sobota 1. března 2014

20. ZO: Místní úpravu provozu nepodpořil nikdo! (akt.)

Jubilejní 20. zasedání zastupitelstva obce Božice konané v pátek 28.2.2014 v 18 hodin v jídelně kulturního domu bylo plné paradoxů. Jaroslav Hašek nebo Bohumil Hrabal by to nevymysleli lépe. Ale budiž.
Protože tento blog nikdo nečte, ale všichni se baví o tom či onom, co je zde publikováno, musím vážit každé slovíčko, každou větičku a každé kliknutí v části komentované, abych nenarazil, abych neurazil, abych byl korektní. Tolik na úvod.
Využil jsem mírně posunutého začátku k výživné diskuzi se svým sousedem o filmu Smrt si říká Engelchen, který v týdnu běžel v televizi a který se týká bolestného tématu tragického osudu pasekářských osad na Valašsku na konci druhé světové války. Vlastně nevím, jestli to nakonec nebylo to nejzajímavější z pátečního podvečera a večera.
Trošku mě udivilo, že se nikdo z 11 přítomných zastupitelů nezeptal na termín konání zasedání. Jedinou relevantní připomínku k tomuto tématu měla zastupitelka R. Baráková, která požádala, aby zasedání nebývalo stále v páteční podvečer. S tím lze jenom souhlasit.
Zaplněný sálek čekal na nejžhavější téma programu: Stanovení místní úpravy provozu - místní komunikace ke hřbitovu. Ten byl na pořadu jednání jako bod číslo 9 (z 11). A tak až do tohoto bodu probíhalo jednání jako po másle. Před dokončením je povolení stavby - úpravy silnice u hřbitova, naopak úprava parkoviště u božické Jednoty naráží na nevyřešené vlastnické vztahy. Pokračovat bude budování a opravy chodníků v obci, objednáno je 600 m2 dlažby u firmy BEST. Je podaná žádost na opravu Kohoutího (pašijového) kříže nad vodárnou. Kříž již je v péči Ing. Roztočila v jeho ateliéru v Šatově. Podaná bude znovu žádost o dotaci na úpravu povrchu bývalého dopravního hřiště za školou tak, aby byl vhodný i pro inline bruslaře. Jezírko=rybníček za Fučíkovým byl opraven a vyčištěn celkovým nákladem 20 000 Kč, přičemž větší část z toho byly náklady na projekt. Ke koupi budou dva byty v podkroví bývalé učitelské bytovky. Zrušení zástav u pastelek a na starou křídlovickou školu byly zatím ministerstvem zamítnuty. Ještě definitivně není uzavřený návrh na zřízení bezbariérového přístupu do kulturního domu, případně až do prostor kanceláří. Zatím byl zpracován projekt na vstup do sálu a zatím bez dotace. Pokud bude projekt schválen, mohl by se ještě letos realizovat (z vlastních peněz). Zastupitelé vyjádřili souhlas s úplatným převodem potřebných pozemků před kulturním domem od pozemkového fondu.
A pak byl konečně otevřen bod číslo devět. Návrh zněl: osadit cestu značkami omezující tonáž (8 tun) s dodatkovou tabulkou Vjezd pouze s povolením obecního úřadu. Diskuze byla bohatá, místy vzrušenější, ale věcná a slušná. Diskutovali občané dotčení provozem zemědělské techniky, radní a zastupitelé i božičtí farmáři. Bylo zjevné, že nepříliš dobře připravený návrh nemá naději na schválení. Ještě překvapivější bylo, že pro něj nezvedl ruku vůbec nikdo z přítomné jedenáctky zastupitelů - 3 byli proti a 8 se jich zdrželo hlasování. Takže se prozatím nedá očekávat žádná změna a bude se též čekat, jak se projeví slibovaná ohleduplnost řidičů projíždějících zemědělských vozidel.
V následných bodech "různé" a "diskuze" pak zaznělo několik podnětných návrhů - např. na vyznačení přechodu pro chodce od zastávky u kapličky ke zdravotnímu středisku, návrh na bezbariérový vjezd pro vozíčkáře u kulturního domu (podle vzoru na zdravotním středisku v Hrušovanech n. Jev.), problémy s prostorem kolem bývalé průmyslovky či úvahy o zřízení funkce obecního policisty. Diskutovalo se o přidělení bytu u Jiráskova domu osvěty na Kolonii i o problému anonymní diskuze na tomto blogu. Podnětné v tomto směru byly dva příspěvky: Proč se bojíme diskutovat s podpisem a Diskuze by se měla vrátit do zastupitelstva.

                                                                          Ladislav Nevrkla

P.S. Usnesení 20. ZO Božice si přečtěte na http://www.bozice.cz/wp-content/uploads/2014/03/20-usnesen%C3%AD-28-02-2014.pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat