pondělí 24. března 2014

Když (ne)politici neuváženě plácnou ...

Asi 100 m před bunkrem v Mírovci,
v lesním údolí tiše plyne Jevišovka...
Mohl bych se výrokem současné ministryně spravedlnosti Válkové, zvolené za Babišovo hnutí ANO (bude líp!), cítit hodně dotčen. Byť dneska vysvětluje, že to myslela jinak, to, co vypustila při rozhovoru pro nový internetový magazín ECHO24.cz z úst, už nelze vrátit.
Na dotaz redaktora Daniela Kaisera :
Co si myslíte o odsunu německého obyvatelstva?
odpověděla:
To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se zase Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo. 
Asi chtěla říct, že v jiných okupovaných zemích (hlavně v Polsku či bývalém SSSR, hlavně na Ukrajině či kolem Petrohradu) byla situace daleko horší, pokud jde o represe vůči domácímu obyvatelstvu. Jenže by měla vědět, že ten, kdo na území protektorátu Čechy a  Morava sebral odvahu se okupantům jakýmkoliv způsobem postavit a byl odhalen, ten byl naprosto nekompromisně potrestán vězněním a nejednou i smrtí.
Oba mí dědové pobyli za protektorátu v nacistických věznicích. Můj děda Jan, od jehož narození letos v prosinci uplyne už 110 let, se zapojil do činnosti známé odbojové organizace Obrana národa na Moravskobudějovicku. Zatčen byl dopoledne 3.3.1941, souzen byl v Breslau (dnes Vratislavi) a v tamější káznici byl vězněn až do konce války. Na následky věznění zemřel 14.9.1945. Bylo mu necelých 41 let. Je držitelem Čs. válečného kříže. Znám ho jenom z vyprávění a několika fotografií.
Druhý děda František strávil v nacistickém vězení 3 a půl roku. V kruhu známých poslouchali zahraniční rozhlas a on jim to překládal. Bohužel pod okny poslouchal konfident gestapa (Čech!) a udal je.
Děda mé manželky přišel o život ráno 8.5.1945, kdy ho před bunkrem v Mírovci zastřelili ustupující němečtí vojáci.
Takže, vážená paní Válková, doopravdy "se toho za protektorátu zas tolik nedělo"?
                         Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Pokud opustíte emocionální sounáležitost k utrpení Vašich předků a podíváte - li se na problém chladnou hlavou a znalostí historie tak zjistíte ,že Válková má fakticky pravdu. a) připojení Sudet k ČR v r. 1918 bylo v rozporu s VS na základě lživých údajů od Beneše - Sudety byly připojenu protiprávně. b) podle této smlouvy měla území připadnout státu dle většinového obyvatelstva - o to se opírala taky MNICHOVSKÁ DOHODA a jak jistě víte byla schválena FR i VB. c) obyvatelům se v protektorátu žilo celkem dobře oproti jiným národům a zemřelo či bylo popraveno cca 120 000 ( včetně německy mluvících židů, cikánů a zahynuvších při bombardování spojenci ) těch 300 000 které uvádějí politici jsou z celého Československa tj včetně Slováků , kteří ovšem protektorát netvořili. d) odsun německy mluvícího obyvatelstva v r. 1945 byl zločin ,který si prosadili komunisti přes Stalina např. ve Fr nebo Dánsku se žádný odsun nekonal a přitom popravených tam bylo mnohem více e) dodnes se ČR z odsunu nevzpamatovala ono taky nahradit 3 mil . pracovitých lidí není tak jednoduché jak se komunisté domnívali stejně se Morava nevzpamatovala z rozpadu RU. Nakonec pokud se podíváte na současné Rusko tak Putin na Krymu jedná stejně jako AH v Sudetech a kolik má podporovatelů v ČR nebo přímo v Božicích.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel s touto logikou se nedá souhlasit. 1) Proč by měly být Sudety připojeny protiprávně? Že zde žilo převážně německy mluvící obyvatelstvo? To pro mě není rozhodující či určující argument. Každé místo a tak i každá země má svou historii a oblasti Mikulovska, Znojemska a Dačicka patří k historické Moravě (chcete-li markrabství moravskému) a k zemím Koruny české. 2) Mnichovskou dohodu bych sem netahal vůbec. Snad jen to, že tak jak se tenkrát ustupovalo Hitlerovi (aby se ještě víc nerozhněval), tak se dneska neví, jak se chovat k Putinovi. To udělá až jednou s odstupem historie. Žádná sláva to nebude. Ani pro Putina, ani pro nás. 3) Nemůžu hodnotit, jak se žilo lidem za protektorátu (běhal jsem tenkrát po houbách), ale můj vztah k tomuto období pramení doopravdy z rodinných tradic. Kolik lidí mělo tenkrát odvahu se postavit, i když viděli, že se děje nespravedlnost? Moc jich nebylo, ale byli. To je důkazem, že taková idyla to prostě v protektorátu nebyla. Já to vnímám prostřednictvím svých předků, kteří mezi ty, co měli tu odvahu, patřili! Proto si myslím, že paní ministryně se prostě možná nechtěně vyjádřila moc a moc nešťastně a měla mít tolik cti v sobě, aby svou funkci složila. Není bohužel ministryní zemědělství, ani pro vědu a výzkum, ale ministryní spravedlnosti! 4) A o tom, že se Morava nevzpamatovala z rozpadu R.-U. je též zbytečné polemizovat. Ve sjednocené Evropě padly uměle vytvořené bariéry (železná opona) a jenom na nás, jestli jsme ochotni a schopni se nějak posunout. Mikroregion Hrušovansko spolupracuje s mikroregionem Land um Laa, školy v Dyjákovicích, Tasovicích a před nedávnem i v Jaroslavicích, Hevlíně a taky v Božicích či Břežanech mají nebo měly tu spolupráci taky zajímavou. Dokonce i hasiči se dokážou potkat. A nemluvě o zemědělcích. A co lidí - a zrovna z Božic - pracovalo nebo pracuje v Rakousku! Takže zůstaňme raději u současnosti a minulost hodnoďme dnešníma očima. Ideologicky zabarvené postoje nikam nevedou, jen zbytečně jitří rány, které se hojí! Nevermind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu , spousta obyvatel si nechce přiznat historickou pravdu to není o logice. 1 ) na vaše Proč - protože češi a moravané si samostatnost nevybojovali ( v armádě RU padlo více čechů+moravanů než za protektorátu) byla jim " dána " velmocensky s tím že dodrží VS. A tato smlouva to určovala a byla ratifikována . Smlouvy se mají dodržovat. 2) Mnichovská dohoda bylo narovnání nedodržení VS při vzniku ČSR . Prostě ČSR vznkla jako rozmar velmocí a následně byla stejně tak zrušena . Spojitost zcela zřejmá. 3) AH a následně nacizmus by se nikdy nedostal k moci nebýt I WW - rozpadu RU. Toho pána do sedla dosadili nacionalisté včetně vypjatého českého nacionalizmu panů TGM a Beneše . Dnes se dá ve sjednocující EU říci , že to bylo naprosto zbytečné a po 90 letech evropského utrpení se vracíme před rok 1914 jenom o trochu větší a válečně zjizveni. 4) bariery sice padají jenom přepjatý český nacionalizmus se hřeje na dodržení B dekretů. Pro porovnání Srbsko svoji obdobu BD zrušilo a nemá žádný problém jenom v ČR je z každé zmínky téměř národní tragedie . 5) EU jednoznačně směřuje ke zrušení národních států (varianta občanství evropské + zemská příslušnost ) viz referenda Katalánsko, Skotsko, Benátsko, Vlámsko , Tyrolsko ,Slezsko ( přislíbeno ) proto je u českých (pražských ) nacionalistů takový euro odpor přezdívaný euroskepse . OBDOBNÉ REFERENDUM ČEKÁ I MORAVU !

      Vymazat