbal: Marné čekání na náš gól (akt.1.3.)

Titulek hovoří jasně. Nám se nepodařilo dostat míč za soupeřova gólmana ani jednou, kdežto rakouští fotbalisté pokořili našeho Jaru hned čtyřikrát. A nejméně dvakrát ho docela "vyškolili". Božice - Ottenthal 0:4 (0:2).
Už pár minut před výkopem bylo jasné, že tentokrát na kvalitního soupeře nastupuje v hodně omlazené a neúplné sestavě. Chyběla řada hráčů, někteří se omluvili, jiní ani to ne .... Nechávám to raději bez komentáře. Pozitivní byla vlastně pouze jediná věc: na předstoperu nastoupil Jara Fortelný, který s hrušovanskou "výpomocí" Szajkem zachraňovali, co se dalo a společně s Lopíkem a Honzou tvořili jádro naší hry. Škoda, že Honza od začátku do konce slovně diriguje a komentuje naši hru. Tam se společně s Miroslavem Donutilem z Pelíšků můžeme ptát: A čemu tím pomůže? My jsme toho názoru, že ničemu. A dál opět raději bez komentáře. Míšovi úplně neseděl terén a nakonec musel pro zranění kotníku stejně kolem 65´ střídat. Z našich mladých byl tentokrát nejlepší Martin Zedníček, a to nejen pro zdařilé momenty ve hře, ale především proto, že se snažil uposlechnout rad trenéra. Rychlí, urostlí a docela fotbaloví hráči soupeře totiž vnutili našim mladým hráčům styl, který nikam nevedl: po celý zápas se zbavovali míče příliš brzo, jen aby se vyhnuli kontaktu se soupeřem! Změna nastala až ve 2.půli, kdy se do hry zapojil Jirka Kubíček a Marian Vávra. Vypracovali jsme si konečně i nějaké příležitosti, kopali jsme pár rohů i pár standardek. Bohužel, neujalo se nic!
Stínem utkání bylo těžké zranění hostujícího hráče (asi zlomenina levé nohy), kterému se po drobném kontaktu s naším hráčem "zasekla" noha do umělého trávníku. Cvak, zvuk to byl příííííšerný a následky též. Stalo se to ve 40´, poločas byl ukončen a dohrávalo se to v rámci druhé půle.
Naše sestava: Jara Lukáč - Zdeněk Chrenovský, Szajko, Ruda Čížek - Jara Fortelný - Michal Topolčan, Honza Kudlička, Pavel Ležák, Roman Šob - Sláva Urban, Lukáš Svoboda. Střídal Martin Zedníček, Jirka Kubíček a Marian Vávra. Trenér Viktor Luskač.
V první půlce jsme si moc nekopli. Když už jsme měli míč, hráli jsme na jeden dotek (popsaný výše), a tak se soupeř neměl moc čeho obávat. Poznamenal jsem si: "To je laxní" (ke způsobu zpracování míče), Zatím se jen bráníme. 7´- náš druhý útok. Bráníme se. Pěkně potáhl Fortelný, Sláva zahodil. A tak pořád dokola. Hrálo se převážně na naší polovině. V 19´ měli hosté zatím největší šanci - stříleli z velkého vápna polovysokou ránou vedle. Ale tlak Ottenthalu sílil a v 21´ po vyšachování naší obrany zleva a nevýrazné střele téměř z brankové čáry (ale v oblasti před rohovým praporkem) do vzdálenější tyče a odtud do naší branky, jsme zcela nečekaně inkasovali a prohrávali 0:1.
Běží 26´- konečně myšlenka. U zrodu akce stál Jara Fortelný, zapojili se Honza a Lopík. nebylo z toho nic, ale v mlhavém nečase vysvitlo nad námi fotbalové sluníčko! Teda aspoň jsme si to mysleli. Hosté ale byli stále při chuti, jejich stoper (5) vše odvracel a rozdával dopředu a my kupily další chyby v obraně. V 31´ řešil Jara situaci před brankou přihrávkou na Čížu, ten míč ztratil a hostující útočník tvrdou ranou prostřelil našeho gólmana. A tak to bylo 0:2. "Jara to měl odpálit," konstatovali jsme za lajnou. V 38´ se opět blýskl Jara Fortelný, který přes Szajka poslal míč Lopíkovi, ten však trefil jenom hostujícího brankáře. Hodně míčů šlo tou dobou přes plot kolem hřiště a tak museli "do hry" i členové našeho realizačního týmu - Karel a Ivan. Zaslouží si pochvalu. Zvlášť Karel, který musel na sněžnou výpravu i ve druhé půli. Ve 40´ se nešťastně zranil hostující stoper. Bolestivé zranění ho zcela určitě na dlouho vyřadí z aktivní činnosti. Poločas se po souhlasu obou týmů dohrával až ve 2. části utkání.
Ani jsme se moc nerozkoukali, Jara v brance signalizoval ofsajd (jak mě upozornil zasahoval v pětce a zachraňoval, co se dalo po chybě obránce), který ale nebyl - a bylo to 0:3. Bylo nám všem zima od nohou a tak jsme se potřebovali zahřát aspoň výkřikem gól!!! A třeba pochvalou: To byla akcička! Bohužel naši hráči nás tentokrát nechali raději zmrznout a radosti nám připravili pomálu. Ale přece jenom to ve 2. půli bylo krapet lepší. Po akci Lopíka a Honzy střílel Jirka, který se postavil na hrot našeho útoku a moc mu to tam slušelo (až na ty ofsajdy),  ale z vápna přestřelil. Byla to naše první skutečná příležitost v utkání a protože byla Jirkova střela tečovaná, zahrávali jsme roh. Z něho nebylo nic, ale drželi jsme se na půlce soupeře a Jara Fortelný i Lopík se snažili. Hosté vyráželi k rychlým brejkům (třeba v 52´) a nedali našim zadákům pokoj. I když hosté byli i nadále lepší a fotbalovější, bojovali jsme. Honza v té době míň řečnil, víc hrál a vykoledoval si faul. Ten kopal  Jara Fortelný z asi 30 m, byl to pěkný kop do vápna a byl z toho nakonec další roh. Kopal ho Marian a Jirka Kubíček poslal míč hlavou těsně vedle. Do hry se dobře zapojoval i Martin Zedníček. Akci po ose Jura - Marian - Lopík - zakončil Marian střelou vysoko nad. Tlačíme soupeře. "Hra je úplně jinačí," pochvalujeme si na lavičce. Jenže Marian kulhá a střídá a naše hra opět ztrácí na kvalitě: zbavujeme se brzo míče a všechno nám trvá moc dlouho. "Praskne to, neví kam!", tak to hodnotil jeden z nás. V 67´ střílí Roman Šob do gólmana. Škoda, byla to pěkná akce. Po faulu na Lopíka tvrdě střílí Jara Fortelný a gólman Ottenthalu se štěstím nadvakrát likviduje. Následný roh točil Lopík do branky, ale i tentokrát byl kulatější gólman hostů velkým kamarádem se štěstím. Ani v těchto chvílích jsme však neztráceli smysl pro humor, zvlášť když na sebe narazili náš záložník Honza a vysoký záložník Ottenthalu. Mezi hláškami zaperlila následující: "Čudl, necítils na zátylku jeho k....?" V 78´opět Jara nedoběhl do odkryté branky a tak jsme prohrávali už 0:4. Dodal bych, že to bylo po chybě obránce.
V 81´ vystrašil rakouského gólmana Honza povedenou střelou zdálky. Kopali jsme roh a hlavička (nevím koho) lízla břevno. Honzův centr Jirka neproměnil a brejk hostí čtyř na jednoho hosté trestuhodně zahodili. Ještě v 87´ vybojoval Jirka roh a Zdeňkova hlavička šla mimo. Zápas jsme dohráli pěknými kombinacemi, bohužel soupeřovu branku už jsme neohrozili. Aspoň něco.
Turnaj pro nás skončil dvěma výhrami, jednou remízou a dvěma prohrami. Jelikož nevím, jak dopadly zbývající zápasy, nevím ani, jestli jsme si udrželi 3. místo.
Poučení z turnaje: Zatím nemáme stabilizovanou sestavu. Odpovědně k zápasům přistupovali jednotlivci - pochválil bych v tomto směru všech pět mladých hráčů, ukázalo se však, že na nich zatím ještě nemůžeme stavět sestavu pro celý zápas. Z posil se zatím počítá s Jiřím Pichaničem. Do mužstva se z hostování vrátil Jirka Kubíček a do sestavy by se měl vrátit Roman Šebela, který v některých zápasech již nastoupil. Otazník zůstává nad zdravotním stavem Jary Jandáska. V jednáních jsou ještě další posily, ale otazníky se otevírají nad dalším působením několika hráčů, kteří dosud patřili do základního kádru. Jisté je v tuto chvíli jediné: Marek Chýla (po přestěhování do Brna) definitivně v našem mužstvu skončil. Všechno ostatní je otevřené.

Příští přípravný zápas se hraje příští víkend (9.-10.3.), ale přesné údaje napíšu, až budou potvrzeny. čas by měl být v 18 h.
                                                  Ladislav Nevrkla

6 komentářů:

  1. Vážený pane Nevrklo,
    dnes jsem si přečetl Váš komentář k poslednímu utkání a nevěřícně kroutím hlavou. Je vidět, že z lajny od střídačky toho člověk moc nevidí a taky neslyší!...K nasrá...je situace, kdy dostanete čtyři branky, na všechny si"sáhnete", ale nezabráníte. Poté si přečtete článek a připadáte si jako největší kopyto na hřšti!! Zkrátka, situace u prvního, třetího a čtvrtého gólu, hebyla od Vás moc šťastně popsána. Pokud chcete, rád Vám tyto situace popíšu, aby bylo zřejmé, proč Jara (OPĚT nedoběhl a nebo ofsajd, který jsem já nesignalizoval atd.) Doufám, že s trochou nadhledu vše pochopíte. S pozdravem Jara Lukáč

    OdpovědětVymazat
  2. Jara má pravdu v jednom: to, jak popisuji zápasy, je moje subjektivní hodnocení a netvrdím, že zcela věrně zachycuje situaci na hřišti. Proto mně vůbec nevadí, když uslyším (nebo raději si přečtu) i verzi druhé strany. Takže čekám a otisknu. Zdraví (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Nevrklo, pro Vás pár slov na upřesněnou.
    U prvního gólu útočník vystřelil, asi metr od lajny a cca.tři metry od malého vápna(ale určitě ne v oblasti rohového praporku) střelu, jsem tečoval pravou rukou a ta se poté došourala do protilehlé tyče a za čáru(tak proto pro Vás, nevýrazná střela.) Druhá branka je přesně jak jste napsal: tvrdou střelou mi vyprášil rukáv pod paží a bylo 2:0.
    U třetí branky jsem (nesignalizoval ofsajd), ale snažil jsem se reagovat na střelu z prostoru pětky. Střelu jsem vyrazil, bohužel pouze zpět na hlavu útočníka a ten, nikým neatakován, hlavou obloučkem poslal míč do brány. Takže, než jsem se zvedl z trávníku, měl jsem ho tam. A čtvrtá branka, byla tak trochu podobná té třetí. Míč vystřelený z prostoru velkého vápna, jsem lehce zblokoval levou nohou a ten setrvačností doskákal do brány. Takže, než jsem se stačil zvednout z trávníku a doběhnout, byl tam. (OPĚT nedoběhl) Pro brankáře trochu smolný zápas. Snad příště, pokud ještě nějaké příště bude, už to bude s trochou štěstí. S pozdravem Jara Lukáč

    OdpovědětVymazat
  4. U prvního gólu jsem situaci skutečně nepopsal úplně přesně, nic to ale nemění na skutečnosti, že byl zbytečný, podobně jako ten poslední. Tam byl problém v rozehrání gólmana na obránce, který míč nezpracoval, a pak už Jara mohl dělat zázraky. Stejně tak beru vysvětlení k pohybu rukou u třetí branky. Zápasy byly součástí zimní přípravy a mj. ukázaly, jaký je přístup jednotlivých hráčů. Během března budou ještě nějaké další, aby se z toho nakonec ukázala sestava pro začátek soutěže - už za měsíc! Nevidím důvod, proč by nemělo být nějaké příště ... (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. co furt Lukáč brečí,ať raději chytá,stejně je tam na nic,kopyto.

    OdpovědětVymazat
  6. Ale v tom konkrétním utkání s Ottenthalem jsem na něho byl fakt docela přísný a vypadalo to, jako by skoro všechno padalo na jeho hlavu (nebo ruce). (lan)

    OdpovědětVymazat