sobota 22. srpna 2015

Není důležité o čem se píše, ale i o čem se nepíše. Jak si stojí Božice?

Současný stav české žurnalistiky je prachbídný. Ještě nedávno respektované deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a částečně i Právo se nimrají v nepodstatných a nezáživných maličkostech a nebýt prezidenta Zemana, neměly by ani o čem psát. Andrej Babiš je nedotknutelný a zbytek politiků neviditelný. Svůj dopad to však má až do poslední vesničky v Čechách a na Moravě, tedy v celém Česku (za což chválím pana prezidenta, jelikož pojmenování Česko vytrvale prosazuje od první chvíle v úřadu).

Dostala se mi včera do rukou tiskovina z jedné vesničky na Znojemsku. Nám v Božicích bude možná tento příběh znít jako sci-fi, každopádně taková je někde realita. V této vesničce, mimochodem s krásným názvem a krásnou sochou nejmenovaného svatého na mostě přes řeku Jevišovku, nevycházel až do tohoto týdne žádný tištěný zpravodaj. Ani obecní, ani soukromý. Hlad po informacích mezi občany? Asi velký. A tak byli občané "nakrmeni". Soukromým čtvrtletníkem členky tamějšího obecního zastupitelstva!!! Soukromým, placeným z její vlastní kapsy.

Příklad druhý. V jednom nejmenovaném městě, kousíček za hranicemi okresu Znojmo, vycházel až do loňského roku soukromý Zpravodaj. Vydávala jej soukromá podnikatelka a město si v něm platilo patřičný počet stran, na nichž prezentovalo to, co chtělo občanům sdělit. Po volbách 2014 začalo město samo vydávat svůj měsíčník.

Příklad třetí. V jiném nejmenovaném městě, též kousíček za hranicemi okresu Znojmo, ale na jinou světovou stranu, vycházely asi 20 let dvě tiskoviny. Jednu vydávalo město a druhou mikroregion. Nakonec přišli na to, že je to pitomost a už nějakých 5 (možná i víc) let vychází pouze Zpravodaj celého mikroregionu, v němž mají své místo zprávy a zprávičky z obcí toho mikroregionu. 

Jinou zkušenost - taky nepodařenou - má za sebou naše centrum mikroregionu, město Hrušovany n. Jev. Několik let po listopadu 1989 vydávali městský Zpravodaj a Radniční listy (pouze zprávy z radnice). Po čase této praxe zanechali a vydávají dál jenom městský zpravodaj.

No a velice svéráznou cestou jsme se vydali v Božicích. Zde vycházejí prakticky tři tištěná periodika, každé tak trochu jiné, ve své podstatě mířící k podobnému čtenáři. Jestli je to ku prospěchu věci, nevím. 

Podstatný však je obsah všech informačních kanálů, které v obcích a městech vycházejí. V Božicích máme v tomto směru velký náskok před ostatními. Tady nikdo nemůže říct, že něco neví, neviděl, neslyšel, nečetl .... Chcete napsat nějaký příspěvek? Vyberte si, kam ho pošlete! Chcete dát nějaký podnět? Taktéž: vyberte si, komu! Chcete spolupracovat? Všude jste vítáni.

Když to všechno shrnu: V Božicích víme pomalu o všem, co se tady šustne. V Lidových novinách či v Mladé frontě Dnes ty podstatné informace nenajdete. Ani v tištěném vydání, ani v internetové podobě! Je mi upřímně líto renomovaných novinářů, kteří v uvedených periodikách pracují, že se musí takhle podřizovat, aby je z redakcí nevyrazili ... Kde pak se asi stala chyba?

                                                                                         (lan)

1 komentář:

  1. K jinému příspěvku na tomto blogu dostávám příspěvky podepsané a nepodepsané. U podepsaných vím, s kým mám tu čest, u nepodepsaných většinou vím (ty pustím), nebo nevím - a pak nepustím. Z poslední doby se mi ale taky stalo, že jsem pustil podepsaný příspěvek (Ing. arch. Jan Hora) a až z diskuze se čtenáři mimo tento blog si prakticky všichni mysleli, že se jedná o nám známého Ing. Horu z Kolonie. Jenže ten se křestním jménem jmenuje jinak. Takže ať se na mě autoři nepodepsaných příspěvků nezlobí ....

    OdpovědětVymazat