pondělí 31. března 2014

Jak jsme hodili řeč s režisérkou Lindou Jablonskou

Kdo zná Mariana Kvardu, ví, že s ním se člověk ani nenudí, ani neztratí. Je to navíc člověk akční, který si díky svým aktivitám vytvořil takovou síť přátel a známých, že mu to můžeme docela závidět.  V posledních letech jej proslavily především jeho zážitky z cest.
Proto jsem neváhal a během deseti minut jsem minulou středu seděl v jeho autě a metli jsme si to ke Znojmu. Začínal zde festival dokumentárních filmů Jeden svět a Marian měl šanci spojit se prostřednictvím skypu ve znojemském kině Svět s režisérkou Lindou Kallistovou Jablonskou, s níž prožil před léty nezapomenutelný zájezd do Severní Koreje.
Její hodinový film počátky byl na programu až po půl deváté, ale nutno dodat: stál za to! Téma znám velice důvěrně, protože s podobnou klientelou, která je hlavními hrdinkami dokumentu, již několik let pracuji. Chtěl bych tímto upřesnit popisek k fotografii v dnešním Znojemském týdnu, kde je uvedeno, že hrdinky filmu měly něco společného s naším zařízením. Neměly. Ale jinak to byl dokument tak výborně udělaný, že se v něm musí poznat i ti naši. Taky jsem to ve skypovém mostu paní režisérce řekl. A samozřejmě, že jsem se při představování zmínil o tom, že jsme z Božic přijeli dva a že tím druhým účastníkem je Marian Kvarda! A tak měli přítomní návštěvníci příležitost dozvědět se něco o nejslavnějším dokumentu Lindy Jablonské a na vlastní oči vidět a slyšet jednoho s výrazných účastníku tohoto zájezdu.
Takže: kdo neviděl film Vítejte v KLDR! a neviděl nejnovější film paní režisérky nazvaný Počátky, ať pozorně sleduje program ČT 2. Film první tam byl vloni v srpnu již uveden (jinak mockrát na kanále HBO) a snímek druhý se do vysílání připravuje.
                             Ladislav Nevrkla
Reportáž pod názvem  Jeden svět přivezl do Znojma zajímavé dokumentární snímky vyšel ve Znojemském týdnu 14/14 z 31.3.2014.


Žádné komentáře:

Okomentovat