pondělí 10. srpna 2015

Fotohádanka: Když vojáci v Božicích stavěli ...

Jo, jo, za pár let to bude už dlouhých 60 let, co se stavěly tzv. vojenské bytovky. Psal se rok 1959, ještě nestála dnešní školní budova, byť se o ní intenzivně jednalo na ONV Mikulov, zato vznikl v Božicích vojenský útvar - rota PVS - a pro vojáky z povolání zde sloužící bylo třeba postavit odpovídající bydlení.
I na dnešní dobu moderní byty ve dvou bytovkách stavěli - novějším jazykem řečeno - vojenské stavby. Někteří z vojáků stavějících tyto byty zde zůstali natrvalo, našli si životní partnery a usadili se v Božicích. Tak jako voják zcela vpravo!
Pro starší čtenáře pak ještě jeden úkol: poznáte ještě někdo starého pána, božického občana, který se s vojenskou stavební skupinou nechal zvěčnit u polní jídelny, která stála pod dnešní Míčovou sýpkou vedle Turoňovy stodoly? V dnešním autoservisu Dušana Juřeny se vařilo a venku pod polním stanem se jedlo ...
                           (lan)

7 komentářů:

  1. Ten pán v civilu, by měl být z Borotic, ale setra si nemůže vzpomenou jak se jmenuje. Její manžel tam vojákoval od začátku, ale bohužel už tu není. Ten voják napravo, by mohl být manžel Milady Vráblové, ale nejsem si jistý. (jb)

    OdpovědětVymazat
  2. Až na vojáka vlevo (on i jeho soused byli Slováci) mají zbývající vztah k Božicím (včetně Č. Křídlovic). Starý pán byl dědečkem mnoha současných božických občanů a vojáka vpravo v Božicích potkáte i dnes. Řekl bych, že mu do "80" moc roků nechybí. Až ho potkám, zeptám se ho. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsem si jistá, ale není to pan Tomášek??

    OdpovědětVymazat
  4. No jo, ten fešák vpravo je pan Tomášek :-)! (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Mohlo by být upřesněno prosím, který pan Tomášek to je?

    OdpovědětVymazat
  6. Bylo by opravdu dobré to upřesnit, protože s takovým příjmením bylo v Božicích a snad i je více mužů.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že se jmenuje Miroslav a bydlí "Na kopečku" v Křídlovicích.

    OdpovědětVymazat