úterý 4. srpna 2015

Povodí Moravy kritizuje Božice

Problém "božická voda" je znovu na pořadu dne. Přestože o tom občané Božic nechtěli moc slyšet v loňské předvolební kampani, současná situace hovoří jasně: Božice a voda, to jsou jednovaječná dvojčata! Kritiku jsme si však tentokrát vysloužili za to, že obec nereguluje odběr povrchové vody z řeky Jevišovky.
Sucho je dál hrozbou prakticky pro všechny kraje. Korytem Jevišovky protéká momentálně 14% běžného průtoku. Není to žádný zázrak, ale není to to ani žádná krize.
Reportáž ve vysílání Jihomoravského večerníku (Zprávy z regionu) byla však vůči Božicím dost tvrdá a nekompromisní a působila, jak kdyby byla udělaná na objednávku. Dokonce v závěru pohrozili hejtmanem Haškem! Nejen Božicím.
Nejlépe, když se podíváte sami na opakování či záznam, pokud jste nesledovali dnes v 18 hodin Události v regionech z jižní Moravy - viz http://www.ceskatelevize.cz/porady/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/.

Začalo to pomaloučku polehoučku: Některé vesnice už prý vyhlásily zákaz odběru vody z řek a potoků. A uvedeno bylo pár příkladů. Opakem prý jsou ty nezodpovědné. Podobné sucho - jiný přístup. A jako příklad nezodpovědných byly uvedeny Božice. Marně pan starosta K. Hala vysvětloval, že se jedná o minimum odběratelů, kteří zavlažují např. pozemky s cibulí a rajčaty na zahradách z řeky Jevišovky.

Povodí Moravy však trvá na svém a pokud nezaprší nebo nedojde k nápravě - tj., že obce vyhlásí zákaz odebírání povrchové vody - svolá příští týden krizový štáb. Na něj chtějí pozvat i hejtmany, aby na obce v otázce vyhlášení zákazů odběru povrchové vody zatlačily.
         (lan)

1 komentář:

  1. Protože se mě týká příspěvek, napíši pár vět k tomuto článku. Byl jsem dotázán Povodím Moravy zda někdo odebírá vodu z řeky Jevišovky. Vysvětlil jsem jim, že v naší obci se toto týká jen asi dvou podnikatelů. kteří zalévají v jarních měsících jahody, a proto není důvod zakazovat zalévání. Zajímavé je, že povolení k zalévání vydává vlastník Jevišovky tj. Povodí.a zakazovat by to dle novinářů měla obec, která není vlastníkem. Včera jsem procházel velkou část Jevišovky a vody je zde relativně dost a překvapilo mě množství ryb a jiných živočichů (nutrie, ondatry). Horší situace je na mokřadech, kde je hladina o metr pod průměrem a některé laguny jsou již vyschlé. Karel Hala, starosta obce.

    OdpovědětVymazat