sobota 9. března 2013

15. ZO: Žadatelé o obecní pozemky uspěli. Všichni.

Dvacet šest bodů programu zvládl starosta obce Karel Hala brilantně. Tečka. A tady bych klidně mohl skončit v hodnocení 15. zasedání zastupitelstva obce. Přesto se u několika momentů alespoň letmo zastavím.
Co z projednávaného a oznámeného může zajímat běžného občana? Tak určitě vystavený "předfinální" nákres připravovaného kruhového objezdu na křižovatce u sýpky. "Všiml sis, co tam chybí," ptal se mě jeden zastupitel? "Ani nevím." "No přece chodník, za který tak dlouho bojuješ!" Je myšlen náš dávný návrh na chodník od Pajerových pod Klíčovou zahradou ke schodům u Dosoudilova sklepa, aktuálně protažený až k sýpce (obrazně řečeno). Ale k tomu někdy příště. Taky se v této souvislosti diskutuje, kudy by měl vést chodník kolem řady rodinných domů směrem do údolí Lásky.: jestli blíž k předzahrádkám RD, nebo blíž k silnici. A taky, jestli tam bude místo pro cyklisty, protože by se měla tato trasa propojit na Muchovu cyklostezku v údolí. O něco méně se návštěvníci zajímali o projekt víceúčelového hřiště za školou. Tento projekt je podán, cena má být 600 000 Kč, z toho obec by musela přidat 200 000 Kš ze svého a 400 000 Kč by byla dotace. Měla by tam být dráha pro in-line bruslení, venkovní stůl na stolní tenis, koš na streetball a možná ještě něco pro naši mládež.
Vyčerpávající informace byly podány k dalšímu postupu kanalizace, budování přípojek a hlavně již zahájených oprav komunikací. U silnic se bude pokračovat podle projektu - část nástřik, část balená. To, co bude jinak, musí obec uhradit ze svého. Chodníkovou dlažbu nakoupila obec u místního výrobce za výhodnou cenu a měla by vystačit na 400 běžných metrů chodníků. Práce budou zahájeny záhy, provádět je budou dva místní odborníci a začne se páteřním chodníkem z Božic do Křídlovic (kolem Tarabového). Napojování domácích přípojek kanalizace bude moci být zahájeno až za 2 - 2,5 měsíce, až bude ukončená kolaudace již vybudovaných hlavních potrubních tahů kanalizace. Občané se tak musí obrnit trpělivostí a nebombardovat obecní úřad dotazy, kdy už se můžou připojit. Na opravy a budování silnic je vyčleněno ve schváleném rozpočtu 4,1 mil. Kč (z toho 3 mil. na doopravování po kanalizaci) a na chodníky 345 000 Kč.
Obec nyní zaměstnává 5 občanů, z toho jednoho na VPP a bude žádat o dalších pět míst na VPP. Práce bude dost a dost. Hodně se diskutovalo o zimní údržbě. Spokojenost panovala s prací firmy Čada, zato Břežanská dopravní společnost se dočkala zdrcující kritiky od všech diskutujících. Obec tudíž uvažuje o zakoupení nezbytných přídavných komponentů k obecnímu nákladnímu vozidlu a uvažuje, že by příští zimu zajišťovala posyp místních komunikací aspoň částečně sama.
V diskuzi byl prostor věnován hlavně obecním lesům a starosta vysvětloval, jak to bylo s likvidací náletových dřevin (nejen známých akátů, ale i rychle se šířících pajasanů) na jižních svazích u Božického rybníka. Zdůraznil, že obec potřebuje 400 - 500 m3 štěpků na topení v lokalitě Na Posádce a nákup štěpků je velmi nákladný (400 - 450 Kč/m3 u nás a 650-750 Kč/m3 v Rakousku). Ale jinak se Na Posádce topit nedá. Zazněl rovněž požadavek na modernizaci Relaxu, zvláště pak dobudování parních kabinek.
Ze zpráv finančního a kontrolního výboru vyplynul rozdílný pohled na řešení stále narůstajícího dluhu od neplatičů (nájemného, za odpady i za psa). Zatímco finanční výbor je pro přitvrzení sankcí, kontrolní výbor je podle slov předsedkyně výboru R. Barákové pro malé účinné kroky na vymáhání dluhů, třeba formou vypínání elektrického proudu. Po letech požadavků na přísné sankce to bylo docela překvapivé doporučení!
Nejočekávanějšími body programu byly prodeje obecních pozemků (nikoliv sklepů). Všechny byly prodány jednohlasně (14 pro, zastupitel J. Kašpárek byl omluven), pouze žádosti paní M.H. předcházela diskuze a výsledné hlasování bylo těsné: 8 pro, 1 proti, 5 se zdrželo. A tak byly všechny prodeje pozemků schváleny.
Příští zasedání zastupitelstva se uskuteční již za měsíc 10.4.2013 a předcházet mu bude veřejné projednávání 3. změny územního plánu. A pozvánku na diskuzi se zastupiteli a občany obdrží oficiální cestou i jednatel Břežanské dopravní společnosti Zdeněk Bobok.

                           Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat