sobota 30. března 2013

Na Bílou sobotu černo před očima

Tak dopadla králíkárna po útoku psí smečky
Nepříjemné probuzení čekalo dnes manžele Trávníčkovi. Na dvorek je vytáhl zuřivý štěkot jejich strážce domu. Pan Trávníček viděl už jen mezi keři mizející dvojici potulných psů (jeden z nich vlčák nebo nějaký kříženec). Výsledek vniknutí nezvaných hostů do dvorka je skličující: dvě samice čekající brzy mladé ležely vytažené z králíkárny zardoušené na zemi. Dvířka s protrhaným pletivem tak ještě chvilku zůstávají němým svědkem nerovného zápasu králičích mamin z potulnými psisky.
Nezbývá než mrtvé králičí mámy zakopat a dvířka ke králíkárně opravit. Po této zkušenosti nezbude, než i tato dvířka vyztužit a místo pletiva použít pevnější materiál, protože nikde není záruka, že se útok nemůže opakovat. Díra v plotě již byla objevena,  ale vlčákovi abyste dali do cesty nejspíš betonový panel! Trávníčkovi jsou již během tohoto týdne třetí v řadě. Počátkem týdne řádila stejná dvoučlenná psí smečka u Sedláčků a poté u Juhaňáků. I tam vznikla nejen škoda materiální (slepice, králíci, morče, andulky), ale především psychická. Člověk si k tomu, co chová a pěstuje, vytvoří pevné důvěrné pouto a je mu líto, když vidí, jak to díky nezodpovědnosti jiných může dopadnout. "To nemohli být psi z Božic, to museli být nějací cizí!" vysvětloval mi chvíli poté jeden velmi dobrý místní znalec psů. Sám prý takovou dvojici zatím neviděl ani nepotkal. Starost má i pan starosta, neboť mu byla tato událost nahlášena a starost bude mít i pprap. Miroslav Blecha z Obvodního oddělení Policie ČR, na něhož se obec obrátila s oznámením.
Událost vede i k hlubšímu zamyšlení. Víme, že jeden příslušník obecní policie by to měl těžké. Přesto by byl "náš", byl by v místě a měl by pravomoci, které by mu umožňovaly rázně zasáhnout. Působil by i preventivně jako stálá hrozba pro nezodpovědné chování. I majitelů psů.

                                                                                        Ladislav Nevrkla

Dvě králičí maminy už mladé na svět nepřivedou

5 komentářů:

  1. Dobrý den,nás čekalo taky dost nepříjemné probuzení a docela drsný šok,pes nebo psi neschopného majitele zabránit mu v utěcích a potulování po vesnici nám zardousil 5 velkých králíků a devět malých navíc rozbil pletivo v králikárnách,jak se tam sápal,díry pomalu přes celé dvířka a jednu slepici.Mám zlost,že bych dotyčnému toho mazlíčka nejraději nakopala.Chodíme kolem toho celý rok,máme radost,když se narodí mladé a stačí chvíle a všechno snažení je pryč.Mělo byse stím něco začít dělat,potulných psů je tady víc než dost a pokud si je majitelé nechtějí uhlídat tak ať si je nepořizují.Psi nejsou věc,která když se nehodí,tak se vyhodí,nebo nechá ať si dělá co chce,uteče však on se vrátí,příjde někdo si stěžovat,no můj pes to nebyl,lítá tady jemu podobný.Je mi opravdu špatně stoho co se tu děje.Peroutková Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Musím se připojit ke své paní jelikož to ranní opaření když sem šel do práce a viděl to byl opravdu šok.Když sem se do Božic nastěhoval,tak se mi strašně líbilo že tu žádný pes nepobíhá volně ale poslední dobou je to katastrofa co jich tu běhá.Sice je člověku líto že se o něco stará jakou dobu,stojí to hafo peněz,času a práce ale na druhou stranu dá se to nahradit ale představte si že vám pokouše nedej bože potrhá dítě.Už se sakra majitelé psů proberte.Když něco chcete tak se o to kruci starejte a zabezpečte.Sami máme malé dítě a už 2x po ní pes vystartoval aniž by mu něco provedla,jen sme šli kolem domu na zahradu.Stuchlík A.

    OdpovědětVymazat
  3. Věděl bych jak se takových psů jednoduše zbavit, bohužel tak to nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pejsci za to ale nemůžou,proč trestat je? Já bych trestala majitele!!!!! Když psa nechci,tak ho aspoň dám do útulku a né ho nechat pobíhat po ulici.

      Vymazat
  4. Když ono je lepší tomu psu sundat známku a vypustit ho na ulici a dělat že to není můj jak ho vézt do útulku a tam za něj zaplatit že ho tam vemou.Navíc sem si ani nevšim že by některý z pobíhajících psů v Božicích měl známku na obojku či dokonce i ten obojek.SA

    OdpovědětVymazat