úterý 31. března 2015

Pozor na zamilované žabáky! (akt.12.4.)

A už je to zase tady. Na blížící se období páření žab nás v oblasti Křídlovického mokřadu u Borotic upozorňuje netradiční dopravní značka. To, co jsem zde ale v podvečer viděl, dokládá, že po našich silnicích jezdí sami Hamiltoni a Vettelové!
Marně dopravní značky zpomalují až na třicítku, když řidiči si to tady metou osmdesát devadesát! Pak už jenom křup křup a skvrna na silnici. No, věřím, že takto načrtnutý scénář nebude realitou a že řidiči dopřejí našim žabičkám prožít líbánky důstojně a hlavně bezpečně. Už tak nám letní žabí zpěvy významně zeslábly a žabí soubory notně prořídly. Dneska už by pro obyvatele Božic nikdo přezdívku Frösche nevymyslel. Neměl by proč. To spíš uslyšíte v sobotu a v neděli zvuk motorových pil, sekaček na trávu nebo míchaček. Taková je to teď doba.
               (lan)

Na školním webu je publikovaná tato výzva: Správa Národního parku Podyjí hledá dobrovolníky z řad školních dětí nebo jejich rodičů, kterým není lhostejná ochrana životního prostředí. Jedná se o pomoc  s ochranou chráněných žab, které během těchto jarních dní přecházejí silnici do Borotic, aby nakladly vajíčka do mokřadu. Prosba je určená spíše dětem či rodičům z Borotic. Bližší informace u p. uč. Koledové.

Dalším známým místem putujících žab je údolí Lásky. I tam zjistíte, že se pokušejí přejít z jedné strany silnice na druhou ...


...tak taky končí cesta zamilovaného žabáka ...


12 komentářů:

  1. Záměr sice dobrý ale žábám taky někdo musí říct aby tu silnici přeskákali rychle a co nejkratší cestou. Ta omezená rychlost nic neřeší i kdyby se jelo rychlostí 10 km-hod.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc bych se přimlouvala, aby řidiči přece jen jeli opatrně. Na silnici se totiž zrovna můžou pohybovat dobrovolníci, kteří žabky sbírají a pomáhají jim přes cestu! Ne všem je totiž ochrana přírody lhostejná, i když to někdy vypadá, že sobectví světem vládne, alespoň podle některých reakcí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli že reagujete na mou odpověď, špatně jste mě pochopila. Co se týče dobrovolníků je to záslužná práce ale musím říct že za 12 let co touto trasou projíždím několikrát za den jsem ještě nikoho sbírat žáby neviděl.

      Vymazat
    2. Tak to pozor,na vlastní oči jsem dobrovolníka viděl v pátek 27.3. kolem 10 h, sbíral žáby v koridoru u silnice, který je součástí borotického mokřadu!!!!

      Vymazat
  3. Pokud je v tomto místě každoročně omezená rychlost kvůli žábám, nebylo by dobré dát nějaké zábrany, žabí pasti, které se kvůli tomu běžně dělají, případně vykopat pod silnicí nějaký kanál, kterým by se žáby bezpečně dostali k vodě? Snad si nikdo tohle špatně nevyloží, ale myslím že je jedno, jestli žábu přejedu v 90km/h nebo 30km/h... tak jako tak to dopadne stejně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kanál (žabí podchod) tam prý je, jen ty naše žáby nějak nechtějí pochopit, že mají jít tudy. Jasně že se nedá žabám vyhnout, i kdybyste jel krokem, ale znova opakuji, že dobrovolníky (děti) v 90 km rychlosti přehlédnete snadněji, než když pojedete tou zmíněnou třicítkou. Bohužel.

      Vymazat
    2. Jezdím tam každý den už asi 4 roky a nevšiml jsem si tedy nikde žádného kanálu, pak jedině plastové zábrany a zakopat do země kbelíky s vodou do kterých žáby napadají a pak je můžou dobrovolníci přenést k vodě než aby je sbírali na silnici a něco se stalo...

      Vymazat
    3. Ten kanál mě napadl taky jenže zbudování by byla velká investice. Pokud ale ten kanál tam je tak nevidím problém proč se nevyčistí a kolem celé trasy se neudělají zábrany třeba z rašloviny se svodem do toho kanálu tak jak to funguje všude ve světě a někde i u nás. Bylo by to určitě levnější řešení jak instalace a pronájem značek a hlavně bezpečnější. Navíc mě zaráží že pokud jdou žáby k páření tak se dělá vše možné aby k páření došlo a je spousta povyku kolem ale už se neřeší co je po páření a hlavně když se připravují a schovávají na období zimního klidu.

      Vymazat
    4. Tak pokud tam kanál je, nemyslím si, že by byla tak velká investice ho nechat vyčistit a žáby k němu pomocí nějakých plastových zábran, které se běžně k tomuto používají, navést a souhlasím s příspěvkem přede mnou, žáby se musejí dostat tam, ale zpět už to nikdo neřeší...

      Vymazat
  4. Proč se sem pletou děti? To jako že si tam mají stoupnout a dávat dobrovolně pozor na žabáky? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože ti dobrovolníci jsou opravdu čtyři kluci z Borotic.

      Vymazat
  5. To ja bych se osobně bál tam pustit děti na silnicici....je to každého věc. ...

    OdpovědětVymazat