neděle 16. března 2014

Záhady, legendy a mýty kolem božického tanku

Za zatáčkou vpravo stál nepojízdný tank ...
Začíná to s božickým tankem být být jako v pohádce: bylo - nebylo? Dlouhá léta bylo toto téma v celé naší zemi pasé. Německá válečná technika byla odsunuta na okraj zájmu, stejně jako vše, co se v dané době nehodilo. Leč doba se změnila a najednou se roztrhl pytel se zájemci o minulost skoro 70 let starou.
Najednou se to i v naší obci hemží návštěvami, které se zajímají, co je pravdy na zprávě o německém tygrovi u Božic, zda existují hodnověrní svědci a kde mohl tento tank být viděn.
My nepamětníci jsme odsouzeni k rozmanitým verzím, které se snaží cosi o božickém tanku sdělit. V zásadě se dělíme na dvě skupiny: německý tygr u Božic je holá pitomost, nebo německý tygr u Božic je nesmysl, ale jiný německý "tank" u Božic po válce byl.
Nevím, jak moc hodnověrný je záznam publikovaný na blogu http://www.kvh.estranky.cz/, kde je zachycen dokument pocházející z počátku roku 1950 a které hovoří o královském tygrovi u Božic. Spíš to vypadá, že u Božic žádný Královský TIGER nestál, ale že se jedná o zkreslení a omyl. Pamětníci z Božic, Borotic a Lechovic se shodují na tom, že ještě několik let po válce stál u silnice z Božic do Borotic postupně rozebíraný "tank". Nakonec překážel rozvíjejícímu se provozu a tak byl nějakým způsobem "strčen" z okraje cesty do lesíka. O tom, jaký "tank" to byl, se však zatím shoda nenašla. Jednou z verzí je, že to byla samochodka, tj. třeba stíhač Hetzer. Asi jí došlo palivo, možná byla i jinak poškozená, těžko by ji ustupující německé jednotky nechaly na pospas jen tak. Třeba v Hrádku stál na křižovatce taky německý tank (bohužel žádné foto se nedochovalo, možná ani žádné nebylo pořízeno), ale ten němečtí vojáci rozstřelili.

Jestli někdo něco ví, ať se ozve třeba na tento blog nebo jiný, specializovaný - http://www.kvh.estranky.cz/nebo http://www.kvhstarovicky.cz/. Zrovna na stránkách KVH Starovičky se píše o bitvě u Hrabětic, které se ve dnech 16.4. - 21.4.1945 účastnily na německé straně královské tigery Pz Abt.503. Právě zmínky o královských tygrech zrovna v této bitvě zavdávají přeci jenom jiskérku nadějí pro příznivce "královského tygra u Božic". Vždyť to zase není tak daleko a proč by nějaký nepojízdný TIGER nemohl zůstat stát zrovna u Božic?
Tak prosím pátrejme.

                   Ladislav Nevrkla

A toto se píše o Královském Tigerovi u Božic:

Žádné komentáře:

Okomentovat